Dogfrisbee
Feitjes en weetjes
- Dogfrisbee of disc dog is ontstaan in de Verenigde Staten.
- Border collies, Australian shepherds en labrador retrievers zijn populaire hondenrassen voor dogfrisbee.
Video's over dogfrisbee
Een cursus volgen? Kijk hier eens:
Wat is dogfrisbee?
Dogfrisbee, ook wel bekend als disc dog, is een hondensport waarbij de baas (de handler) meerdere frisbees in de lucht gooit die de hond dient te vangen. De sport kan zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend worden.
Er zijn meerdere varianten van dogfrisbee, waaronder Freestyle en Distance. Bij de categorie Freestyle is het de bedoeling dat er een show wordt neergezet en wordt er gebruikt gemaakt van meerdere frisbees. De frisbees worden door de baas met afwisselende technieken in de lucht gegooid en de hond moet de schijven vangen. Ondertussen worden ook verschillende trucs uitgevoerd om de show nog spectaculairder te maken. Deze variant van dogfrisbee is hierdoor te vergelijken met de freestyle variant van de hondensport dogdance.
Bij de categorie Distance, ook wel bekend als Toss and Fetch, wordt er maar één frisbee gebruikt. De bedoeling is dat de baas de frisbee zo ver mogelijk gooit. Hoe verder de worp, des te meer punten. De hond moet in een tijdspanne van 60 of 90 seconden de frisbee zo vaak mogelijk zien te vangen en weer terugbrengen.
Waarom deze hondensport?
Dogfrisbee is een hondensport waarbij het draait om de samenwerking tussen hond en baas. Het leren gooien met de frisbee en het trainen van de hond om de frisbee te vangen, levert veel plezier op en het is tevens een goede manier om de conditie van de hond (en baas) op peil te houden.
Voor welke honden is dogfrisbee geschikt?
In principe is elke hond geschikt voor dogfrisbee, maar deze hondensport is wel zeer intensief. Dogfrisbee vraagt zowel geestelijk als lichamelijk behoorlijk wat van de hond en daarom is het van belang met een aantal aspecten rekening te houden.
Er bestaat bij deze hondensport een relatief grote kans op blessures. Het is daarom belangrijk om pas intensief met de hond te gaan trainen als de hond helemaal volgroeid is. Jonge honden kunnen best een frisbee vangen, maar zorg ervoor dat de hond hierbij niet hoeft te springen. Ook met honden op leeftijd kan je het beter rustig aanpakken. Je kunt een frisbee ook over de grond rollen in plaats van in de lucht gooien.
Grote en zware honden lopen een hoger risico om gewrichten te belasten. Ook voor honden met een lange rug of korte snuit is dogfrisbee minder geschikt. Bespreek eerst met de dierenarts wat de hond aan zou kunnen.
Beginnen met dogfrisbee, hoe pak je het aan?
Het gooien van een frisbee lijkt heel simpel, maar het is belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. In Nederland geven diverse hondenscholen en clubs lessen in dogfrisbee om beginners de kneepjes van het vak te leren. Let ook goed op bij de aanschaf van een frisbee. Niet elke frisbee die je in de dierenwinkel ziet liggen, is geschikt voor deze sport. Professionals maken vooral gebruik van frisbees van de merken Hero Disc en Hyperflite. Meer weten over geschikte frisbees voor honden? Lees dit artikel.