Gezonde snacks voor je hond: wat moet je wel en niet geven

Zoek
Hond kijkt naar gezonde natuurlijke snacks op tafel.

Gezonde snacks voor je hond: wat moet je wel en niet geven

Je hond verwennen met een lekkere snack: bijna alle baasjes doen het. Maar te veel snacken is, net als voor mensen, ongezond. Welke snacks voor honden zijn gezond en welke snacks kan je beter niet (te vaak) geven aan je viervoeter? We vertellen je het in dit artikel.

Hoeveel snacks mag een hond per dag?

Dierenartsen raden aan om niet meer dan 10% van het dieet van je hond uit snacks te laten bestaan. 90% van de calorieën die je hond binnenkrijgt moet dus uit de basisvoeding komen. Hoeveel snacks je hond per dag precies mag hebben, hangt af van de caloriebehoefte van je hond. Een kleine hond heeft veel minder calorieën nodig dan een grote hond. Daarnaast speelt ook het soort snack een grote rol. Van een gezonde snack, mag je hond er per dag veel meer hebben dan van een ongezonde snack. Zo bevat 100 gram komkommer maar 15,5 kcal en 100 gram kaas al snel meer dan 400 kcal. Opletten dus, want overmatige snackinname kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

Twijfel je over hoeveel snacks je hond per dag mag? Win dan advies in bij de dierenarts. De dierenarts kan helpen bepalen hoeveel en welke snacks geschikt zijn voor de specifieke behoeften van jouw hond. 

Hond eet wortel.

Wat zijn gezonde snacks voor honden?

Je wilt je viervoeter natuurlijk verwennen met lekkere snacks. Maar als je in de (web)winkel voor het schap met hondensnacks staat is het wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. 

Er zijn veel verschillende snacks voor honden verkrijgbaar, maar het beste ga je voor (100%) natuurlijke snacks. Veel commerciële bewerkte en kunstmatige hondensnacks bevatten namelijk toegevoegde kleurstoffen, smaakstoffen, conserveermiddelen en andere onnodige ingrediënten. Natuurlijke snacks hebben doorgaans minder van deze toevoegingen, wat de snacks gezonder en beter verteerbaar maakt. 

Overigens hoef je snacks voor je hond niet per se in een dierenwinkel te kopen. Ook in de supermarkt zijn genoeg gezonde snacks voor je hond te vinden. Denk aan fruit, zoals appel (zonder klokhuis), blauwe bessen en meloen. Ook groentes, zoals wortels, broccoli en komkommer zijn caloriearme snacks vol voedingsstoffen. 

Voorbeelden natuurlijke snacks voor honden

Hierboven noemden we al enkele groentes en fruit als voorbeelden voor gezonde hondensnacks. Let wel op, want niet elke groente- en fruitsoort is even gezond. Er zijn zelfs soorten waar je hond serieuze gezondheidsklachten van kan krijgen, bijvoorbeeld van ui en druiven. Check dus altijd goed wat je hond wel en niet mag hebben. 

Naast groentes en fruit, zal je hond uiteraard ook genieten van een stukje vlees. Ga zoals eerder uitgelegd voor 100% natuurlijke snacks, zoals bullepees, runderoren, lekkerbekjes, lamslong of kippenpootjes. Weet je niet goed welke natuurlijke snack jouw hond lekker vindt? Bestel dan bijvoorbeeld een Bellobox om je hond met verschillende soorten snacks kennis te laten maken. 

Snacks voor hond in voedseldroger.

Gezonde snacks voor hond zelf maken

Je kunt snacks voor je hond kopen in een (online) winkel, maar je kunt ook je eigen (gezonde) snacks maken voor je viervoeter. Zo weet je precies wat jij je hond geeft. Bovendien is het vaak goedkoper om zelf hondensnacks te maken, dan de snacks te kopen in de winkel. 

Je kunt met verschillende ingrediënten aan de slag om hondensnoepjes te maken, zie bijvoorbeeld dit recept op onze website. Sommige hondeneigenaren maken ook hondensnacks door vlees, groentes of fruit te drogen in een voedseldroger, ook wel dehydrator genoemd. Je doet dan bijvoorbeeld vissenhuiden, lamspens, zoete aardappel of banaan enkele uren in de voedseldroger en krijgt zo gedroogde, 100% natuurlijke snacks zonder ongezonde toevoegingen. Je hebt al voedseldrogers vanaf 30 euro, dus het is een redelijk goedkope manier om je eigen gezonde hondensnacks te maken. 

Nu weet jij welke snacks jij je hond beter wel en niet kunt geven. Heb jij nog een goede tip voor een gezonde hondensnack? Laat ‘m onderaan dit artikel achter in de reacties.

Beeld: Depositphotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven