Obedience (gehoorzaamheid)

Wat is obedience?

Obedience, oftewel gehoorzaamheid, is een populaire hondensport. Sterker nog: er zijn meerdere hondensporten waarin gehoorzaamheid centraal staat. Zo heb je Engelse obedience, FCI-obedience en Rally-O, waarin de ‘o’ staat voor obedience. Bij al deze hondensporten is het doel dat de hond bepaalde oefeningen zo perfect mogelijk uitvoert.

Engelse obedience is een wedstrijdsport afkomstig uit Groot-Britannië. Er zijn zes wedstrijdklassen met oplopende niveaus. De baas (de handler) en hond moeten met diverse oefeningen hun vaardigheden laten zien. Het gaat erom dat de oefeningen zo perfect mogelijk worden uitgevoerd.

Ook bij FCI-obedience draait het om gehoorzaamheid en perfectie. Bij deze wedstrijdsport zijn er vier klassen, die tevens in moeilijkheidsgraad toenemen per niveau. Voorbeelden van oefeningen die (perfect) uitgevoerd moeten worden zijn aangelijnd volgen, komen op bevel en apporteren over een hoogtesprong.

Rally-O is een hondensport afkomstig uit de Verenigde Staten en is meer een soort combinatie van obedience en agility. Baas en hond moeten samen een parcours lopen dat is opgebouwd uit diverse gehoorzaamheidsoefeningen. Bij Rally-O draait het om een vrolijke samenwerking tussen baas en hond. Het grote verschil met andere hondensporten omtrent gehoorzaamheid is dat het baasje bij Rally-O de hond mag aanmoedigen. Afhankelijk van het niveau van de hond voert hij de oefeningen aan de lijn of los van de riem uit.

Australian Kelpie ligt naast baas tijdens beoefenen obedience.

Waarom deze hondensport?

Iedere hondeneigenaar wil een hond die goed naar hem of haar luistert. Door (dagelijkse) gehoorzaamheidstrainingen te doen, kan je dit bereiken. De samenwerking versterkt ook de band tussen baas en hond.

Een groot voordeel van deze hondensport is dat de hond vooral mentaal uitgedaagd wordt. Er is weinig risico op blessures, wat bij meer fysieke hondensporten wel het geval is.

Welke honden zijn geschikt voor obedience?

Alle honden zijn geschikt voor deze hondensport. Groot, klein, ras of rasloos: het doet er allemaal niet toe. Natuurlijk zijn er wel bepaalde rassen die uitblinken in gehoorzaamheidsoefeningen. Vooral herdershonden zijn door hun intelligentie en werkdrang vaak erg goed in deze hondensport.

Border collie doet aan obedience.

Beginnen met obedience, hoe pak je het aan?

Er zijn verschillende hondenscholen en clubs in Nederland die cursussen in bovengenoemde hondensporten geven. In Nederland is vooral FCI-obedience populair, maar ook Rally-O wint steeds meer aan populariteit.

Natuurlijk kan je ook thuis aan de slag met gehoorzaamheidsoefeningen. Je kunt beginnen met oefeningen als ‘zit’, ‘kom’ en ‘volg’. Begin in een ruimte met weinig afleiding. Gaat de oefening goed? Maak het je hond steeds iets lastiger door te trainen op plekken met steeds meer en meer afleidingen. Weet wel, het trainen van een hond kost veel tijd en geduld, maar het is het uiteindelijk dubbel en dwars waard.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Ontdek andere hondensporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven