Dock diving

Feitjes en weetjes

Video's over dock diving

Wat is dock diving?

Dock diving, ook bekend als dock jumping, is een hondensport waarbij de hond zo hoog of ver mogelijk het water in springt. De hondensport kent drie verschillende disciplines die allemaal één ding gemeen hebben: de hond eindigt in het water.

Het meest beoefende onderdeel is ‘Big Air’. Bij deze discipline staan baas en hond op een dock. Het baasje gooit een speeltje in het water, waarna de hond een aanloop neemt en in het water springt. Het is de bedoeling dat de hond zo ver mogelijk springt. Bij de meeste wedstrijden wordt de plek waar de staartaanzet van de hond het water raakt als meetpunt genomen. Een speciaal computerprogramma legt deze meetpunten vast.

Bij het onderdeel ‘Extreme Vertical’ gaat het juist om de hoogte van de sprong. Boven het bad wordt een speciaal speeltje gehangen waar de hond vanaf het platform naartoe moet springen. Na elke sprong wordt het speeltje een stukje hoger gehangen.

Het onderdeel ‘Speed Retrieve’ is in feite een vorm van apporteren maar dan in het water. Aan het eind van het bad wordt een speeltje aan een haak boven het wateroppervlak geplaatst. De hond springt van het dock af, zwemt zo snel mogelijk naar het einde van het bad en trekt het speeltje van de haak af.

Waarom dock diving?

Dock diving is een leuke fysieke sport waar zowel baas als hond veel plezier uithalen. Het baasje moet de hond motiveren om zo goed mogelijk te presteren, wat de band tussen hen versterkt.

Deze hondensport is natuurlijk perfect voor de warme zomerdagen. Bij andere fysieke hondensporten raken honden op warme dagen snel uitgeput, maar dock diving biedt een verfrissend alternatief.

Voor welke honden is dock diving geschikt?

Elke hond die graag in het water te vinden is, kan deelnemen aan dock diving. Het helpt hierbij als de hond interesse toont in speeltjes en bijvoorbeeld graag apporteert. Vooral retrievers, zoals labradors blinken uit in deze sport. Maar ook andere hondenrassen, zoals whippets en border collies ziet men vaak terug bij wedstrijden.

Het is natuurlijk van belang dat je hond een goede zwemmer is en ook qua gezondheid helemaal in orde is. Aangezien bij deze sport veel wordt gesprongen, is het verstandig om eerst met de dierenarts te bespreken wat je hond aankan.

Beginnen met dock diving, hoe pak je het aan?

Voordat je begint met dock diving, is het handig om te weten of je hond zwemmen wel leuk vindt. Neem je hond mee naar een meer of strand en laat je hond zijn favoriete bal of ander speeltje apporteren. Als je hond de smaak te pakken heeft, kan je eens een kijkje nemen bij het Dock Diving Trainingcenter in Druten. Dit is vooralsnog de enige plek in Nederland waar de hondensport te beoefenen valt.

Beeld: Shutterstock / Adobe Stock
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Feitjes en weetjes

Ontdek vergelijkbare hondensporten

Dogfrisbee

Klik hier

Flyball

Klik hier

Waterwerk

Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top