Dock diving
Feitjes en weetjes
- Het record van de verste sprong bij dock diving staat op naam van whippet Sounders. De hond maakte een sprong van 11.02 meter bij een wedstrijd in de VS (2019).
- In 2015 opende het eerste Dock Diving Trainingcenter van Nederland.
Video's over dock diving
Wat is dock diving?
Dock diving, ook bekend als dock jumping, is een hondensport waarbij de hond zo hoog of ver mogelijk het water inspringt. De hondensport kent vier verschillende disciplines die allemaal één ding gemeen hebben: de hond wordt nat.
Het meest beoefende onderdeel is ‘Big Air’. Bij deze discipline staan baas en hond op een dock. Het baasje gooit een speeltje (dummy) in het water, waarna de hond een aanloop neemt en in het water springt. Het is de bedoeling dat de hond zo ver mogelijk springt. Bij de meeste wedstrijden wordt de plek waar de staartaanzet van de hond het water raakt als meetpunt genomen. Een speciaal computerprogramma legt deze meetpunten vast.
Ook bij de discipline ‘Fetch It’ is het de bedoelding dat de hond zo ver mogelijk springt. Alleen bij dit onderdeel wordt het speeltje niet door de handler in het water gegooid, maar hangt de dummy boven het water. De gewenste afstand wordt aangegeven door de baas. De hond moet de dummy uit de lucht grijpen.
Bij het onderdeel ‘Extreme Vertical’ gaat het juist om de hoogte van de sprong. Boven het bad wordt een dummy gehangen waar de hond vanaf het platform naartoe moet springen. Na elke sprong wordt het speeltje een stukje hoger gehangen.
Het onderdeel ‘Speed Retrieve’ is in feite een vorm van apporteren maar dan in het water. Aan het eind van het bad wordt een speeltje aan een haak boven het wateroppervlak geplaatst. De hond springt van het dock af, zwemt zo snel mogelijk naar het einde van het bad en trekt het speeltje van de haak af.
Waarom deze hondensport?
Dock diving is een leuke fysieke sport waar zowel baas als hond veel plezier uithalen. Het baasje moet de hond motiveren om zo goed mogelijk te presteren, wat de band tussen hen versterkt.
Deze hondensport is natuurlijk perfect voor in de lente en zomer. Bij andere fysieke hondensporten raken honden op warme dagen snel uitgeput, maar dock diving biedt een verfrissend alternatief.
Voor welke honden is dock diving geschikt?
Elke hond die graag in het water te vinden is, kan deelnemen aan dock diving. Het helpt hierbij als de hond interesse toont in speeltjes en bijvoorbeeld graag apporteert. Vooral retrievers, zoals labradors blinken uit in deze sport. Maar ook andere hondenrassen, zoals whippets, doen vaak mee aan wedstrijden.
Het is natuurlijk van belang dat je hond een goede zwemmer is en ook qua gezondheid helemaal in orde is. Aangezien bij deze sport veel wordt gesprongen, is het verstandig om eerst met de dierenarts te bespreken wat je hond aankan.
Beginnen met dock diving, hoe pak je het aan?
Voordat je begint met dock diving is het handig om te weten of je hond zwemmen wel leuk vindt. Neem je hond mee naar een meer of strandje en laat je hond zijn favoriete bal of ander speeltje apporteren. Sommige hondenspeeltjes zijn zo ontworpen dat ze blijven drijven. Gaat dit goed? Kijk dan eens of je hond ook van de kant in het water durft te springen.
Als je hond de smaak te pakken heeft, kan je eens een kijkje nemen bij het Dock Diving Trainingcenter in Druten en Rotterdam. Hier worden regelmatig workshops gehouden om honden kennis te laten maken met deze leuke hondensport. Is je hond een talent? Dan kan hij deelnemen aan wedstrijden.
1 gedachte over “Dock diving”
Beste,
Is er ook een dock diving school in België? Ik heb een mechelse herder die heel erg graag zwemt en met haar wil ik dit wel eens proberen.
Met vriendelijke groet
Leen