Bikejoring

Feitjes en weetjes

Video's over bikejoring

Wat is bikejoring?

Bikejoring is een dynamische hondensport waarbij de baas mountainbiket en de hond hem voorttrekt. De hond draagt een speciaal harnas en is met een lange elastische lijn (2,5 meter) verbonden aan de voorzijde van de fiets. Een lijnuithouder zorgt voor een veilige afstand tussen lijn en wiel, zodat hier geen ongelukken mee kunnen gebeuren.

Hond doet aan bikejoring met in bos.

Je kunt de sport voor je plezier beoefenen, maar deelnemen aan wedstrijden is ook een optie. Wedstrijden vinden meestal plaats in een bosrijke omgeving en een parcours is tussen de 4 en 8 kilometer lang. Bij bikejoring worden soms wel snelheden van ruim 30 kilometer per uur behaald. 

Voor bikejoring is een dierenartsverklaring en een ontheffing verplicht. 

Waarom deze hondensport?

Mountainbiken met je hond door het bos is natuurlijk een prachtige manier om samen een sport te beoefenen. Bikejoring is de perfecte hondensport voor de avontuurlijke buitenmens met een actieve en energieke hond. 

Bovendien versterkt deze hondensport de band en communicatie tussen baas en hond. Bij bikejoring is het namelijk van belang dat de hond de commando’s van zijn baas opvolgt in verband met de veiligheid. Ook leert de hond zich te focussen en afleidingen, zoals een huppelend konijn, te negeren. 

Siberische husky doet aan bikejoring in bos.

Voor welke honden is bikejoring geschikt?

Deze hondensport is zeer belastend voor de hond en is dus alleen geschikt voor honden die in topconditie zijn en een goede gezondheid hebben. Bovendien mag men pas aan wedstrijden meedoen als de hond minstens 18 maanden oud is. 

Over het algemeen beleven veel hondenrassen plezier aan het beoefenen van deze sport, maar er zijn natuurlijk altijd uitblinkers. Vooral trekhonden, zoals de Siberische husky en de Alaskan malamute zijn erg goed in de sport.  

Beginnen met bikejoring, hoe pak je het aan?

Het is aan te raden om eerst de hondensport canicross te beoefenen, zodat de hond de juiste commando’s aanleert. Het gaat om commando’s als ‘links’, ‘rechts’, ‘stop’, ‘door’ en ‘rustig’. Je kunt natuurlijk ook de universele commando’s gebruiken. 

Voor het beoefenen van bikejoring heb je de volgende spullen nodig: een all terrain bike (ATB), een sportharnas, elastische lijn (2,5 meter) en een lijnuithouder. Verder zijn een helm, handschoenen en een sportbril verplicht als je deelneemt aan wedstrijden en is extra bescherming zeker aan te raden. 

Twee honden doen aan bikejoring door natuurgebied.

Het is belangrijk om op een zachte ondergrond te trainen, zodat de voetzolen van de hond niet beschadigd raken. Begin met korte afstanden en laat de hond wennen aan de fiets. Je kunt een beginnende hond ook mee laten lopen naast een hond die al meer ervaren is in de sport.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven