Labrador retriever

Gewicht

25 – 36 kilo

Hoogte

55 – 62 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Gewicht

25 – 36 kilo

Schofthoogte

Hoogte

55 – 62 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter labrador retriever

De labrador retriever is een zeer populair hondenras. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Labradors zijn over het algemeen sociaal naar andere honden en mensen, inclusief kinderen. Ze zijn dan ook erg geschikt als familiehond. Labradors zijn van nature nieuwsgierig en energiek. Bovendien zijn ze erg intelligent. Veel labrador retrievers worden daarom ingezet als reddingshond of hulphond.

De labrador retriever leert graag nieuwe dingen en gaat uitdagingen aan. Het is een actief ras, dat meer beweging nodig heeft dan dagelijks een blokje om gaan. Van nature zijn labradors goed in apporteren en ze zijn dol op water. Een bezoek aan een (honden)strand is dan ook vaak een geliefd uitje. Je kunt ook een hondensport beoefenen met je labrador. Denk aan jachttraining, dock diving of agility. Ook is het belangrijk om labradors mentaal uit te dagen. Vervang de voerbak bijvoorbeeld voor verschillende denkspellen

Zwarte labrador doet aan agility.

Labradors en hebben vaak de neiging om aan de lijn te trekken. Het is daarom belangrijk om de hond al op jonge leeftijd te leren om netjes aan de lijn te lopen. Daarnaast staan labradors erom bekend dol op eten te zijn. Ook niet-eetbare producten willen weleens opgeslokt worden. Pas dus op met rondslingerende spullen in huis, zoals sokken en klein (kinder)speelgoed, en leer je labrador af om alles zomaar in de bek te nemen.

Hoewel labradors graag tijd doorbrengen met hun baasjes, kunnen ze ook redelijk goed alleen zijn. Het is belangrijk om het alleen zijn langzaam op te bouwen en de hond voldoende mentale stimulatie te bieden om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen. 

Veelgestelde vragen over de labrador retriever

Labrador retrievers worden gemiddeld tussen de 10 tot 12 jaar oud, afhankelijk van verschillende factoren zoals genetica, levensstijl en gezondheidsproblemen. Met goede voeding, voldoende beweging en preventieve gezondheidszorg kan de levensverwachting van een labrador worden verhoogd.

Een volwassen labrador retriever is gemiddeld tussen de 55 en 62 centimeter hoog en weegt tussen de 25 en 36 kilogram, afhankelijk van het geslacht en de grootte van de hond. Teefjes zijn meestal iets kleiner dan reutjes. Een labrador retriever is uitgegroeid als deze tussen de leeftijd van 18 en 24 maanden oud is.

Een labrador pup kost meestal tussen de 800 en 2000 euro. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals of de pup een stamboom heeft of niet. Het is belangrijk om bij het kopen van een labrador pup te zoeken naar een betrouwbare fokker die alleen fokt met ouders die getest zijn op erfelijke aandoeningen. Goedkoop is vaak duurkoop.

Geschiedenis

De geschiedenis van de labrador retriever gaat terug tot het begin van de negentiende eeuw in Newfoundland, Canada. De St. John’s-waterhond, die nu niet meer bestaat, was een hond die werd gebruikt om vissers te helpen bij het binnenhalen van visnetten en het ophalen van gevangen vis. Deze honden hadden een waterafstotende vacht, zwemvliezen tussen hun tenen, een otterstaart en een zachte bek waarmee ze vis konden vastpakken zonder deze te beschadigen. Het waren uitstekende zwemmers die het ijskoude water konden trotseren.

Gele labrador in een park.

Rond 1820 werden de eerste St. John’s-waterhonden naar Engeland gebracht. In Engeland werden ze gekruist met lokale jachthonden om een hond te creëren die geschikt was voor de jacht op land en water. Deze honden werden al snel populair vanwege hun vriendelijke en intelligente karakter, en werden gewaardeerd als jachthond en als gezelschapshond. Wij kennen deze vriendelijke hond nu als de labrador retriever.

In 1903 werd de Labrador Retriever Club in Engeland opgericht en in 1917 werd de American Kennel Club de eerste Amerikaanse organisatie die het ras erkende. Sindsdien is de labrador retriever uitgegroeid tot een van de meest populaire hondenrassen ter wereld.

Verzorging

Labradors zijn relatief makkelijke honden als het gaat om verzorging. De vacht hoeft niet vaak geborsteld te worden, maar het is wel belangrijk om de hond na een zwempartij af te spoelen met schoon water en de vacht af en toe te wassen met speciale hondenshampoo. Houd de ogen, oren en het gebit van de hond schoon te houden om ontstekingen te voorkomen.

Twee zwarte en twee gele labradors op een rij in een park.

Het is belangrijk dat de labrador voldoende beweegt en de juiste hoeveelheid voeding binnenkrijgt. Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij labrador retrievers en kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsproblemen en obesitas. Labradors zijn ook gevoelig voor huidproblemen en allergieën. Het is daarom belangrijk om de vacht regelmatig te controleren op tekenen van irritatie of huiduitslag. Verder komen heupdysplasie, elleboogdysplasie en erfelijke oogafwijkingen zoals cataract (staar) relatief vaak voor bij het ras. 

Labrador pup loopt door het gras.

Aanraders voor de labrador retriever

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven