Rottweiler

Gewicht

35 – 60 kilo

Hoogte

56 – 69 cm

Leeftijd

8 – 10 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

Gewicht

35 – 60 kilo

Schofthoogte

Hoogte

56 – 69 cm

Leeftijd

8 – 10 jaar

Karakter

De rottweiler is een gehoorzame hond en heeft over het algemeen een vriendelijk karakter. Het ras staat erom bekend erg toegewijd te zijn aan zijn baas en diens gezin. Hij zal hen en zijn territorium altijd beschermen. Vreemden moeten altijd eerst even door deze viervoeter worden goedgekeurd. Hij heeft een hoge will to please en wordt graag aan het werk gezet. De rottweiler kan goed overweg met andere huisdieren en kinderen, mits hij goed gesocialiseerd is.

Rottweiler in het park.

De rottweiler is een zeer krachtige hond. Het is daarom erg belangrijk om de rottweiler op de juiste manier te trainen, goed te socialiseren en consequent op te voeden. Het ras is actief en intelligent. De rottweiler heeft zowel voldoende fysieke als mentale uitdaging nodig. Gebrek hieraan kan leiden tot ongewenst gedrag.

Geschiedenis

De rottweiler vindt zijn oorsprong in het Duitse Rottweil. Deze stad was in de middeleeuwen een belangrijke plaats voor het verhandelen van vee, vooral runderen. Om het vee veilig naar de markt en vervolgens naar het slachthuis te brengen, werden honden ingezet om het vee te drijven en te beschermen van dieven.

Rottweiler doet aan obedience.

Alleen zelfverzekerde honden, die geen moeite hadden om de runderen in toom te houden, waren geschikt voor dit werk. De honden moesten tevens waaks zijn om de veehandelaren, die soms veel geld op zak hadden, te beschermen van rovers. Vandaag de dag kennen we deze zelfverzekerde waakse veedrijver als de rottweiler. Mogelijk stamt het ras af van honden die gehouden werden door de Romeinen, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.

Met de komst van het spoor en andere manieren van transport was de rottweiler niet meer nodig voor het drijven van vee. Het ras werd daarom nog voornamelijk ingezet als waak- en beschermhond of om karren te trekken. De rottweiler kreeg er in de twintigste eeuw een nieuwe baan bij. Hij werd namelijk door de Duitse politie erkend als geschikte politiehond. Inmiddels heeft de rottweiler zich van werkhond tot familiehond ontpopt, maar hij is nog altijd zeer waaks en zelfverzekerd.

Verzorging en gezondheid

De rottweiler heeft weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht regelmatig te borstelen en te kammen. Tijdens de ruiperiode, twee keer per jaar, verhaart het ras veel. Houd de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Rottweiler puppy in het park.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoeningen. Ook de kwaadaardige bottumor osteosarcoom komt relatief veel voor bij rottweilers.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven