Vlooien bij een hond: hoe kom je er vanaf?

Search
Hond heeft jeuk door vlooien.

Vlooien bij een hond: hoe kom je er vanaf?

Een vlo gespot op je hond? Oei, dat is vervelend! Vlooienbeten kunnen veel jeuk veroorzaken. Je doet er dus goed aan om vlooien bij een hond snel te bestrijden. Maar hoe pak je dat aan? En gebruik je gif of natuurlijke middelen? We helpen je in dit artikel op weg.

Hoe zien vlooien eruit en wat doen ze?

Voordat je kunt vaststellen of je hond vlooien heeft, moet je natuurlijk weten hoe een vlo eruit ziet. Vlooien zijn hele kleine, vleugelloze insecten. Deze parasieten hebben een roodbruine kleur en zijn slechts tussen de 1,5 en 3 millimeter groot. Zie onderstaande foto.

Een vlo.

Door hun lange achterpoten kunnen vlooien grote sprongen maken. Ze kunnen dus zo van het ene naar het andere (huis)dier springen. Vlooien bijten hun gastheer om zich te voeden met bloed. Vrouwtjesvlooien leggen eitjes in de vacht. De eitjes worden larven en voeden zich met huidschilfers en haren. Daarna verandert de larve in een pop. Een pop kan wel tot 1 jaar overleven in de omgeving (tapijten, beddengoed, kieren in vloeren, et cetera). Die poppen kunnen elk moment uitkomen, vooral bij trillingen op de grond en warme temperaturen. 

Goed om te weten: op mensenbloed kunnen vlooien niet overleven. Ze kunnen zeker wel bijten, maar vlooien hebben bij mensen geen kans van slagen.

Bestrijden van vlooien bij honden

Vlooien bij honden kunnen erg vervelend zijn. Door de beten krijgt de hond veel jeuk en in sommige gevallen kunnen vlooien een allergische reactie veroorzaken. Bij vlooien geldt: voorkomen is beter dan genezen. Een vlo legt namelijk zo’n 50 eitjes per dag. Een enkele vlo kan dus al snel een vlooienplaag creëren. Er zijn middelen om je hond preventief te behandelen tegen vlooien. Let wel op, want niet alle middelen op de markt zijn veilig voor je hond

Hond bijt zichzelf door jeuk van vlooienbeet.

Maar wat als je hond vlooien heeft? Je doet er in elk geval goed aan om je hond elke dag te kammen met een vlooienkam. Je vindt vlooien voornamelijk rondom de straat en bij de liezen. Dood de vlooien door ze in een kommetje water met een paar druppels Dreft te doen. 

Verder is het belangrijk om je huis goed schoon te maken en te houden. De eitjes, larven en poppen kan je niet met het blote oog zien, maar zitten er toch echt! Op manden en kleden, maar bijvoorbeeld ook in kieren en op het tapijt. Was textiel op 60 graden en stofzuig de vloeren grondig. Hang tapijten en kleden die niet warm gewassen mogen worden buiten in de zon.

Natuurlijk middel tegen vlooien bij honden

In een huis waar dieren wonen, wil je liever niet met gif werken. Pas daarom op met vlooienspray. De giftige stoffen in deze sprays kunnen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond en andere huisdieren. Er zijn gelukkig een aantal natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om vlooien te bestrijden.

  • Vlooien en azijn schijnen geen goede combinatie te zijn. Meng natuurazijn of appelazijn met water en spuit het op de rust- en slaapplekken plekken van je hond en doe een scheut azijn bij de was. Je kunt met dit anti vlooienmiddel ook de vloeren dweilen. 
  • Diatomeeënaarde beschadigt het pantser van de vlooien, waardoor ze sterven. Voor je hond is diatomeeënaarde veilig om te gebruiken. Masseer het door de vacht en strooi het op de rustplekken van je viervoeter.
  • Groene Dreft doodt vlooien. Natuurlijk is Dreft niet het beste middel om je hond mee te wassen, maar bij een hardnekkige vlooienplaag kan het zeker helpen om de levende vlooien van je hond te verwijderen. Zie het als een soort honden vlooien shampoo. Meng een paar druppels Dreft met water, goed inmasseren en enkele minuten in laten trekken. Spoel je hond vervolgens goed af en behandel met een verzorgende hondenshampoo. Doe dit niet te vaak in verband met uitdroging van de huid. 
  • Nog geen vlooien bij je hond, maar wil je ze graag voorkomen? In dit artikel zetten we een aantal natuurlijke middelen op een rij die vlooien en teken voorkomen. 

Hond word gewassen met anti vlooien shampoo.

Belangrijk om te weten is dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat bovenstaande middelen effectief zijn bij het bestrijden van vlooien. Wel hebben veel hondeneigenaren er positieve ervaringen mee. 

Hopelijk lukt het je met deze tips om snel van de vlooien bij je hond af te komen. Heb jij ervaring met het bestrijden van vlooien en heb je nog een goede tip om te delen? Laat dan een reactie achter onderaan deze pagina!

Beeld: Depositphotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven