Met de hond op vakantie: dit moet je weten

Search

Met de hond op vakantie: dit moet je weten

Wat doe je met je hond als je op vakantie gaat: meenemen of thuislaten? Een moeilijke keuze voor de meeste hondeneigenaren. Je wilt natuurlijk het liefst vakantie vieren met je viervoeter, maar met de hond op vakantie vraagt ook om een hoop voorbereiding. In dit artikel lees je handige informatie en tips voor als je met je hond op vakantie wilt.

Waar op vakantie met je hond?

Je wilt graag met je hond op vakantie, maar welke landen zijn nu aanraders voor baasjes en hun viervoeters? In veel Europese landen worden honden hartelijk verwelkomd, zoals Denemarken, Zweden, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Nederland natuurlijk. Er zijn ook buiten Europa veel hondvriendelijke landen. Veel hondenbaasjes willen alleen liever niet op vliegvakantie met de hond. Wél plannen om te gaan vliegen met je viervoeter? Wij hebben een tijd met de hond in het westen van Canada gewoond en daar zijn honden absoluut welkom. Een aanrader dus.

Helaas is niet elk land hondvriendelijk. Voordat je een vakantie boekt, kan je het best even checken of jouw gewenste vakantiebestemming ook geschikt is voor je hond. In sommige landen zijn honden welkom, maar gelden er speciale regels. Zoals het dragen van een muilkorf in het openbaar vervoer of een verbod op bepaalde hondenrassen. 

Bij het uitkiezen van een vakantiebestemming is het ook belangrijk om rekening te houden met het weer. In de zomer is het op veel plekken in Europa behoorlijk warm en niet elke hond vindt dit fijn. 

Kamperen of een hondvriendelijk hotel

Natuurlijk moet je ook ergens overnachten op vakantie. Veel mensen kiezen ervoor om met hun hond te kamperen op (hondvriendelijke) campings. Je kunt ook prima met je hond in een hotel, bed & breakfast of vakantiehuisje verblijven. Op boekingswebsites als Booking.com en Airbnb kan je selecteren op accommodaties waar honden zijn toegestaan. Je betaalt soms wel een hondentoeslag. Je kunt ook eens een kijkje nemen op websites als hondenopvakantie.nl en dogsincluded.nl of advies vragen in de Facebookgroep Met de hond op vakantie.

Houd bij het uitkiezen van een accommodatie ook rekening met je hond. Is je hond een frequente blaffer? Dan is een hotelkamer misschien niet de beste keuze. Ook als je hond gevoelig is en onrustig en onzeker wordt van omgevingsgeluiden en andere mensen of honden, is een druk hotel of vakantiepark een afrader. Gelukkig zijn er genoeg hondvriendelijke accommodaties te vinden in een rustige omgeving zonder al te veel prikkels.

Wat te doen op vakantie met je hond?

Je hond gaat mee op vakantie. Gezellig! Maar dat betekent ook dat je niet alles kunt doen wat je op een vakantie zonder hond zou doen. Honden mogen bijvoorbeeld vaak niet naar binnen bij musea, zwembaden, winkels en restaurants. Ook zijn honden in sommige landen niet toegestaan in regionale of nationale parken en op stranden. 

Wil je op vakantie een activiteit ondernemen en kan de hond niet mee? Dan zal je met een oplossing moeten komen. Je kunt de hond even alleen laten in de accommodatie, maar dit is niet in elk hotel of Airbnb toegestaan. Check dat dus goed van tevoren. Je kunt ook op zoek gaan naar een plaatselijke hondenopvang of bijvoorbeeld een gezinslid dat toch niet mee wil zwemmen vragen om op te passen. 

Op vakantie gaan met een hond vraagt dus om een goede planning en andere plannen. Maak leuke wandelingen in de natuur, ga zwemmen in een meer, pak een (hondvriendelijk) terrasje en verken het lokale stadje. Plan de vakantie niet helemaal vol. Zowel jij als je hond moeten ook tot rust kunnen komen.

Met de hond op vakantie checklist

Heb je geboekt en staat de vakantie voor de deur? Dan is het tijd om je spullen te pakken. Uiteraard heeft je hond ook een aantal spullen nodig op vakantie. We zetten de belangrijkste benodigdheden voor je op een rijtje:

 • Hondenpaspoort met daarin bewijs van de verplichte inentingen. In de meeste landen moet je hond in ieder geval minimaal 21 dagen voor vertrek een vaccinatie tegen rabiës hebben gehad. 
 • Een autobench of speciaal reisharnas met gordel om je hond veilig te vervoeren in de auto. 
 • Een mand of deken waar je hond graag op slaapt. 
 • Voldoende eten, hondensnoepjes en snacks. 
 • Voerbak of snack dispensers
 • Waterbak en een waterfles om je hond tijdens de activiteiten drinken te kunnen aanbieden.
 • De favoriete speeltjes van je hond. Als je hond graag zwemt, neem dan speeltjes mee die blijven drijven.
 • Een EHBO-kit voor honden (inclusief thermometer en tekentang).
 • Meerdere riemen. Bijvoorbeeld een korte riem voor een wandeling door een dorp of stadje en een langere lijn voor wandelingen in het bos. Ook een riem die je om je middel vastklikt, kan handig zijn op vakantie. 
 • Een koelmat en koelhalsband
 • Een handdoek om je hond mee af te drogen na een duik in het water (of in de modder). 
 • Verzorgingsproducten, zoals hondenshampoo, een borstel en tandenborstel

Zonder hond op vakantie

Misschien neem jij je hond toch liever niet mee op vakantie. Dat is natuurlijk ook een optie. Vraag een vriend of familielid of hij op de hond wil passen. Niemand beschikbaar? Je kunt ook een speciale hondenoppas regelen of je hond naar een hondenopvang of pension brengen. Houd er wel rekening met dat het in de vakantieperiodes erg druk is. Voor de zomer- en kerstvakantie moet je vaak maanden van tevoren een plekje in het hondenpension reserveren. 

Ben jij weleens met je hond op vakantie geweest en heb je tips? Laat hieronder een reactie achter. 

 

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven