Het ontstaan van dogfrisbee: een student en zijn whippet

Zoek
Hond vangt frisbee tijdens wedstrijd

Het ontstaan van dogfrisbee: een student en zijn whippet

Veel honden doen het ontzettend graag: het vangen van een frisbee. Dogfrisbee is vandaag de dag een populaire hondensport, die bijna overal ter wereld beoefend wordt. Slechts weinig hondeneigenaren kennen het bijzondere verhaal van de Amerikaan Alex Stein en zijn whippet Ashley. In de jaren 70 zette het duo met een gedurfde actie de hondensport dogfrisbee op de kaart.

Begin jaren 70 werd Stein het trotse baasje van whippet Ashley. Het gooien van frisbees was toen een populaire activiteit onder (jonge) Amerikanen. Stein vond de frisbee vooral handig als voerbak voor zijn hond. In een omgedraaide frisbee kreeg Ashley dagelijks te eten. Het viel Stein op dat Ashley erg geïnteresseerd was in de frisbee, ook als er geen eten in te vinden was. Stein begon de frisbee daarom te gebruiken als speeltje. Zodoende leerde de zes maande oude Ashley al frisbees uit de lucht vangen.

De kunsten van Stein en Ashley trokken veel bekijks op de campus van de universiteit waar Stein studeerde. Studenten bleven vaak met interesse en verbazing kijken naar de spectaculaire sprongen van de atletische Ashley. Stein besloot een groter publiek te willen bereiken en belde agentschappen op in de hoop een commerciële klus binnen te slepen. Helaas voor Stein bleek geen enkele agentschap brood te zien in een hond die frisbees kan vangen. Hij moest dus een andere manier verzinnen om aandacht te krijgen voor zijn hond. En dat lukte…

Een dosis lef en een talentvolle hond

Op 5 augustus 1974 besloot de 19-jarige student zijn whippet Ashley een honkbalstadion in Los Angeles binnen te smokkelen. Daar werd op dat moment een wedstrijd tussen de Los Angeles Dodgers en de Cincinnati Reds gespeeld en live uitgezonden op nationale televisie. Tussen de 7e en 8e inning greep Stein zijn kans. Hij sprong met zijn hond het veld op en gooide een frisbee in de lucht. Ashley sprong meters de lucht in om de frisbee te vangen, tot grote verbazing van het publiek. Het publiek was zo onder de indruk van Ashley’s kunsten dat de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd om de spectaculaire actie te volgen.

Minutenlang ving Ashley de ene na de andere frisbee. Helaas was het feest na acht minuten al afgelopen voor Stein en Ashley. Ze moesten het veld verlaten en Stein werd zelfs gearresteerd voor het betreden van het veld. In de chaos raakte Stein zijn hond kwijt. Later bleek dat iemand Ashley mee naar huis had genomen en na drie dagen werd Stein weer herenigd met zijn talentvolle viervoeter.

Dogfrisbee steeds populairder

De gedurfde actie van Stein en Ashley bleek behoorlijk in de smaak te zijn gevallen bij het publiek en de kijkers van de live uitzending. De actie kreeg veel media-aandacht en Stein en Ashley werden gevraagd om op te treden bij twee wedstrijden van het American footballteam Los Angeles Rams.

Door de optredens van Stein en Ashley groeide de populariteit van ‘dogfrisbee’ onder hondeneigenaren. Meer en meer baasjes begonnen met het gooien van frisbees voor hun viervoeters. In 1975 werd er tijdens het wereldkampioenschap frisbee (voor mensen) zelfs een speciale wedstrijd georganiseerd voor honden. De deelnemende honden moesten zoveel mogelijk frisbees vangen in twee minuten tijd. Niet geheel verrassend wonnen Stein en Ashley de wedstrijd. Na deze editie organiseerde men jaarlijks een wereldkampioenschap dogfrisbee.

Op bezoek bij het Witte Huis

Met de hulp van Ivr Lander, toenmalig voorzitter van de internationale frisbee associatie, kregen Stein en Ashley later nog meer publieke aandacht. Zo mochten ze optreden tijdens de Super Bowl, waren ze te gast bij de Tonight Show en in 1977 mochten ze zelfs op bezoek bij het Witte Huis om Amy Carter, dochter van voormalig Amerikaans president Jimmy Carter, een aantal trucs te leren.

In 1978, na de winst van drie kampioenschappen, besloot Stein te stoppen met wedstrijden en werd hij ambassadeur van de sport. In 1985, ruim tien jaar na de spectaculaire actie die dogfrisbee op de kaart zette, overleed whippet Ashley op 13-jarige leeftijd. Lees hier meer over de hondensport dogfrisbee.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven