Je huis puppyproof maken: 10 tips

Zoek

Je huis puppyproof maken: 10 tips

Krijg je binnenkort een puppy in huis? Superleuk. Voordat je straks een jonge hond in je woning hebt rondlopen, is het handig om je huis alvast puppyproof te maken. Een puppy zet namelijk overal zijn tanden in, denkt dat alles eetbaar is en springt overal op en af. Zo’n kleine viervoeter is dus een gevaar voor je spullen en zichzelf. In dit artikel geven we je tien tips om je huis puppyproof te maken.

Weg met kabels

Kabels? Heerlijk! Althans dat denkt je puppy. Kabels zijn perfect om scherpe puppytandjes in te zetten. Je zult niet de eerste zijn waarbij de televisie plots niet meer aangaat. Werk kabels daarom netjes weg met bijvoorbeeld een kabelgoot of kabelbox.

Pas op met planten

De meeste jonge honden zijn graag in de plantenbak te vinden. Ze kauwen op de blaadjes of gaan aan de slag met de potgrond of hydrokorrels. Dit levert niet alleen een hoop rommel op, maar kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Sommige planten zijn namelijk giftig voor honden. Zet giftige planten in een ruimte waar de hond niet kan komen of plaats ze op een verhoging.

Laat niets rondslingeren

Ben je zo’n iemand die vuile kleding over de stoel legt of op de grond gooit? Ligt je nachtkastje vol met oordopjes, zakdoekjes en dat soort zaken? Dan is het tijd om alles eens goed op te bergen. Een puppy vindt alles interessant. Vooral spullen waar hij eigenlijk niet aan mag komen. Dus gooi die stinkende sokken direct in de wasmand en leg (kleine) voorwerpen veilig in een gesloten kastje.

Op veilige hoogte

Ook voorwerpen als onderzetters, de afstandsbediening en woonaccessoires zijn niet altijd veilig voor je hond. Je kunt deze spullen beter buiten bereik van je puppy houden door ze op veilige hoogte te plaatsen. Houd ook rekening met eten. Zet geen schaaltje met chocolaatjes op de bijzettafel en pas ook op met een kop hete thee of koffie.

Grip op gladde vloeren

De gewrichten van een puppy zijn nog lang niet volledig ontwikkeld. Het is voor zo’n kleine lichaampje niet goed om continu uit te glijden op de gladde vloer. Heb je zo’n vloer die voor een puppy’s vergelijkbaar is met een ijsbaan? Leg dan tijdelijk een antislipmat neer in de ruimtes waar de pup vaak komt. Ook een voerkleed is een oplossing, maar dat is een minder goed idee als de puppy nog niet zindelijk is.

Geen toegang tot de trap

Omdat de coördinatie van je pup nog niet optimaal is, wordt het afgeraden om een jonge hond de eerste zes maanden trap te laten lopen. De kans op een val is groot en dat kan vervelende gevolgen hebben. Je kunt dus het best de toegang tot de trap blokkeren. Bijvoorbeeld met een traphekje.

Veilig op en af

Een puppy wilt hoogstwaarschijnlijk bij je op bank en bed komen liggen. Het is aan jou of je dit wel of niet toelaat, maar houd er rekening mee dat hard op de pootjes belanden niet goed is voor een hond. Een pup ziet niet direct het gevaar van een sprong van de bank of het bed. Je kunt de pup natuurlijk van de bank aftillen, maar soms waagt hij de sprong al, voordat je het in de gaten hebt. Een oplossing hiervoor is een kleine hondentrap of loopplank.

Hek om het water

Een pup moet nog leren zwemmen. Als je een zwembad, vijver of sloot in de tuin hebt, zorg dan dat je puppy hier niet zomaar in kan belanden. Je wilt je hond natuurlijk niet plots kopje onder zien gaan.

Andere gevaren

Loop eens een rondje door het huis en bedenk goed wat mogelijk nog meer gevaarlijke situaties kan opleveren. Is je tuin of balkon goed afgesloten? Sommige balkons hebben een kleine opening waar een kleine hond doorheen zou kunnen glippen. Levensgevaarlijk natuurlijk. Met bijvoorbeeld een stuk gaas of zwemnoodle en tiewraps maak je zo’n opening (tijdelijk) dicht.

Puppyren

Na het lezen en toepassen van deze tips is je huis al behoorlijk puppyproof. Toch is het ook aan te raden om een kleine puppyren te plaatsen in de woonkamer. Hier kan je de pup even in kwijt als je bijvoorbeeld druk bent met huishoudelijke taken. Zo voorkom je dat de pup zijn tanden in de houten eettafel zet als jij aan het koken bent. En het is ook weleens lekker om op te kunnen ruimen zonder dat er scherpe puppytandjes in je benen hangen… Maak van de puppyren een fijne plek voor je hond met speeltjes, een mandje en bak water.

Succes met het puppyproof maken van je huis. Check ook onze puppy benodigdheden checklist en lees alvast meer over het socialiseren van je puppy. Heb jij nog tips voor toekomstige hondeneigenaren? Laat het hieronder weten.

Beeld: Hondtrainen.nl / Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven