Welsh corgi Pembroke

Gewicht

10 – 14 kilo

Hoogte

25 – 30 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

10 – 14 kilo

Schofthoogte

Hoogte

25 – 30 cm

Leeftijd

12 – 14 jaar

Karakter

De Welsh corgi Pembroke is een zelfverzekerde hond met een levendig karakter. Hij is vaak erg gehecht aan zijn gezin en wordt graag betrokken bij de dagelijkse activiteiten. Met kinderen kan hij goed overweg. Ook andere huisdieren zijn meestal geen probleem. De corgi is een uitstekende waakhond, die behoorlijk hard kan blaffen als hij onraad bespeurt. Ondanks zijn waakse gedrag is hij over het algemeen wel vriendelijk tegenover vreemden.

Twee corgi pembroke's in het park.

Met de Welsh corgi Pembroke haal je een actieve hond in huis met een uitstekend uithoudingsvermogen. Hij is bovendien erg intelligent en leert snel. De Pembroke vindt het leuk om te werken voor zijn baas en is erg trouw. Het is dan ook een goed idee om een hondensport met deze viervoeter te beoefenen, zoals bijvoorbeeld agility of obedience.

Het is goed om te weten dat de Welsh corgi Pembroke niet de enige corgi is. Ook de Welsh corgi Cardigan is een erkend hondenras. De twee rassen hebben een aantal karaktereigenschappen die overeenkomen, maar er zijn ook duidelijke verschillen. De Pembroke wordt vaak omschreven als de serieuzere van de twee. De Cardigan hangt graag de clown uit en is vaak terughoudender richting vreemden. De Welsh corgi Pembroke is het populairst.

Geschiedenis

De corgi is een Brits hondenras. Onduidelijk is hoe het ras exact is ontstaan en of de Pembroke en Cardigan dezelfde voorouders hebben. Onder andere de Zweedse vallhund wordt als mogelijke voorouder van de Pembroke genoemd. Vermoedelijk bestond de Welsh corgi Cardigan eerder dan de Pembroke. Mogelijk is de Cardigan zelfs een van de oudste hondenrassen ter wereld.

Een corgi pembroke in het park.

De voornaamste taak van de corgi was het drijven van vee. Dat kon de corgi heel erg goed en zijn vacht bleek ook goed bestand tegen het koude en regenachtige klimaat. De corgi Pembroke uit Pembrokeshire en de corgi Cardigan uit Cardiganshire werden in eerste instantie als één hondenras gezien. Pas in 1934 werden deze rassen afzonderlijk erkend.

In diezelfde periode kreeg ook, toen nog, prinses Elizabeth II een corgi (een Pembroke) cadeau. De Britse koningin staat inmiddels bekend als een groot liefhebber van het ras. Ze heeft door de jaren heen ruim dertig corgi’s gehad en heeft zelfs jarenlang corgi’s gefokt.

Gezondheid en verzorging

De Welsh corgi Pembroke heeft een dikke, korte vacht. Het is voldoende om de vacht eens per week te borstelen en te kammen om de dode haren te verwijderen. Tijdens de ruiperiode verhaart het ras behoorlijk. Houd de ogen, oren en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Een corgi pembroke in het park.

Het ras kent een aantal erfelijke aandoeningen, waaronder heupdysplasie, Degeneratieve Myelopathie en enkele oogaandoeningen. Ben je van plan om een corgi puppy aan te schaffen? Vraag dan altijd aan de fokker of de ouderdieren zijn getest en vrij zijn bevonden van aandoeningen die erfelijk kunnen zijn.

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven