Bouvier des Flandres

Gewicht

28 – 45 kilo

Hoogte

60 – 70 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

28 – 45 kilo

Schofthoogte

Hoogte

60 – 70 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De bouvier des Flandres, ook wel de Vlaamse koehond genoemd, is een dappere hond met een zelfstandig karakter. De bouvier is een goede werkhond, maar ook een gezelschapshond. Hij spendeert graag tijd met zijn baas en zijn gezin. Als hij goed gesocialiseerd is, is de bouvier meestal goed in de omgang met andere honden.

De bouvier des Flandres is een echte kindervriend. Hij vindt het heerlijk om met kinderen te spelen, maar is ook erg beschermend en voorzichtig. Hij zal er persoonlijk voor zorgen dat zijn ‘eigen’ kinderen niets overkomt. Met de bouvier haal je dus een echte waakhond in huis. Hij komt direct in actie als er gevaar dreigt. Hij handelt zelfstandig en wacht niet op een opdracht van zijn baas. De bouvier is door zijn waakse instinct ook wat terughoudend naar vreemden. Hij moet namelijk eerst zeker weten of iemand te vertrouwen is.

Bouvier des Flandres springt over horde tijdens beoefenen van agility.

Met de bouvier haal je een intelligente viervoeter in huis. Hij vindt het heerlijk om te werken en het is dan ook een geschikt ras voor diverse hondensporten, zoals agility, schapendrijven, maar ook speuren. De bouvier heeft baat bij een consequente opvoeding met duidelijke regels. Anders maakt deze zelfstandige waakhond zijn eigen regels wel…

Geschiedenis

De bouvier des Flandres is een hondenras uit België. Hoe het ras exact is ontstaan en welke hondenrassen hieraan hebben bijgedragen is niet bekend. De bouvier werd door boeren gehouden en had verschillende taken, zoals het bij elkaar houden en beschermen van vee, het trekken van karren en bewaken van het erf. De boeren hadden hier sterke, behendige honden voor nodig die zelfstandig konden werken. Om ongelukken te voorkomen werden de oren en staart van de bouvier toendertijd gecoupeerd.

Bouvier des Flandres houdt schapen bij elkaar.

Door de oorlogen en de modernisering van landbouwbedrijven kreeg de bouvier in de twinstige eeuw langzamerhand andere taken. De boerenhond werd omgeschoold tot politiehond, legerhond en speurhond. Later werd het ras ook steeds populairder als huishond.

Verzorging en gezondheid

De lange vacht van de bouvier moet minstens één keer per week uitgebreid geborsteld worden. Losse haren blijven in de lange vacht van de hond hangen. Als de vacht niet voldoende geborsteld wordt, zullen er klitten ontstaan. Ook moet de vacht meerdere keren per jaar getrimd worden. Je kunt hiervoor naar een trimsalon gaan. Houd ook de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Bouvier des Flandres in zittende positie.

Bij het ras komen een aantal erfelijke aandoeningen voor, waaronder heupdyspalsie, elleboogdysplasie en diverse oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een bouvier puppy altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest op erfelijke aandoeningen.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven