Hond in auto vervoeren: zo doe je dat veilig

Zoeken
Hond in een autobench.

Hond in auto vervoeren: zo doe je dat veilig

De meeste honden springen enthousiast de auto in. Een autoritje eindigt namelijk vaak op een leuke locatie, zoals het park, bos of strand. Maar autorijden is niet zonder risico. Daarom is het belangrijk om je hond veilig in de auto te vervoeren. Maar hoe doe je dat? We vertellen je het in dit artikel.

Hoe vervoer je een hond in de auto?

In Nederland zijn er geen regels voor het vervoeren van je hond in de auto. Jij bepaalt dus zelf hoe je jouw hond meeneemt in de auto. Het is natuurlijk wel verstandig om dit zo veilig mogelijk te doen. Niet alleen voor de veiligheid van je hond, maar ook voor de veiligheid van jezelf en andere passagiers. Wanneer je hond niet goed vastzit in de auto kan een botsing met 50 kilometer per uur al een levensgevaarlijke situatie veroorzaken. Vaak schiet de hond met grote snelheid door de auto, met alle gevolgen van dien. Maar hoe vervoer je een hond dan veilig in je auto? Er zijn een aantal manieren.

  • Hondenbench auto

Een autobench is een van de veiligste manieren om je hond in de auto te vervoeren. Maar let wel op: niet elk type bench is even veilig. In 2018 deed de ANWB zogenoemde ‘crashtests’ met verschillende hondenbenches. Uit deze tests bleek dat je je hond het best in een autobench van metaal kunt vervoeren. De metalen benches bleven na een botsing met 50 kilometer per uur vrijwel onbeschadigd. Kunststofbenches, kooien met tralies en vouwboxen van textiel bieden bijna geen bescherming en zijn dus geen goede keuze voor in de auto. 

  • Hondentuig auto

Geen ruimte in je auto voor een hondenbench? Dan is het verstandig om je hond in ieder geval veilig op de achterbank te bevestigen met een veiligheidstuigje. Er zijn speciale hondentuigjes en hondengordels voor in de auto. Let ook hier weer goed op, want niet elk tuigje is zo veilig als de informatie op de verpakking doet beweren. Het product moet van stevig materiaal gemaakt zijn, goed bevestigd kunnen worden en de veiligheidsgordel moet niet te lang zijn. 

  • Hondenrek auto

Sommige baasjes vervoeren hun hond los in de achterbak van de auto. Om te voorkomen dat de hond bij een ongeluk de gehele auto wordt doorgeslingerd, kan je een hondenrek tussen de achterbak en achterbank bevestigen. Het is dan wel alsnog verstandig om de hond met een veiligheidstuig vast te maken. Door een klap tegen het (metalen) rek kan een hond namelijk flinke verwondingen oplopen.

Wil je overigens voorkomen dat je hele achterbak of -bank onder de hondenharen of vieze modderpootjes komt te zitten? Koop dan een speciale hoes voor in de auto. 

Hond wordt op een veilige manier in een auto vervoerd.

Zo moet het niet: los in de auto

Je hond los in de auto vervoeren is een grote afrader. Het levert niet alleen gevaarlijke situaties op wanneer je in een auto-ongeluk terechtkomt, maar kan ook een oorzaak zijn van een ongeluk. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je hond bij je probeert te komen, terwijl je achter het stuur zit. Dit zorgt voor afleiding, maar de hond kan ook per ongeluk de versnellingspook een tik geven en/of je zicht beperken. Wanneer jij een ongeluk veroorzaakt doordat je hond op een onveilige manier vervoerd wordt, kan je volgens de wet aansprakelijk worden gesteld. 

En er is nog een reden om je hond niet los in de auto te vervoeren: het uitstappen. Wanneer je hond niet vastzit, kan hij direct de auto uitspringen wanneer er een deur geopend wordt. Je hond kan zo de weg op rennen, wat een levensgevaarlijke situatie kan opleveren.

Kortom: vervoer je hond nooit los in de auto. Ook niet als het om een kort ritje gaat.

Hond in de auto checklist

Naast veiligheid zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je hond in de auto vervoert. We zetten ze voor je op een rij.

  • Klimaat. Het wordt snel warm in een auto, zeker op zonnige dagen. Honden kunnen niet goed zweten en raken hierdoor snel oververhit. Zorg dus dat het tijdens het rijden een aangename temperatuur is en laat je hond niet alleen achter in de auto op zonnige dagen. Maak je een lange rit? Scherm je hond af van de zon door zonneschermen op de zijramen te bevestigen.
  • Water. Zorg dat er altijd water aanwezig is in de auto wanneer je met je hond op pad gaat. Je kunt een waterbak voor in de auto aanschaffen of je hond zo nu en dan wat water aanbieden. Het is verstandig om altijd enkele flessen water in je auto te hebben liggen. Handig voor als je met pech langs de kant komt te staan.
  • EHBO-doos. Je hebt waarschijnlijk al een EHBO-doos in je auto, maar check ook of hier materialen in zitten voor je hond. Stel je hond bezeert zijn poot tijdens een wandeling, dan is het fijn als je de poot kan verbinden. Denk ook aan bijvoorbeeld een tekentang. 
  • Handdoek. Heeft je hond een frisse duik genomen, in de modder liggen rollen of komt het tijdens de wandeling met bakken uit de lucht? Dan is een schone handdoek in de auto wel zo fijn. Droog je hond goed af voor hij de auto in gaat. Fijn voor je hond, maar ook fijn voor je auto! 
  • Loopplank. In en uit een auto springen is niet goed voor de gewrichten van je hond. Je kunt je hond in en uit de auto tillen, maar als je een grote en zware hond hebt is dit een behoorlijke klus en bovendien niet te best voor je eigen lichaam. Een loopplank is daarom ideaal. 

Zo, nu weet jij hoe je jouw hond veilig in de auto vervoert. Heb je nog tips voor andere hondeneigenaren? Laat het onder aan deze pagina weten in een reactie.

Beeld: Depositphotos

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven