Hond leren om netjes aan de lijn te lopen

Zoeken
Hond loopt netjes aan de lijn met zijn baas

Hond leren om netjes aan de lijn te lopen

Het is één van de grootste frustraties onder hondeneigenaren: een hond die continu aan de lijn trekt. Het maakt het uitlaten een stuk minder leuk. Een sterke hond die aan de lijn trekt, kan zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Denk aan plots oversteken of een valpartij door een onverwachtse beweging. Gelukkig is het nooit te laat om je hond te leren hoe hij of zij wél netjes aan de lijn loopt.

Stoppen bij trekken

Een veel gehoorde techniek om de hond te leren niet aan de lijn te trekken, is te stoppen met lopen zodra er spanning op de riem komt. Geef de hond verder geen aandacht. Doordat je stopt met lopen, kan de hond niet verder naar zijn beoogde doel. Oftewel, het trekken aan de lijn levert hem helemaal niets op. Zodra je stopt, wacht je tot er geen spanning meer op de lijn staat en de hond zich op jou focust. Op dat moment beloon je de hond met je stem (of clicker) en geef je de hond een snoepje. Loop vervolgens door.

Zodra er weer spanning op de riem komt, stop je direct met lopen en beloon je de hond weer zodra de spanning weg is en de hond zich op jou focust. Blijf dit herhalen. Als de hond tijdens de wandeling een stuk meeloopt zonder te trekken, is het belangrijk om de hond te belonen. Zo wordt de hond gemotiveerd om het juiste te doen. Beloon de hond ook als hij of zij tijdens de wandeling naar je kijkt. Een hond die zich op zijn baasje focust, is precies wat jij wilt.

Trainen kost tijd en vraagt veel geduld van jou als baasje. Continu stoppen tijdens de wandeling, doordat de hond blijft trekken is behoorlijk frustrerend. Geef niet direct op. Het kost nu eenmaal tijd om je hond te leren netjes aan de lijn te lopen. Zeker in een gebied met veel afleidingen en geurtjes, is het soms lastig voor de hond om zich op jou te focussen. Oefen daarom eerst in een vertrouwd gebied met weinig afleidingen en gebruik snoepjes van hoge waarde om je hond extra te motiveren om zich op jou te focussen.

Verander van richting

Een andere techniek is om van richting te veranderen zodra de hond begint met trekken. Voel je spanning op de lijn? Draai jezelf 180 graden om en loop verder. De hond zal uiteindelijk volgen en de spanning op de riem verdwijnt. Zodra de hond netjes aan de lijn loopt, beloon je hem met je stem (of clicker) en iets lekkers. Grote kans dat de hond niet veel later weer aan de lijn trekt en dus draai jij jezelf weer 180 graden om en beloon je de hond zodra er geen spanning meer op de lijn staat. Blijf dit herhalen.

Als de hond veel trekt, loop je in feite dus continu heen en weer op de stoep of in het park. Dit voelt misschien een beetje maf, maar de hond leert op deze manier zijn beoogde doel nooit te behalen op het moment dat hij of zij trekt. Voor deze techniek geldt wederom dat je de oefening in het begin het best kan doen op een plek met weinig afleiding.

Loop achteruit

Een andere techniek die je kan toepassen, is door achteruit te lopen zodra de hond begint met trekken. Spoor de hond aan om naar je toe te komen. Zodra je hond richting jou loopt, verdwijnt de spanning op de lijn. Draai jezelf nu een halve slag om en loop weer vooruit. Terwijl je vooruit loopt en de hond niet meer aan de lijn trekt, beloon je de hond met je stem (of clicker) en een snoepje.

Ook voor deze techniek geldt, dat je de hond telkens weer opnieuw beloont als hij op de gewenste plek loopt en dus niet aan de lijn trekt. De beloningen kan je afbouwen naarmate de hond beter met je meeloopt.

Wees onvoorspelbaar

Honden die de weg weten, hebben eerder de neiging om te trekken aan de lijn. Als jij iedere dag hetzelfde rondje loopt, weet de hond inmiddels precies welke richting hij op moet en heeft de hond er dus minder belang bij om gefocust te zijn op jou, het baasje. Wees daarom onvoorspelbaar tijdens de wandelingen.

Varieer in je dagelijkse wandelroute en loop plots eens verder in een andere richting tijdens het wandelen. Door jouw onvoorspelbaarheid zal de hond meer op je moeten letten en is hij minder geneigd jou een bepaalde richting op de trekken.

Hulpmiddelen

Het trekken aan de lijn is voor veel hondeneigenaren een groot probleem en daarom zijn er ook een hoop hulpmiddelen op de markt. Sommige hulpmiddelen, zoals schokbanden, straffen de hond en doen de hond daarbij pijn. Omdat wij er voorstander van zijn om honden op een positieve manier te trainen, zullen wij zulke hulpmiddelen op deze site niet aanprijzen.

Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen die de hond geen pijn doen en je kunnen helpen bij een minder stressvolle wandeling met de hond, zoals een anti-trek harnas of tuig. Wees er wel van bewust dat een hulpmiddel geen vorm van training is. Neem naast het gebruik van een hulpmiddel, dus ook de tijd om de hond te leren hoe hij of zij, ook zonder hulpmiddel, netjes aan de lijn loopt.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven