Akita

Gewicht

31 – 58 kilo

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

31 – 58 kilo

Schofthoogte

Hoogte

58 – 70 cm

Leeftijd

10 – 14 jaar

Karakter

De Akita, ook wel Akita Inu genoemd, is een intelligente hond met een zelfstandig karakter. De Akita ontwikkelt vaak een sterke band met zijn baas. Hij kan ook goed met kinderen overweg, zolang hij niet als levend speelgoed behandeld wordt. Van nature voelt de Akita de behoefte om zijn baas en gezin te beschermen. Hij is dan ook vaak terughoudend richting vreemden. Een goede socialisatie kan probleemgedrag voorkomen.

Pas op met kleine huisdieren, want de Akita heeft een behoorlijk jachtinstinct. Als hij van jongs af aan met katten opgroeit, gaat dit meestal wel goed. Hetzelfde geldt voor het samenwonen met andere honden. Buitenshuis is het een ander verhaal. Akita’s staan er namelijk om bekend niet erg vriendelijk te zijn richting vreemde honden.

Akita ligt op bed.

De Akita is zeer intelligent en leert snel. Toch is het niet bepaald een makkelijke hond om te trainen. Hij maakt graag zijn eigen beslissingen en moet echt het nut van een commando inzien, voordat hij het commando op zal volgen. Bovendien luistert de Akita alleen als hij met respect en op een positieve manier behandeld wordt. Een harde aanpak heeft bij deze viervoeter een averechts effect. Houd trainingsoefeningen kort en gevarieerd, want de Akita raakt al snel verveeld.

Met de Akita haal je een actieve hond in huis. Het is belangrijk om hem voldoende fysieke en mentale uitdaging te bieden. Dagelijks een blokje om is voor hem absoluut niet voldoende. Al met al is de Akita Inu niet het makkelijkste hondenras. De opvoeding van deze viervoeter vraagt om veel tijd, geduld, aandacht en liefde. Dit hondenras is dan ook wellicht niet de beste keuze voor mensen die nog geen ervaring hebben met honden.

Geschiedenis

De exacte herkomst van deze hond is niet bekend. De Akita is een Japans hondenras, maar het valt niet met zekerheid te zeggen of de voorouders van het ras ook echt uit Japan kwamen. Wel is duidelijk dat de ontwikkeling van het ras in Japan heeft plaatsgevonden en hij hier ook zijn naam heeft gekregen.

Het ras is in ieder geval enkele duizenden jaren oud. De Akita heeft door de jaren heen verschillende taken gehad. Zo werd hij ingezet als waakhond en voor de jacht op groot wild, zoals herten. Hij is ook een periode gebruikt voor hondengevechten. In die tijd is de Akita met meerdere andere hondenrassen gekruist om er een sterkere hond van te maken.

Portretfoto van Akita.

Het ras heeft moeilijke tijden gekend. Om te voorkomen dat de Akita uit zou sterven, zijn er in Japan maatregelen genomen om het ras te beschermen. In 1931 kreeg de Akita in Japan officieel de status van nationaal monument.

Vandaag de dag kennen de meeste mensen het ras van het verfilmde verhaal van Hachiko (Hachi). Hachiko begeleidde zijn baas elke dag naar een Japans treinstation en haalde hem aan het einde van zijn werkdag daar ook weer op. In mei 1925 kwam zijn baas echter niet meer terug. Hij was overleden aan een hartaanval. Hachiko bleef tot bijna 10 jaar na de dood van zijn baas terugkeren naar het station. Hij werd enorm populair en was voor velen het voorbeeld van familietrouw. Hachiko is uiteindelijk ook bij het station gestorven.

Verzorging en gezondheid

De dikke vacht van de Akita moet ongeveer één keer per week geborsteld worden. Tijdens de ruiperiode, twee keer per jaar, heeft de vacht meer verzorging nodig. Hij verliest tijdens deze periode een behoorlijke hoeveelheid haar. De Akita likt zichzelf schoon, net als een kat. Als baasje heb je wel de taak om de oren, ogen en het gebit schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.

Vier Akita inu puppy's

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heup- en elleboogdysplasie en patella luxatie (een losse knieschijf). Een Akita puppy aanschaffen? Vraag dan altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven