Dogfrisbee is een fantastische hondensport om samen met je hond te beoefenen. Het is een sport waarbij samenwerking tussen baas en hond centraal staat. Jij dient de frisbee goed te gooien en de hond moet de frisbee uit de lucht grijpen. Niet elke frisbee is veilig om te gebruiken voor honden. Welke frisbees je het best kunt gebruiken voor dogfrisbee lees je in dit artikel.
Dogfrisbee is een zeer intensieve sport. De hond maakt sprongen die belastend kunnen zijn voor zijn gewrichten en vangt frisbees, die soms hard kunnen aankomen, met zijn bek. Er gaat dan ook wel eens iets mis bij deze hondensport. Eén van de veroorzakers van verwondingen bij honden is het gebruik van frisbees die niet voor honden geschikt zijn.
Gebruik geen ‘speelgoed’ frisbees
Gebruik geen frisbees die je in de speelgoedwinkel kunt kopen of bijvoorbeeld door bedrijven als promotiemateriaal worden weggegeven. Deze frisbees zijn te hard, te zwaar en hebben vaak scherpe randen. Ze gaan snel kapot wanneer er in wordt gebeten en de scherpe randen kunnen verwondingen veroorzaken aan de bek en het gebit. Moet je voorstellen dat je hond een snel draaiend object met scherpe randen uit de lucht probeert te vangen met zijn bek. Je kunt waarschijnlijk zelf wel bedenken wat voor enorme schade dit kan aanrichten. Bovendien komen deze frisbees door het harde materiaal en relatief zware gewicht nog eens extra hard aan.
Soms zijn harde frisbees met scherpe randen ook te koop in dierenwinkels. Let hier dus goed op en ga er niet direct vanuit dat een frisbee die te koop is in een dierenwinkel daadwerkelijk hondvriendelijk is.
Frisbees van zachte materialen
In de dierenwinkel tref je ook vaak frisbees aan die gemaakt zijn van stof of van flexibel rubber. Deze frisbees van zachte materialen kunnen vrijwel geen schade aanrichten aan de bek van een hond en zijn dus veilig om te gebruiken. Echter zijn ze voor het beoefenen van de hondensport dogfrisbee niet ideaal.
Met frisbees van zachte materialen kan je nauwelijks precieze worpen gooien. Dit is in principe geen probleem als je gewoon een leuke spelletje wilt spelen met je hond op een groot veld, maar voor dogfrisbee als hondensport is nauwkeurigheid erg belangrijk. Bovendien kan je met frisbees van stof of flexibel rubber vaak niet ver gooien.
Frisbees van zachte materialen zijn overigens wel zeer geschikt om te kijken of je hond überhaupt interesse toont in frisbees en plezier heeft in het vangen ervan. Ook voor puppy’s zijn frisbees van flexibel rubber een aanrader. Houd er wel rekening mee dat jonge honden waarvan de gewrichten nog niet volledig ontwikkeld zijn beter geen hoge sprongen kunnen maken.
Professionele frisbees voor honden
Er zijn frisbees op de markt die speciaal ontworpen zijn voor de hondensport dogfrisbee, ook wel dog disc genoemd. Deze frisbees voor honden hebben ronde randen en zijn licht in gewicht. Met deze frisbees kan je zeer nauwkeurig gooien. Er zijn een aantal merken die dit soort frisbees produceren. De populairste merken zijn Hero Disc en Hyperflite. Frisbees van deze merken worden ook gebruikt door professionals tijdens wedstrijden.
Er zijn verschillende soorten professionele frisbees voor honden. Zo zijn er bijvoorbeeld frisbees die speciaal ontworpen zijn om extra ver mee te kunnen gooien (Hero Xtra 235 Distance) en frisbees die gemaakt zijn voor de freestyle versie van dogfrisbee (Hero Xtra 235 Freestyle). Meer over de verschillende soorten dogfrisbee kan je lezen op deze pagina.
Daarnaast is er ook een groot verschil in hoe lang de frisbees meegaan. Je zou wellicht denken dat een frisbee oneindig lang meegaat, maar dat is zeker niet het geval. Doordat de hond de frisbee met de bek vangt, komen er al snel (kleine) beschadigingen, zoals tandafdrukken. De meeste lichtgewicht frisbees moeten bij intensief gebruik vrij snel vervangen worden. Er zijn ook bijtbestendige frisbees op de markt, zoals bijvoorbeeld de Hyperflite Jawz Disc en de SuperHero 235 (zie foto hierboven). Deze frisbees gaan een stuk langer mee, maar zijn ook drie tot vier keer duurder dan een frisbee die niet bijtbestendig is.
Wanneer moet je een frisbee vervangen?
Wie denkt dat dogfrisbee een ontzettend goedkope hondensport is, komt toch een beetje bedrogen uit. Hoe lang je precies met een frisbee kan doen, hangt af van hoe krachtig de beet van je hond is en hoe intensief je de hondensport beoefent. Sommige professionals verslijten wel één of meerdere frisbees per dag!
Een lichtgewicht frisbee die niet bijtbestendig is zal direct na de eerste training al tandafdrukken bevatten (zie foto hierboven). Controleer na elke training de schade. Als de frisbee scherpe stukjes ontwikkelt, gespleten randen heeft of zijn vorm begint te verliezen, dan is het tijd om de frisbee weg te gooien. De frisbee in de foto hieronder is bijvoorbeeld niet meer veilig om te gebruiken en gooit bovendien ook een stuk minder goed.