Waarom mag een hond geen chocolade?

Waarom mag een hond geen chocolade?

In deze rubriek beantwoorden we vragen die op het wereldwijde web vaak door hondenliefhebbers worden gesteld. Deze keer beantwoorden we de vraag: waarom mag een hond geen chocolade?

De meeste mensen vinden chocolade erg lekker, maar het is een slecht idee om een chocolade reep met je viervoeter te delen. Chocola is namelijk giftig voor honden. Dit heeft alles te maken met de stof theobromine die in cacao, waar chocolade van gemaakt wordt, zit. Het hondenlichaam heeft veel tijd nodig om deze stof af te breken, waardoor de theobromine zich opstapelt. Het gevolg? Vergiftingsverschijnselen.

Bij een hond die chocolade heeft gegeten, kunnen de volgende symptomen optreden (meestal pas enkele uren na inname):

  • rusteloosheid
  • rillingen
  • hijgen
  • braken
  • diarree
  • urineverlies

Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan de toestand van de hond verslechteren. De hond kan epileptische aanvallen en hartritmestoornissen krijgen. Er zijn helaas ook honden die uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van chocoladevergiftiging.

Mijn hond heeft chocolade gegeten, wat nu?

Het is belangrijk om na te gaan hoeveel chocolade de hond precies heeft binnengekregen en om wat voor soort chocolade het gaat. Hoe donkerder (puurder) de chocolade is, des te gevaarlijker het is voor de hond. De ene hond is gevoeliger voor chocoladevergiftiging dan de ander. Het is dus moeilijk te bepalen wanneer een hond te veel chocolade heeft gegeten. Bij de volgende hoeveelheden kan je het best spoedig een bezoek aan de dierenarts brengen:

  • Voor melk chocolade geldt: ga naar de dierenarts als je hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft gegeten.
  • Voor pure chocolade geldt: ga naar de dierenarts als je hond meer dan 2 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft gegeten.

Ook als je hond pure cacao, zoals cacaopoeder, heeft binnengekregen, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Witte chocolade bevat nauwelijks theobromine en is niet per se levensgevaarlijk. Een bezoek aan de dierenarts is dus niet nodig na inname van witte chocolade.

Ga ook naar de dierenarts als je hond nog geen symptomen vertoont. Het kan namelijk wel twee tot vier uur duren, voordat de eerste symptomen optreden. Een dierenarts kan een hond laten braken om de giftige stoffen uit het lichaam te krijgen. Mocht het daarvoor te laat zijn, dan zal de dierenarts een ander behandelplan starten.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top