Old English sheepdog

Gewicht

30 – 46 kilo

Hoogte

55 – 65 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

30 – 46 kilo

Schofthoogte

Hoogte

55 – 65 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De old English sheepdog, ook wel bobtail genoemd, is een trouwe hond met een sociaal karakter. Het ras staat erom bekend erg gehecht te zijn aan zijn baas en het gezin. Deze langharige viervoeter is geduldig en goed in de omgang met kinderen. Soms heeft hij de neiging om kinderen of andere huisdieren bij elkaar te drijven. Als de bobtail onraad meent te bespeuren, zal hij optreden als waakhond.

Old English Sheepdog in de buitenlucht.

De old English sheepdog heeft een hoge will to please en is makkelijk te trainen. Deze hond is actief en intelligent. Het is daarom belangrijk om hem zowel voldoende fysiek als mentaal uit te dagen. Hij is goed in verschillende hondensporten, maar met schapendrijven doe je hem het meeste plezier.

Geschiedenis

Over de herkomst van de old English sheepdog valt niets met zekerheid te zeggen. Mogelijk stamt het ras af van de herdershonden van de Romeinen, maar het kan ook zijn dat het ras later pas is ontwikkeld door kruisingen van herdershonden uit Europa. De old English sheepdog is dus niet per se ontstaan in Engeland, zoals de naam wellicht doet vermoeden.

Old English Sheepdog rent door park.

Het ras werd vroeger ingezet voor het beschermen en het drijven van vee, zowel schapen als runderen. Als werkhond deed het uiterlijk van de hond er niet toe. De herders hadden vooral behoefte aan een groot en sterk ras met een gehoorzaam karakter.

Pas toen de hond aan het eind van de negentiende eeuw voor het eerst werd tentoongesteld op een hondenshow zag men de potentie van het ras als showhond. Door de industrialisatie werd de herdershond steeds minder als werkhond ingezet en ontwikkelde het ras zich verder als showhond. Inmiddels is de old English sheepdog ook een populaire gezinshond.

Verzorging en gezondheid

De vacht van de old English sheepdog vraagt veel verzorging. De vacht moet minimaal een keer per week goed geborsteld worden om klitten te voorkomen. Houd ook de oren en ogen goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Old English sheepdog in de lente

Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die bij het ras voorkomen, zoals heupdysplasie en verschillende oogziektes. Bij aanschaf van een pup is het daarom belangrijk om te vragen of de ouderdieren zijn onderzocht en vrij zijn bevonden van deze aandoeningen. Ook is het ras gevoelig voor een maagtorsie.

Beeld: Adobe Stock / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven