Waarom honden bewegen en schokken in hun slaap

Zoek

Waarom honden bewegen en schokken in hun slaap

Je hond ligt heerlijk te slapen en begint opeens te bewegen en te schokken. Als (nieuwe) hondeneigenaar kan je daar best even van schrikken. Is er iets ergs aan de hand? We kunnen je geruststellen: nee. Je hond is aan het dromen en waarschijnlijk zijn dag aan het herleven.

Vooral puppy’s bewegen veel in hun slaap. De ogen, neus, lippen, staart en poten kunnen uit het niets opeens in actie komen. Soms maakt de pup zelfs piepende of grommende geluiden. Ook oudere honden bewegen meer in hun slaap dan de gemiddelde volwassen hond.

De slaapcyclus van een hond

Maar waarom bewegen en schokken honden in hun slaap? Honden hebben net als mensen een slaapcyclus. De slaapcyclus van een hond duurt ongeveer 20 minuten en begint met een lichte slaap. Gedurende de cyclus valt de hond steeds dieper in slaap. De cyclus eindigt met de REM-slaap. In deze fase van de slaapcyclus is de hond aan het dromen. Wetenschappers weten niet exact waar honden over dromen, maar zij vermoeden dat honden activiteiten die eerder plaatsvonden herleven en verwerken. Tijdens deze intense droom kan het dus zijn dat je hond opeens begint bewegen.

Tijdens zo’n REM-slaap verlamt de hersenstam tijdelijk de spieren. Dit is ook bij mensen het geval en dit voorkomt dat je jezelf bezeert tijdens het slapen. Er wordt aangenomen dat de hersenstam bij puppy’s nog niet volledig ontwikkeld is en bij oudere honden minder goed functioneert. Dit verklaart waarom puppy’s en oudere honden meer bewegen tijdens het dromen.

Het is goed om te weten dat de bewegingen die een hond maakt in zijn slaap meestal maar maximaal dertig seconden duren. Ook vinden er tussenpozen plaats. Mocht de hond langer bewegen en de bewegingen erg heftig zijn dan is er misschien iets anders aan de hand, zoals een epileptische aanval. Het is belangrijk om dan de dierenarts in te schakelen.

Hond beweegt in slaap: ingrijpen of niet?

Als je hond beweegt en schokt in zijn slaap kan dit er heftig uitzien. Zeker als hij daarbij ook nog gromt of huilt. Het kan best zijn dat je hond een nachtmerrie heeft. Toch is het belangrijk om je hond te slapen als hij in zijn REM-slaap zit. Als je hem wakker maakt, kan hij geschrokken en verward reageren. Dit kan zelfs leiden tot een (niet bedoelde) beet.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven