Beauceron

Gewicht

30 – 45 kilo

Hoogte

60 – 70 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

FCI Rasgroep 1

Herdershonden en veedrijvers

Gewicht

30 – 45 kilo

Schofthoogte

Hoogte

60 – 70 cm

Leeftijd

10 – 12 jaar

Karakter

De beauceron is een actieve hond met een zelfstandig karakter. Het ras staat erom bekend erg aanhankelijk te zijn. De beauceron is loyaal aan zijn gezin en over het algemeen kan hij goed met kinderen en andere honden overweg. Vaak is één persoon binnen het gezin zijn favoriet, maar hij is zeker niet eenkenning. Tegenover vreemden stelt deze viervoeter zich meestal een beetje terughoudend op.

Met de beauceron haal je een hond in huis met een uitstekend uithoudingsvermogen. Hij heeft relatief veel beweging en mentale uitdaging nodig. Het is aan te raden om een hondensport met hem te beoefenen, zoals treibball, hoopers of obedience. De beauceron is gehoorzaam en onderneemt graag activiteiten met zijn baas. Hij is ook goed in staat om zelfstandig keuzes te maken en het initiatief te nemen.

De beauceron heeft baat bij een consequente opvoeding, maar wel op een positieve en rustige manier. Deze viervoeter is namelijk fijngevoelig. Drukte en een harde aanpak maken hem in de war en onzeker. Omdat het zo’n gevoelige hond is, is het extra belangrijk om de beauceron goed te socialiseren. Beaucerons blijven mentaal gezien lang pup.

Geschiedenis

De beauceron komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Over het exacte ontstaan van het ras is weinig bekend. In Frankrijk kwamen honderden jaren geleden diverse herdershonden voor, waaronder een grote, stevige hond die in staat was om zelfstandig kudden schapen te drijven, te hoeden en te beschermen. Deze herdershond was waarschijnlijk een voorouder van de beauceron. Aan het eind van de negentiende eeuw wordt voor het eerst gesproken van de ‘Berger de Beauce’.

Tijdens oorlogen kreeg deze Franse herdershond er ook andere taken bij. Zo werd het ras ingezet voor het transport van diverse benodigheden en het opspeuren van landmijnen. Lange tijd was de beauceron alleen bekend in Frankrijk. Pas de laatste decennia worden beaucerons ook in andere landen gehouden. Hoewel het ras voor vele baasjes een huishond is, is deze viervoeter het werken niet verleerd. Hij wordt nog regelmatig ingezet als werkhond, zoals bij de politie of als hulphond.

Verzorging en gezondheid

De vachtverzorging van de beauceron is relatief eenvoudig. Af en toe de vacht borstelen om dode haren te verwijderen is voldoende. In de ruiperiode is een extra borstelbeurt een aanrader. Houd de oren, ogen en het gebit goed schoon om ontstekingen te voorkomen.

Vrouw houdt beauceron puppy vast.

De beauceron staat bekend als een gezond hondenras. Erfelijke aandoeningen waar verantwoorde fokkers de ouderdieren op testen zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogafwijkingen. Het ras heeft vanwege zijn grootte een verhoogde kans op een maagtorsie.

Beeld: Pixabay / Depositphotos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven