Karakter
De Nederlandse schapendoes is een speelse hond met een vrolijk karakter. Het ras is goed in de omgang met kinderen en speelt graag met hen. De schapendoes kan dus prima als familiehond gehouden worden. Het is wel belangrijk dat de kinderen met respect met de hond omgaan en hem niet als levend speelgoed behandelen. De schapendoes is een beetje terughoudend richting vreemden, maar over het algemeen wel vriendelijk. Andere honden en huisdieren zijn meestal geen probleem voor deze vrolijke viervoeter.
Met de schapendoes haal je een actieve hond in huis die veel fysieke en mentale uitdaging nodig heeft. Hij werkt graag samen met de baas. De schapendoes is dan ook een zeer geschikte hond om een hondensport mee te beoefenen. Denk aan agilty, dogdance of flyball. Als hij genoeg uitdaging krijgt, is het binnenshuis een fijne hond die gezellig op de bank tv komt kijken.
De Nederlandse schapendoes is intelligent en zelfstandig. Hij kan af en toe best eigenwijs zijn. Je kunt hem het best consequent opvoeden. Anders trekt hij zijn eigen plan. De schapendoes is waaks. Als hij onraad bespeurt, zal hij dit laten weten door te blaffen.
Geschiedenis
De Nederlandse schapendoes is, zoals de naam al doet vermoeden, een Nederlands hondenras. Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen er veel schapendoes-achtige honden voor in Nederland. Vooral in Drenthe en op de Veluwe. De langharige herdershonden werden door boeren gebruikt voor het hoeden en drijven van kuddes schapen.
Pas tientallen jaren later, halverwege de twintigste eeuw, werd de schapendoes echt gezien als een hondenras. Kynoloog P. Toepoel verzamelde tijdens de Tweede Wereldoorlog schapendoes-achtige honden, waar er toen nog weinig van over waren, om er gericht mee te fokken. Het hondenras werd uiteindelijk in 1971 officieel erkend.
Verzorging en gezondheid
De vacht van een schapendoes bestaat uit een bovenlaag en de onderwol. Als de vacht niet goed onderhouden wordt, ontstaan er snel klitten en viltplekken. Het is dus belangrijk om de vacht van de schapendoes goed te verzorgen. Dit doe je door de vacht regelmatig goed door te kammen (vanaf de huid) en waar nodig bij te knippen. Je bent hier al snel een uur mee bezig. Per schapendoes kan de vachtstructuur verschillen. De ene vacht vraagt om meer verzorging dan de andere. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.
Bij het ras komen weleens erfelijke aandoeningen voor, zoals bijvoorbeeld staar en enkele andere oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een schapendoes puppy altijd aan de fokker op welke erfelijke aandoeningen de ouderdieren zijn getest en of hier papieren van zijn.