Schnauzer

Gewicht

14 – 22 kilo

Hoogte

44 – 50 cm

Leeftijd

13 – 16 jaar

FCI Rasgroep 2

Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Gewicht

14 – 22 kilo

Schofthoogte

Hoogte

44 – 50 cm

Leeftijd

13 – 16 jaar

Karakter

De schnauzer, ook wel standaard of middenslag schnauzer genoemd, is een intelligente hond met een levendig karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn. Hij wordt graag bij de dagelijkse activiteiten van zijn baasjes betrokken. Lang alleen thuis zijn vindt hij dan ook niet zo fijn. Deze viervoeter is een echte kindervriend, maar hij wil graag wel met respect behandeld worden.

Schnauzer in het water.

De schnauzer is terughoudend richting vreemden. Hij heeft in eerste instantie de neiging om zijn baasjes te beschermen. Aan vrienden en familie kan hij wel wennen, maar een onbekende in huis vertrouwt hij niet zo. Het is wat dat betreft een echte waakhond. Ongewenste gasten zullen het huis zeker niet ongehoord kunnen betreden.

De schnauzer is een actieve en intelligente hond. Het is een uitstekend ras om diverse hondensporten mee te beoefenen, zoals obedience, agility en speuren. Deze slimme hond vindt het heerlijk om te ‘werken’ en samen met zijn baas aan de slag te gaan. Vergeet ook niet om hem mentaal uit te dagen. Schnauzers kunnen behoorlijk eigenwijs zijn. Ze hebben dan ook baat bij een consequente opvoeding. Ze zoeken graag de grenzen op en als het even kan gaan ze ook over die grenzen heen.

Geschiedenis

De schnauzer is een eeuwenoud Duits hondenras. Hij heeft waarschijnlijk dezelfde voorouders als de Duitse pinscher. Het ras werd eerst ook de ruwharige pinscher genoemd, maar kreeg dankzij zijn opvallende snuit (schnauze) uiteindelijk de naam schnauzer. Ook de wolfsgrijze keeshond en Duitse poedel hebben mogelijk een rol gespeeld in de ontwikkeling van het ras.

Portret van een Schnauzer.

De schnauzer werd gebruikt als stalhond en had meerdere taken. Zoals bijvoorbeeld het beschermen van zijn gezin en het vangen van ratten. Later is de schnauzer gekruist met andere hondenrassen, waardoor de dwergschnauzer en riesenschnauzer zijn ontstaan.

Verzorging en gezondheid

De ruwharige vacht van de schnauzer moet relatief vaak geborsteld en gekamd worden om klitten te voorkomen. Ongeveer twee tot vier keer per jaar moet het ras naar een trimsalon om geplukt en getrimd te worden. De dode haren die in de ondervacht blijven hangen, worden dan verwijderd. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Schnauzer puppy in het park.

De schnauzer is een gezond hondenras. Rasverenigen stellen een oogonderzoek en een onderzoek naar heupdysplasie bij de ouderdieren verplicht. Vraag bij aanschaf van een schnauzer pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest op deze erfelijke aandoeningen.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven