Speuren

Feitjes en weetjes

Video's over speuren

Wat is speuren?

Als een hond speurt volgt de hond een geurspoor dat leidt naar een voorwerp of persoon. Er zijn verschillende hondensporten waarbij speuren een onderdeel is. Op deze pagina worden een aantal van deze sporten besproken.

Sportspeuren is onderdeel van het IGP-programma (voorheen IPO). Dit is een soort sportdiploma voor werkhonden dat erkend is door de Internationale Federatie Cynological (FCI). Bij sportspeuren dient de hond een spoor zo exact mogelijk te volgen. Op het geurspoor liggen ook speurvoorwerpen die de hond moet vinden. De hond moet de vondst melden aan zijn baas (de handler).

Ook bij jachttraining is speuren een belangrijk onderdeel. De hond dient een geurspoor te volgen van aangeschoten wild. Deze vorm van speuren wordt zweetwerk genoemd. Zweet is een ander woord voor bloed van grof wild. Het doel van zweetwerk is om het aangereden of aangeschoten wild zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen.

Bij praktijkspeuren gaat de hond op zoek naar een vermist persoon. De hond doet dit door een spoor van de persoon in kwestie te volgen, bijvoorbeeld in een bos of op een veld. Het doel van praktijkspeuren is om de vermiste persoon zo snel mogelijk te vinden. De hond werkt aan een lange lijn en leidt zijn begeleider als het ware naar het doel. Ook bij cleanboot speuren en mantrailing dient de hond te speuren naar een vermist persoon. Bij deze hondensporten worden weer andere technieken toegepast dan bij praktijkspeuren.

Bloedhond speurt in bos.

Waarom deze hondensport?

Honden hebben een erg goed reukvermogen en ontdekken de wereld met hun neus. Honden hebben veel meer reukcellen dan mensen en kunnen daarmee veel preciezer ruiken en verschillende geuren van elkaar onderscheiden. Het is dan ook niet verrassend dat honden over het algemeen erg goed zijn in speuren.

Speuren is bovendien een vorm van mentale stimulatie. Door de hond naar iets of iemand te laten speuren, worden de hersenen aan het werk gezet. Dit geeft veel voldoening en is erg inspannend voor de hond. Sterker nog, een korte speursessie van vijftien minuten is voor een hond veel vermoeiender dan een lange wandeling. Speurwerk is dus de ideale manier om een energieke hond moe en rustig te krijgen.

Voor welke honden is speuren geschikt?

Speurwerk is geschikt voor elke hond. Groot, klein, jong of oud: het maakt allemaal niet uit. Elke hond heeft een neus en is van nature een speurtalent. Natuurlijk zijn er een aantal rassen die uitblinken in het speuren, zoals bloedhonden, basset hounds, beagles en teckels.

Van bovengenoemde hondensporten is praktijkspeuren de meest toegankelijke sport. Aangezien honden voor speurwerk vooral mentaal worden uitgedaagd, is deze sport ook geschikt voor honden met een minder goede conditie of een beperking. Ook honden met gedragsproblemen kunnen vaak bij hondenscholen terecht voor een les in deze hondensport.

Hond speurt in bos tijdens de jacht.

Beginnen met speuren, hoe pak je het aan?

Veel hondenscholen, clubs en verenigingen bieden cursussen aan in de bovengenoemde hondensporten omtrent speuren.

Je kunt deze hondensport ook zelfstandig met je hond beoefenen. Let er hierbij op dat het bij speuren gaat om het volgen van een spoor. Is er geen spoor, dan laat je de hond in feite ‘zoeken’. Ook hartstikke leuk natuurlijk, maar tussen speuren en zoeken zit een groot verschil.

Een manier om je hond te leren speuren, is door jouw eigen geur te verspreiden op een open veld. Dit doe je bijvoorbeeld door een (klein) vierkantje te lopen op het veld. Leg op het geurspoor beloningen neer om je hond te motiveren om jouw geur te blijven volgen. Om de geurspoor te markeren, kan je eventueel gebruik maken van een zogenoemd speurpaaltje. Zo weet ook jij precies waar het geurspoor zich bevindt.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven