Puli

Gewicht

11 – 15 kilo

Hoogte

37 – 43 cm

Leeftijd

11 – 15 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

11 – 15 kilo

Schofthoogte

Hoogte

37 – 43 cm

Leeftijd

11 – 15 jaar

Karakter

De puli is een intelligente hond met een vrolijk karakter. Hij is erg aanhankelijk en wordt graag betrokken bij de activiteiten van het gezin. Hij vindt het heerlijk om spelletjes te spelen en plezier te hebben met zijn baasjes. De puli past dan ook goed in een gezin met kinderen. Met andere honden en huisdieren kan hij meestal goed overweg. Een goede socialisatie speelt hierin wel een belangrijke rol.

Puli in het park.

Met de puli haal je een goede waakhond in huis. Hij houdt alles in de gaten en zal je direct waarschuwen door hard te blaffen als hij ´gevaar´ spot. Door zijn waakse karakter kan hij wat terughoudend zijn naar vreemden. De puli is erg intelligent en is snel van begrip. Hij staat dan ook altijd klaar om een nieuw trucje te leren.

De puli is een zeer energieke hond die het heerlijk vindt om te werken. Hij moet dan ook voldoende fysieke en mentale uitdaging krijgen. Je doet er goed aan om een hondensport met hem te beoefenen, zoals schapendrijven, obedience of agility. De puli past zich redelijk makkelijk aan. Als je een keer geen tijd hebt voor een uitgebreide wandeling neemt hij ook genoegen met een blokje om.

Geschiedenis

De puli is een Hongaars hondenras. Hoe het ras precies in Hongarije terecht is gekomen, valt niet met zekerheid te zeggen. Vermoedelijk hebben nomaden die door Azië reisden hier een belangrijke rol in gespeeld. In Hongarije had de puli een duidelijke taak: het drijven van grote kuddes schapen op open vlaktes.

Door zijn dikke vacht wist deze herdershond de barre winterse omstandigheden in Hongarije te overleven. Pulik die te zwak waren en niet aan de hoge eisen van de herders voldeden, werden weggedaan. Zo wist de puli zich te ontwikkelen tot een zeer goede herdershond met hoge werklust.

Puli in het park.

Tijdens de wereldoorlogen had het ras het zwaar. Zo werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veel pulik die hun huis en erf probeerden te verdedigden doodgeschoten. Dankzij liefhebbers van het ras wist de puli te overleven. Door de jaren heen kreeg het ras er meerdere taken bij, waaronder die van familiehond.

Verzorging en gezondheid

De bijzondere vacht van de puli vraagt ook om een bijzondere aanpak wat betreft de vachtverzorging. Een volwassen puli hoeft eigenlijk nooit geborsteld of gekamd te worden. Wanneer een puli pup tussen de zes en negen maanden oud is, ontstaan er zogenoemde koorden in de vacht. Deze koorden kan je met de hand uit elkaar houden om klitvorming te voorkomen. Het is belangrijk om dagelijks vuil, zoals bijvoorbeeld takjes, uit de koorden te halen. Als de vacht echt heel vuil is, kan je de hond wassen. Het kan na een wasbeurt wel een aantal uur duren, voordat de vacht helemaal droog is.

Puli op een grasveld.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heup- en elleboogdysplasie, patella luxatie (een losse knieschijf) en enkele oogaandoeningen. Vraag bij aanschaf van een puli puppy altijd aan de fokker op welke aandoeningen de ouderdieren zijn getest.

Beeld: Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven