Hoeveel je ook van je hond houdt, je kunt helaas niet 24/7 bij je viervoeter zijn. Niet elke hond trekt dit even goed. Dit is ook niet zo gek, want honden zijn sociale dieren en zijn niet graag alleen. Er zijn zelfs honden die last hebben van verlatingsangst. Het is daarom belangrijk om je hond al van jongs af aan te leren om alleen te zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste aanpakt.
Alleen zijn opbouwen
Het is belangrijk om het alleen zijn langzaam op te bouwen. Laat je puppy dus niet direct hele dagen alleen. Om te beginnen creëer je een veilige plek in je woning waar de hond jou kan zien, ruiken en horen maar hij niet fysiek bij je kan zijn. Denk aan een bench of afgesloten speelplek. Laat de hond eerst een paar minuten wennen en verleng deze periode steeds totdat jouw hond zonder problemen een paar uur in deze ruimte verblijft.
Stap twee is om naar een andere kamer te gaan. Zo kan de hond jou wel ruiken en horen, maar niet zien. Ook dit bouw je op. Begin met een minuut en verleng deze periode steeds totdat jouw hond zonder problemen een paar uur alleen in de kamer kan zijn. Installeer eventueel een webcam om de hond in de gaten te kunnen houden. Het is normaal voor een hond om even te piepen en onrustig te zijn, maar de meeste honden zullen uiteindelijk hun rust vinden en gaan slapen.
Stap drie is om daadwerkelijk je huis te verlaten. Je hond kan je nu niet zien, ruiken of horen. Bouw de tijdsperiode dat je jouw hond alleen laat wederom langzaam op. Schiet je hond in paniek en komt hij of zij niet tot rust? Neem dan weer een stapje terug.
De routine
Ieder mens dat op het punt staat te vertrekken, doet in principe dezelfde handelingen: jas aan, schoenen aan, huissleutel mee en gaan. Het is voor je hond belangrijk dat hij deze handelingen niet met jou vertrek gaat associëren. Een hond staat normaal gesproken niet te popelen om het vertrek van zijn baasje.
Zodra jouw hond doorheeft dat het pakken van de huissleutel betekent dat jij op het punt staat hem alleen te laten, kan dit voor een paniekreactie bij de hond zorgen. Doe deze handelingen daarom ook eens als je helemaal niet van plan bent de deur uit te gaan. Pak bijvoorbeeld je huissleutel op tijdens het koken, trek je schoenen aan tijdens het kijken van een serie, doe de afwas in je jas en doe op willekeurige momenten de voordeur open en dicht. Zo voorkom je een nare associatie met deze handelingen en voorkom je een mogelijke paniekreactie bij je hond.
Geef je hond iets lekkers
Een manier om de eventuele stress van je hond te verminderen, is door je hond iets lekkers te geven vlak voor vertrek. Je kunt bijvoorbeeld snoepjes verstoppen of een KONG vullen met iets lekkers. Zo maak je van jouw vertrek een feest voor de hond. Bovendien verbrandt je hond door het snuffelwerk en/of denkwerk de nodige energie en zal de hond daarna tot rust komen. Zorg er wel voor dat datgene dat je geeft veilig is om zonder toezicht te gebruiken.
Maak je hond moe
Een hond die barst van de energie wordt niet graag voor meerdere uren alleen gelaten. De hond zal zich gaan vervelen en dat kan leiden tot ongewenst gedrag. Zorg daarom dat je hond de nodige energie heeft verbrandt, voordat je hem of haar alleen laat. Maak een lange wandeling, speel met zijn favoriete speeltje of doe een snuffeloefening bij je thuis.
Laat je de hond voor meerdere uren alleen? Zorg dan voor genoeg denkspellen en kauwspeeltjes, zodat de hond ook iets te doen heeft in de tijd dat hij wel wakker is.
Maak het niet speciaal
Alleen zijn moet voor je hond een normale gebeurtenis zijn. Maak van jouw vertrek dus ook geen speciaal moment. Ga je hond niet uitgebreid knuffelen en op hoge toon vertellen dat ‘je zo weer terug bent’. Dit geldt ook voor je terugkomst.
Je mag de hond best een aai over de bol geven, maar laat de uitgebreide ‘ik ben weer terug’-knuffelsessie achterwege. Doe rustig je jas en schoenen uit, drink een glas water en pas als jij helemaal gesetteld bent, krijgt jouw hond alle aandacht van de wereld.
Alternatieve opties
Moet je de hond alleen laten, maar is je viervoeter er eigenlijk nog niet klaar voor? Regel dan een oppas of breng je hond naar de hondenopvang. Laat je de hond toch alleen, dan loop je het risico dat je een nare situatie creëert voor de hond en hij verlatingsangst ontwikkelt.