De flexi hondenriem, ook wel flexlijn of rollijn genoemd, is een veelgebruikte riem. Je hebt er vast weleens iemand mee over straat zien lopen. Of misschien gebruik je er zelf wel een voor jouw hond. Zo’n lijn die zichzelf weer oprolt lijkt in eerste instantie natuurlijk erg handig. Maar aan het gebruik van een flexi hondenriem zitten ook een aantal nadelen. We vertellen je er meer over in dit artikel.
Voor diegenen die niet precies weten wat een flexlijn is, leggen we het eerst even uit. Een flexi hondenriem is een speciale lijn met een rolmechanisme in een kastje. De lijn rolt automatisch uit als je hond van je vandaan loopt en rolt ook automatisch op als je hond weer dichterbij komt. Je kunt de lijn als het ware remmen door op een knop te drukken. Zo kan de hond niet meer lijn krijgen. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten verkrijgbaar. Zo heb je varianten met dunne en platte lijnen en ook qua lengte heb je veel opties.
De fexi rollijn is uitgevonden in 1972 en is nu, 50 jaar later, nog altijd ontzettend populair. Toch is niet iedereen fan van de flexlijn en dat heeft zo zijn redenen. We zetten de voordelen en nadelen van de flexi hondenriem voor je op een rijtje.
De voordelen van een flexi hondenriem
- De lijn rolt zichzelf weer op. Je hond loopt dus niet snel per ongeluk over zijn eigen lijn heen. Dit is met vaste hondenriemen soms wel het geval.
- Je kunt je hond makkelijk meer bewegingsvrijheid geven. Je hoeft dus niet zelf de bosjes in als je hond per se aan die ene boom wil snuffelen.
De nadelen van een flexi hondenriem:
- Je kunt niet makkelijk ingrijpen. Je kunt de hond gemakkelijk meer lijn geven, maar lijn terugnemen is een stuk minder eenvoudig. Hierdoor verlies je de controle over je hond. Niet handig als je bijvoorbeeld een (minder vriendelijke) hond of fietser tegenkomt tijdens het wandelen.
- Je hond leert trekken aan de lijn om meer bewegingsvrijheid te krijgen. De lijn staat eigenlijk altijd strak en door te trekken, krijgt de hond er weer een meter extra bij. Als jij je hond wilt leren om netjes aan de lijn te lopen, is een flexi hondenriem dus geen goed idee.
- De flexlijn kan uit je hand schieten. Zeker als je hond kracht zet, omdat hij bijvoorbeeld graag achter de buurtkat aan wil rennen. Het kastje zal vervolgens met een rotvaart de riem oprollen. Hier kan je hond erg van schrikken en kan hem zelfs pijn doen.
- De snijdende lijn kan zorgen voor afknelling en brandwonden. Een vinger, been of hondenpoot is niet veilig voor de dunne ronde nylonlijn. Meerdere mensen hebben serieuze verwondingen opgelopen door de flexi rollijn. Overigens breken die snijdende lijnen regelmatig. Ook niet geheel ongevaarlijk.
- Je hebt geen contact met je hond. Het mooie aan samen wandelen met je viervoeter is dat je echt een band kunt opbouwen. Je hond loopt naast je en kijk af en toe op om zijn baas te checken. Met een flexlijn van enkele meters (soms tot wel 10 meter) verlies je het contact met je hond. Je hond is zichzelf aan het uitlaten en jij staat er maar een beetje bij.
- En dan nog een klein nadeel: het kastje van de flexi hondenriem is groot en relatief zwaar. Daar heb je met een vaste lijn geen last van.
Hoewel de flexi hondenriem een paar voordelen heeft, zijn er dus ook een behoorlijk aantal nadelen. Dagelijks worden flexlijnen met veel plezier gebruikt door hondeneigenaren. Het staat je natuurlijk vrij om een flexi rollijn te (blijven) gebruiken, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met de genoemde nadelen. Zorg dat je goed weet hoe het rolmechanisme werkt, voordat je met een flexlijn opstap gaat, zodat de lijn geen gevaar vormt voor jezelf, je hond en anderen.
Alternatieven voor de flexi rollijn
Wil je liever geen flexlijn gebruiken, maar wil jij je hond wel bewegingsruimte bieden tijdens het wandelen? Kijk dan eens naar langere hondenlijnen gemaakt van biothane. Een biothane hondenriem is sterk en waterbestendig. Een lijn van 3 tot 5 meter geeft jouw hond ruim voldoende bewegingsruimte en je kunt makkelijk en op een veilige manier ingrijpen als dat nodig is.