De boomer: een populaire kruising van kleine hondenrassen

Zoek
Boomer kijkt in camera.

De boomer: een populaire kruising van kleine hondenrassen

Met zijn schattige uiterlijk en vriendelijke karakter is de boomer een populaire gezinshond. Toch zal je er niet zo snel één op straat herkennen, want iedere boomer ziet er anders uit. Hoe dit komt en hoe de boomer is ontstaan, lees je in dit artikel.

De boomer is geen hondenras, maar een kruising van verschillende kleinere hondenrassen. Vooral de shih tzu en maltezer worden veel gekruist, maar ook andere hondenrassen als de lhasa apso, Yorkshire terrier en bichon frise worden gebruikt voor het creëren van boomertjes.

Doordat de boomer geen officieel ras is bestaat er ook geen rasstandaard. Er zijn dus geen richtlijnen voor het uiterlijk of karakter van de hond en er is ook weinig bekend over de erfelijke aandoeningen.

Uiterlijk

Iedere boomer ziet er anders uit, maar over het algemeen hebben ze wel iets met elkaar gemeen: ze zijn klein en hebben een aandoenlijk uiterlijk. Meestal hebben ze een langere vacht en hebben daardoor relatief veel vachtverzorging nodig. Een boomer moet gemiddeld vier tot zes keer per jaar getrimd worden.

De boomer is door zijn kleine bouw ook relatief licht. Je moet denken aan een gewicht van tussen de vier en tien kilo. Kleinere honden leven vaak een stuk langer dan grote honden. Een gezonde boomer zou in principe tussen de 13 – 16 jaar oud kunnen worden, al heb je natuurlijk altijd uitzonderingen.

Kijk hier hoe vlogster Nienke Plas haar boomer puppy ophaalt bij de fokker:

Karakter

Over het algemeen worden boomers omschreven als vriendelijke en aanhankelijke honden die goed in een gezin passen. Ook worden karaktertrekjes als ondeugend en clownesk vaak genoemd. Wat dat betreft is het een typische gezelschapshond.

Gezelschapshonden spenderen het liefst zoveel mogelijk tijd met hun baas. Ze vinden het heerlijk om eropuit te gaan en echt onderdeel te zijn van het gezin, maar ze hebben niet per se heel veel lichaamsbeweging nodig. Avonden op de bank hangen is dan ook absoluut geen probleem. Gezelschapshonden vinden het vaak niet fijn om lang alleen thuis te zijn.

Zoals eerder gezegd worden er veel verschillende hondenrassen gekruist voor het creëren van een boomer en elke hond heeft daarom zijn eigen karaktertrekjes. Ben je van plan om een puppy aan te schaffen? Vraag dan zeker aan de fokker welke rassen hij voor zijn nestje heeft gekruist en ga op bezoek om de ouderdieren te ontmoeten.

Het is natuurlijk ook van belang dat de hond van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd. Bij gebrek aan een consequente opvoeding kan iedere hond zich ontwikkelen tot oncontroleerbare viervoeter en in sommige gevallen zelfs met serieuze gedragsproblemen.

Herkomst

De boomer is natuurlijk geen officieel hondenras, dus een echte herkomst heeft deze hond niet. Wel weten we dat het ontstaan van deze kruisingen het resultaat is van de Amerikaanse jeugdserie Here’s Boomer. In deze serie uit de jaren tachtig schiet straathondje Boomer in iedere aflevering mensen in nood te hulp.

Door deze serie, in Nederland uitgezonden door de KRO, wilden veel mensen graag een eigen Boomer in huis. De hond uit de tv-serie was geen officieel ras en dus besloten fokkers kleinere hondenrassen te kruisen om look-a-likes te creëren. Overigens zijn de huidige boomers wel een stukje kleiner dan de beroemde tv-hond. Hier kun je een aflevering van de serie kijken:

Beeld: Pixabay

1 gedachte over “De boomer: een populaire kruising van kleine hondenrassen”

  1. Een bijzonder hondje, het Boomer kruisinkje van Nienke Plas.
    Destijds was het een waar genoegen onze pup te overhandigen.
    Groetjes Nati.

    Kennel Twentsche weide.
    Boomer pups en Lhasa Apso

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven