Schapendrijven

Wat is schapendrijven?

Schapendrijven is een hondensport waarbij de hond een groep schapen in beweging brengt, bij elkaar houdt en de schapen vervolgens via hekken en poorten naar een pen drijft. De baas, ook wel de handler genoemd, begeleidt de hond door het geven van commando’s. De hond moet de schapen ook van de kudde kunnen scheiden en weer bij elkaar brengen.

Deze hondensport wordt op verschillende niveaus beoefend. De grote van de groep schapen en de moeilijkheidsgraad van de vaardigheden verschillen per niveau. Bij wedstrijden zal een jury de hond beoordelen. De jury werkt met een puntensysteem per onderdeel.

Australian shepherd doet aan schapendrijven.

Waarom deze hondensport?

Het drijven van schapen is de perfecte uitlaatklep voor de energieke hond. Veel hondenrassen werden oorspronkelijk gefokt voor het drijven van vee. Deze honden beschikken vaak over een aangeboren instinct om schapen of andere dieren bij elkaar te drijven. Als je eigenaar bent van een herdershond of veedrijver is het erg leuk om te kijken of je hond van nature aanleg heeft voor schapendrijven.

Bij schapendrijven werken baas en hond veel samen. Dit versterkt de band en de baas leert tevens beter te communiceren met zijn viervoeter.

Voor welke honden is schapendrijven geschikt?

Er zijn maar weinig hondenrassen die van nature het talent hebben om schapen te kunnen drijven. De hond moet erg gefocust te werk kunnen gaan en gemotiveerd zijn om voor de baas te werken. In Nederland worden vooral border collies gebruikt voor het schapendrijven, maar ook andere herdersrassen als de Australian kelpie, Australian shepherd en Schotse herdershond zijn geschikt voor deze hondensport.

Voor (internationale) wedstrijden gelden strikte regels. Vaak dienen honden eerst bepaalde testen te doen en certificaten te behalen, voordat deelname aan wedstrijden mogelijk is.

Hond drijft groep schapen bij elkaar.

Beginnen met schapendrijven, hoe pak je het aan?

Bij verschillende hondenscholen en clubs in Nederland kan je een cursus schapendrijven volgen. Dit is de perfecte manier om je hond kennis te laten maken met deze hondensport en om er achter te komen of jouw hond ook aanleg heeft voor het drijven van schapen.

Schapendrijven is geen geschikte sport om zonder professionele hulp en training te beoefenen, maar je kunt thuis wel oefenen met bepaalde commando’s.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

1 gedachte over “Schapendrijven”

  1. Maddy van den boogaert

    Ik ben op zoek naar een hondenschool of iemand die wil kijken of ik en mijn austrailian shepard geschikt zijn voor schapen te drijven. Hebben jullie misschien een tip waar dat zou kunnen wij wonen in limburg ospel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven