Gordon setter

Gewicht

20 – 36 kilo

Hoogte

58 – 68 cm

Leeftijd

11 – 13 jaar

FCI Rasgroep 7

Voorstaande honden

Gewicht

20 – 36 kilo

Schofthoogte

Hoogte

58 – 68 cm

Leeftijd

11 – 13 jaar

Karakter

De Gordon setter is een actieve hond met een vriendelijk karakter. Het ras wordt vaak omschreven als loyaal en aanhankelijk. De Gordon setter is een echte familiehond die graag betrokken wordt bij de activiteiten van het gezin. Hij is een wat verlegen type en is gereserveerd naar mensen die hij nog nooit heeft ontmoet. Daarom is het belangrijk om hem goed te socialiseren. Over het algemeen is de Gordon setter goed in de omgang met andere honden en andere huisdieren. Soms kunnen er wel problemen ontstaan met honden van hetzelfde geslacht.

Twee gordon setters in het gras.

Met de Gordon setter haal je een energieke en intelligente hond in huis. Het is daarom belangrijk om hem voldoende fysiek en mentaal uit te dagen. De Gordon setter is een echte jachthond en daarom past een hondensport als jachttraining ook perfect bij dit ras. Je ziet dit ras ook terug bij hondensporten als agility, obedience en flyball. Naast sporten, vinden Gorden setters het ook heerlijk om lange wandelingen te maken.

Door zijn jachtinstinct is het belangrijk om deze jachthond een zeer goede ‘recall’ aan te leren. Sowieso kan het nooit kwaad om dagelijks gehoorzaamheidsoefeningen te doen met je hond. De Gorden setter is over het algemeen goed te trainen. Alleen zijn sterke eigen wil kan soms wat frustratie bij het baasje opleveren. Een positieve trainingsmethode past het beste bij deze vrij gevoelige viervoeter.

Geschiedenis

De Gordon setter komt oorspronkelijk uit Schotland. Hoe het ras precies is ontstaan, is niet bekend. In de zeventiende eeuw zouden er al zwart-roodbruine setters voorkomen in Schotland. Het was de vierde hertog van Gordon die een grote rol speelde in de ontwikkeling van het ras. Hij fokte de setters op het landgoed van het Gordon Castle. Een groot deel van zijn setters hadden overigens andere kleurencombinaties, zoals de combinatie zwart, roodbruin en wit.

Gorden setter in een meer.

Volwassen setters werden gebruikt voor de jacht op verschillende vogels, zoals kwartels en fazanten. Ze speurden naar de vogels om vervolgens op gepaste afstand voor te zitten of liggen. De jager kon de vogels vervolgens vangen met een deknet.

De Gordon setter werd pas halverwege de negentiende eeuw officieel erkend. Het ras kreeg overigens eerst de naam ‘black and tan setter’. Pas jaren later werd de naam gewijzigd naar Gordon setter. Het ras heeft moeilijke tijden gekend, vooral tijdens de wereldoorlogen. Ook vandaag de dag zal je niet vaak een Gordon setter tegen het lijf lopen. Deze jachthond wordt namelijk op vrij kleine schaal gefokt.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Gordon setter moet wekelijks geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen en te verwijderen. De vacht moet ook een aantal keer per jaar gewassen worden. Houd ook de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Gordon setter puppy in het gras.

Bij het ras komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, zoals heup- en elleboogdysplasie en de oogaandoening PRA (progressie retina atrofie). Vraag bij aanschaf van een Gordon setter puppy altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest op erfelijke aandoeningen. Gordon setters zijn ook gevoelig voor een maagtorsie (een maagkanteling). Verder komen knikstaarten relatief vaak voor bij dit ras.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven