Labrador retriever

Gewicht

25 – 36 kilo

Hoogte

55 – 62 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 8

Retrievers, spaniels en waterhonden

Gewicht

25 – 36 kilo

Schofthoogte

Hoogte

55 – 62 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De labrador retriever is een intelligente en aanhankelijke hond. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke karakter. Labradors zijn actieve honden, die zowel fysiek als mentaal moeten worden uitgedaagd. Het is belangrijk dat de baas bereid is om veel activiteiten met de hond te ondernemen. Labradors zijn van nature goed in jachtwerk en houden ook ontzettend van zwemmen.

Drie labrador retriever spelen met een hondenspeeltje

Labradors zijn over het algemeen erg sociaal en kunnen goed met andere honden en mensen, ook kinderen, opschieten. Door hun nieuwsgierige en energieke karakter hebben ze soms de neiging om aan de lijn te trekken. Het is daarom belangrijk om het lopen aan de lijn al van jongs af aan te trainen. Het apporteren van de bal is een geliefd spelletje onder labradors. Sommigen hebben zelfs de neiging om een obsessie voor de bal te ontwikkelen. Het is beter om dit te voorkomen.

Hoewel labradors graag tijd spenderen met hun baas, zijn ze in principe in staat om een volle werkdag alleen thuis te zijn. Het is wel belangrijk om het alleen zijn te trainen en de duur van het alleen thuis zijn langzaam op te bouwen. Door de hond voldoende mentaal te stimuleren met denkspellen voorkom je dat hij zich gaat vervelen.

Geschiedenis

Er wordt aangenomen dat het ras zijn oorsprong vindt in Newfoundland (Canada). Daar werd een nieuw ras, de St. John’s-waterhond, ingezet om vissers te helpen bij hun werk. De St. John’s-hond had een waterafstotende vacht, zwemvliezen tussen de tenen, een otterstaart en een zachte bek. Hiermee kon de hond het ijskoude water in gaan om vissen en netten binnen te halen.

Labrador retriever met dode eend in zijn bek tijdens jachttraining

In de negentiende eeuw werd de St. John’s-hond geïmporteerd in Engeland. Daar werd het ras gekruist met Engelse jachthonden om de hond ook geschikt te maken voor de jacht. Uit deze kruising kwam een nieuw ras voort, dat wij vandaag de dag kennen als de labrador retriever.

Verzorging

Labradors zijn relatief makkelijke honden als het gaat om verzorging. De vacht hoeft weinig geborsteld te worden, eens per week is voldoende. Labradors zijn graag in het water (en in modderpoelen) te vinden. Spoel de hond na een zwempartij af met schoon water en was zijn vacht eventueel met speciale hondenshampoo. Houd ook de ogen en oren goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Labrador retriever puppy rent door de modder

Het is belangrijk dat de labrador voldoende beweegt en de juiste hoeveelheid voeding binnenkrijgt. Dit om overgewicht te voorkomen. Heupdysplasie, elleboogdysplasie en erfelijke oogafwijkingen als cataract (staar) zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij labrador retrievers. Vraag bij aanschaf van een pup altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven