Keeshond

Gewicht

4 – 25 kilo

Hoogte

27 – 49 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

FCI Rasgroep 5

Spitsen en oertypen

Gewicht

4 – 25 kilo

Schofthoogte

Hoogte

27 – 49 cm

Leeftijd

12 – 15 jaar

Karakter

De keeshond is een aanhankelijke hond met een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend zeer trouw te zijn aan zijn baas en continu bij hem of haar in de buurt te willen zijn. Keeshonden kunnen goed met kinderen overweg en zijn daarom erg geschikt als gezinshond. Ook met andere honden kunnen ze vaak goed opschieten.

Keeshond in de sneeuw.

De keeshond is een echte waakhond die direct van zich laat horen als hij onraad meent te bespeuren. Ook als er bezoek aan de deur staat zal de keeshond dit luid en duidelijk laten weten. Keeshonden zijn erg leergierig en intelligent. Ze zijn daarom zeer geschikt om verschillende hondensporten met beoefenen, zoals agility en obedience.

Geschiedenis

De keeshond is een eeuwenoud hondenras dat afstamt van de spitsen. In de zeventiende en achttiende eeuw was het ras erg populair in Nederland, waar hij werd ingezet als scheepshond, gezelschapshond en waakhond. Ook de leider van de patriotse beweging, Cornelis ‘Kees’ de Gijselaar, had een keeshond en zodoende werd het ras het symbool van de patriotten. De keeshond heeft hoogstwaarschijnlijk zijn naam te danken aan hem.

Na de nederlaag van de patriotten nam de populariteit van de keeshond enorm af. Pas ruim een eeuw later werd het ras nieuw leven ingeblazen. Begin twintigste eeuw werd er in Engeland door fokkers een keeshonden club opgericht. In 1930 werd het ras erkend door de American Kennel Club. Het ras komt inmiddels in verschillende groottes en kleuren voor.

Verzorging en gezondheid

De keeshond heeft een imposante vacht, maar qua vachtverzorging valt het enigszins mee. De vacht moet een keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen en te verwijderen. Vooral achter de oren ontstaan vaak klitten.

Grijze keeshond in het park.

De keeshond is over het algemeen een gezonde hond, maar het ras kent wel een aantal erfelijke aandoeningen. Epilepsie en patella luxatie (losse knieschijven) zijn aandoeningen die bij zowel de kleine als grotere keeshonden voorkomen. Vraag bij aanschaf van een pup altijd over de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven