Alle hondenrassen per rasgroep

Er zijn meer dan driehonderd verschillende hondenrassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De FCI is een wereldwijd overkoepelend orgaan dat de registratie van hondenrassen en hun rasstandaarden bijhoudt. Omdat er zoveel verschillende hondenrassen zijn, heeft de FCI de rassen onderverdeeld in tien rasgroepen. Honden binnen een rasgroep hebben iets met elkaar gemeen, zoals het oorspronkelijke gebruiksdoel van de hond. Bekijk op deze pagina alle rasgroepen.

Group of happy dogs running after each other on grass

Hondenrassen per rasgroep

Er zijn meer dan driehonderd verschillende hondenrassen erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De FCI is een wereldwijd overkoepelend orgaan dat de registratie van hondenrassen en hun rasstandaarden bijhoudt. Omdat er zoveel verschillende hondenrassen zijn, heeft de FCI de rassen onderverdeeld in tien rasgroepen. Honden binnen een rasgroep hebben iets met elkaar gemeen, zoals het oorspronkelijke gebruiksdoel van de hond. Bekijk op deze pagina alle rasgroepen.

Alle dashonden (FCI groep 4)

Welke rasgroepen zijn er?

Er zijn meer dan driehonderd verschillende hondenrassen. Om het overzichtelijk te houden heeft de Fédération Cynologique Internationale (FCI) de hondenrassen in verschillende rasgroepen ingedeeld.

Er zijn momenteel tien rasgroepen. We zullen iedere rasgroep kort toelichten. Deze omschrijvingen zeggen in grote lijnen iets over de diverse hondenrassen uit de rasgroepen, maar bedenk wel dat ieder hondenras zijn eigen kenmerken heeft.

Rasgroep 1: herdershonden en veedrijvers

Herdershonden en veedrijvers zijn honden die gefokt zijn om kuddes te hoeden, honden die gebruikt worden om vee te drijven en honden die de kudde bewaken.

Herdershonden en veedrijvers zijn vaak erg actieve honden die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Ze hebben een hoge ‘will to please’ en zijn in staat om snel nieuwe dingen te leren. Vanwege hun energie en werklust is het verstandig om veel met de hond te trainen en een hondensport met hem te beoefenen.

Rasgroep 2: pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden

In deze rasgroep vind je diverse hondenrassen. Pinschers en schnauzers zijn gefokt om het huis te bewaken en ongedierte te bestrijden, zoals ratten en muizen. Het zijn actieve en slimme honden die beschikken over een jachtinstinct. Ze zijn bovendien beschermend en zijn hierdoor terughoudend richting vreemden en blaffen veel.

Molossers, ook wel dogachtigen genoemd, zijn grote, zware en vooral sterke honden. Vroeger werden ze ingezet voor de jacht op groot wild, als waakhond en als oorlogshond. Ze hebben een krachtige beet en laten niet zomaar los. Deze honden hebben een zelfverzekerde baas nodig.

En dan heb je nog de sennenhonden. Deze honden werkten vroeger vaak als manusje van alles op de boerderij. Zo moesten ze vee drijven, karren trekken en het huis bewaken. Over het algemeen zijn ze zelfstandig en kalm van aard.

Rasgroep 3: terriers

Terriers zijn gefokt voor de jacht en het doden van ongedierte en klein wild. Ze hebben hierdoor vaak een fel en eigenzinnig karakter. Terriers zijn actief, moedig en vasthoudend. Ze houden vaak van graven en blaffen relatief veel.

Rasgroep 4: dashonden

De dashond, ook wel teckel genoemd, is zo’n bijzondere hond dat het zijn eigen rasgroep heeft gekregen. De teckel werd vroeger ingezet voor de jacht op konijnen, vossen en dassen. Door de korte benen konden de dashonden de prooi volgen naar zijn burcht.

Er zijn verschillende soorten teckels. Zo heb je drie formaten: de standaard teckel, de dwergteckel en de kaninchen teckel. Ook bestaan er drie vachttypen: korthaar, langhaar en ruwhaar.

Rasgroep 5: spitsen en oertypen

Spitsen en oertypen zijn honden die nog erg lijken op hun voorouders van honderden jaren geleden. De meeste hondenrassen in deze rasgroep bestaan dan ook al erg lang. Het zijn vaak zelfstandige honden met een eigenzinnig karakter en een goed uithoudingsvermogen. Tot deze rasgroep behoren de sledehonden, Scandinavische jachthonden, keeshonden en oertypen.

Rasgroep 6: lopende honden en zweethonden

Lopende honden en zweethonden zijn gefokt voor de jacht. Deze honden hielpen jagers bij het opdrijven van wild en/of het opsporen van aangeschoten wild. Dit deden ze in groepen en hierdoor zijn lopende honden en zweethonden vandaag de dag nog echte roedeldieren.

De honden uit deze rasgroep beschikken over een uitstekende neus en hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Ze hebben meestal een luide blaf, die voorheen nodig was om de jager te informeren over een vondst.

Rasgroep 7: voorstaande honden

Ook voorstaande honden zijn gefokt voor de jacht. Deze jachthonden hielpen jagers bij het opsporen en aanwijzen van veerwild. Dit aanwijzen doen ze door een bepaalde lichaamshouding aan te nemen, die typisch is voor voorstaande honden.

Voorstaande honden zijn vaak actieve honden die veel beweging en mentale stimulatie nodig hebben. Ze zijn leergierig en werken graag samen met hun baas.

Rasgroep 8: retrievers, spaniels en waterhonden

Retrievers, spaniels en waterhonden zijn honden die het aangeschoten wild ophalen. Spaniels stoten het wild ook op en waterhonden zijn gespecialiseerd in het apporteren van waterwild.

Over het algemeen zijn alle honden uit deze rasgroep dol op water. Het zijn uitstekende zwemmers met een goed uithoudingsvermogen. De honden uit deze groep worden vaak omschreven als sociaal en aanhankelijk.

Rasgroep 9: gezelschapshonden

De honden uit deze rasgroep werden gefokt voor uiteenlopende doeleinden, maar bleken vaak uitstekende honden om mensen gezelschap te houden. Ze hebben zich hierdoor ontpopt tot gezelschapshonden.

Gezelschapshonden zijn erg aanhankelijk en spenderen het liefst zoveel mogelijk tijd met hun baas. Het zijn dan ook geen honden om lang alleen thuis te laten. Ze zijn vaak speels en kunnen ook behoorlijk waaks zijn.

Rasgroep 10: windhonden

Windhonden zijn honden die vooral op zicht jagen. Ze gebruiken dus niet per se hun neus om wild op te sporen. Ze zijn gefokt voor het opsporen en doden van wild. Windhonden zijn lange honden die ontzettend snel zijn.

Windhonden staan erom bekend in huis erg kalm te zijn, maar hebben wel veel beweging nodig. Buiten staan ze ‘aan’ en reageren ze door hun jachtinstinct op iedere beweging.

Scroll naar boven