Duitse herder

Gewicht

22 – 40 kilo

Hoogte

55 – 65 cm

Leeftijd

9 – 13 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

22 – 40 kilo

Schofthoogte

Hoogte

55 – 65 cm

Leeftijd

9 – 13 jaar

Karakter

De Duitse herdershond, ook wel Duitse herder genoemd, is een sociale gezinshond. Het ras staat bekend als vriendelijk en intelligent. Deze viervoeter ziet vaak één lid van het gezin als zijn baas en volgt diegene graag de hele dag. Dit betekent niet dat hij geen aandacht heeft voor andere leden van zijn gezin. Hij zal alle leden van het gezin en zijn territorium beschermen. Soms gaat de Duitse herder hierin te ver en valt hij uit tegen vreemden of andere honden. Het is daarom belangrijk om hem goed te trainen.

Duitse herder vangt frisbee.

De Duitse herder is een betrouwbare werkhond. Hij leert snel, werkt graag voor zijn baas en is veelzijdig inzetbaar. Zo wordt hij onder andere ingezet als schapenhoeder, politiehond, douanehond en speurhond. Het is een uitstekende hond om hondensporten mee te beoefenen, zoals agility en obedience. Het is belangrijk de Duitse herder ook mentaal uit te dagen.

Geschiedenis

De Duitse herder vindt zijn oorsprong in Duitsland. In de negentiende eeuw besloot de Duitse ritmeester Max von Stephanitz de perfecte werkhond te creëren. Hij was onder de indruk van de Duitse herdershonden, maar geen enkel ras was volgens hem perfect genoeg. De bestaande herdershonden zagen er allemaal verschillend uit en waren volgens Von Stephanitz niet veelzijdig genoeg.

Duitse herder rent over veld.

Op een hondententoonstelling in 1899 vond Von Stephanitz een hond die in de buurt kwam van zijn ideaalbeeld: de wolfsgrauwe hond Hektor von Linksrhein. Von Stephanitz kocht de hond en gaf hem een nieuwe naam: Horand von Grafrath. Deze hond wordt gezien als de stamvader van de moderne Duitse herder. Horand werd gefokt met andere honden die waardevolle eigenschappen hadden. Ook de nakomelingen van Horand werden weer doorgefokt. Zo werd uiteindelijk ‘de perfecte werkhond’ gecreëerd.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de Duitse herder moet regelmatig geborsteld worden. Het ras verhaart vrij veel. Een speciale kam, een zogenoemde herderhark, kan worden gebruikt om de ondervacht van de hond te ontwarren.

Duitse herder puppy loopt over grasveld.

De Duitse herder kampt met nogal wat erfelijke aandoeningen. Heup- en elleboogdysplasie komen veel voor onder Duitse herders. Ook degeneratieve myelopathie (DM), hypofysaire dwerggroei en pyodermie zijn aandoeningen die vaak bij het ras worden vastgesteld. Sommige aandoeningen zijn het resultaat van de hoge mate van inteelt die dit ras kent. Vraag bij de aanschaf van een pup op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven