Engelse springer spaniel

Gewicht

18 – 25 kilo

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Gewicht

18 – 25 kilo

Schofthoogte

Hoogte

46 – 56 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De Engelse springer spaniel heeft een vriendelijk karakter en is een uitstekende gezinshond. Hij is sociaal in de omgang met andere honden en kan ook goed met kinderen overweg. Door zijn hoge will to please is het ras makkelijk te trainen. Deze vrolijke viervoeter is een echte gezelschapshond die het niet prettig vindt om lang alleen te zijn.

Engelse springer spaniël op een grasveld.

De springer spaniel is een intelligent en actief ras. Het is daarom belangrijk om hem zowel fysiek als mentaal uit te dagen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende hondensporten met de Engelse springer spaniel beoefenen, zoals agility en jachttraing. Over het algemeen zijn honden uit de showlijnen iets rustiger van aard dan honden uit de jachtlijnen.

Geschiedenis

De Engelse springer spaniel is een eeuwenoud hondenras. Er wordt aangenomen dat de voorloper van alle spanielrassen in een ver verleden in Spanje is ontstaan en door de Romeinen door Europa is verspreid, al valt dit niet met zekerheid te zeggen. Het ras heeft zich verder ontwikkeld in Groot-Brittannië. Daar werden jachthonden gefokt om het veerwild op te stoten uit het veld.

Engelse springer spaniël met fazant in zijn bek.

De springer spaniel en de cocker spaniel komen oorspronkelijk uit hetzelfde nest. De kleinere honden uit het nest, de ‘cockers’, werden ingezet om op de houtsnip te jagen. De grotere honden moesten het veerwild opstoten uit de dichte begroeiing. Jachtvalken konden vervolgens het wild uit de lucht grijpen. Later werden de jachtvalken vervangen voor jachtgeweren. In het Engels wordt het opstoten van wild ‘springing game’ genoemd, waaraan de Engelse springer spaniel uiteindelijk zijn naam te danken heeft.

In de negentiende en twintigste eeuw werden de diverse spanielrassen verder ontwikkeld. Er ontstonden twee verschillende types van de Engelse springer spaniel: de showlijn en de jachtlijn. De honden uit de jachtlijn werden uitgekozen op hun werkdrift en jachtinstinct en de honden uit de showlijn werden uitgekozen op hun fraaie uiterlijk. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel verschillen tussen de springer spaniels uit de showlijn en jachtlijn.

Verzorging en gezondheid

De Engelse springer spaniel uit de jachtlijn heeft weinig vachtverzorging nodig. De korte vacht moet zo nu en dan geborsteld worden om klitten te voorkomen en te verwijderen. De springer spaniel uit de showlijn heeft een langere vacht en moet daarom vaker geborsteld worden. De hond moet ook ongeveer vier keer per jaar getrimd worden.

Engelse springer spaniël puppy op grasveld.

De Engelse springer spaniel is over het algemeen een gezond ras. Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die voorkomen bij het ras, zoals heup- en elleboogdysplasie en verschillende oogziektes. Vraag bij de aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven