Het socialiseren van een puppy: zo doe je dat

Search
Golden retriever puppy kijkt in camera.

Het socialiseren van een puppy: zo doe je dat

Het socialiseren van een puppy is heel belangrijk. Veel mensen denken dat met socialiseren wordt bedoeld dat de puppy ‘sociaal’ moet zijn en met zoveel mogelijk honden moet spelen, maar dit is niet helemaal waar. In dit artikel leggen we je uit wat socialisatie wél inhoudt en hoe je dit het beste aanpakt.

De socialisatieperiode is een zeer belangrijke periode die de basis legt voor je hond en eventuele gedragsproblemen op latere leeftijd kan voorkomen. De socialisatieperiode begint al in het nestje, maar de periode tussen vier en twaalf weken wordt als de belangrijkste periode voor de sociale ontwikkeling van een puppy gezien. Deze periode wordt vaak ook wel de ‘eerste socialisatiefase’ genoemd.

In de socialisatieperiode zijn puppy’s ontzettend nieuwsgierig en kennen ze weinig angst. Met een dosis lef en zelfvertrouwen zijn ze klaar om de wereld te ontdekken. Het is aan jou, als baasje, de taak om al deze ‘eerste keren’ zo positief mogelijk te laten verlopen en je puppy goed te socialiseren.

Het is de bedoeling om je hond tijdens de socialisatieperiode kennis te laten maken met verschillende soorten honden, mensen, plaatsen en geluiden. Het draait er vooral om dat al deze eerste kennismakingen door de pup als positief worden ervaren. Wees daarom enthousiast, motiveer je puppy en beloon hem of haar met snoepjes.

Honden

Jouw puppy is wellicht de liefste en schattigste hond ter wereld, maar zeker niet de enige hond op aarde. Je hond zal in zijn leven vaak andere honden ontmoeten, zoals bijvoorbeeld tijdens wandelingen, op bezoek bij je familie of in het park. Het is daarom belangrijk dat hij of zij zich comfortabel voelt als er andere honden in de buurt zijn.

Honden zijn er in verschillende vormen en maten. Zorg er daarom voor dat jouw puppy positieve ervaringen opdoet met verschillende hondenrassen. Vraag aan andere hondeneigenaren of jouw puppy even met hun honden kennis mag maken en organiseer eventueel een playdate. Het is overigens belangrijk dat deze honden volledig gevaccineerd zijn in verband met overdraagbare ziektes.

Laat je puppy alleen kennismaken met honden die vriendelijk zijn en goed overweg kunnen met jonge honden. Vraag dit dus altijd van tevoren aan het baasje. Een negatieve ervaring, zoals een aanval, kan serieuze gevolgen hebben voor de sociale ontwikkeling van de puppy.

Mensen

Ook mensen zien er niet allemaal hetzelfde uit. Laat je pup kennis maken met personen van verschillende leeftijden, genders, lengtes en personen met verschillende huidskleuren. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die een uniform dragen, een baard of heel lang haar hebben of een beperking hebben.

Laat je hond wennen aan bepaalde outfits. Zet bijvoorbeeld eens een zonnebril op en draag een hoed of doe een capuchon op. Het is ook belangrijk om je puppy kennis te laten maken met voorwerpen die hij vaak in combinatie met vreemden kan tegenkomen op straat. Denk aan een paraplu, kinderwagen, rollator, rolstoel, skateboard, et cetera.

Geluiden

Niet alle honden zijn fan van (harde) geluiden. Een goede socialisatie kan voorkomen dat je hond de rest van zijn leven angstig reageert op bepaalde geluiden.

Laat je hond rustig kennismaken met geluiden die honden mogelijk als ‘eng’ kunnen ervaren, zoals bijvoorbeeld het geluid van de stofzuiger, knallen van vuurwerk en donder. Begin dus niet direct de hele kamer te stofzuigen, maar laat je puppy eerst snuffelen aan het apparaat. Zet de stofzuiger vervolgens eventjes aan en beloon je pup met een hondensnoepje.

Niet alle geluiden heb je zelf in de hand, zoals bijvoorbeeld het geluid van donder. Gelukkig kan je op YouTube van bijna alles geluidsfragmenten vinden. Zet de geluiden eerst zachtjes aan terwijl je iets leuks doet met je puppy, zoals het spelen van een spelletje. Je kunt het volume steeds iets harder zetten naarmate de pup aan het geluid went.

Plaatsen

Natuurlijk is het ook belangrijk om je puppy kennis te laten maken met verschillende plaatsen, zoals een winkelcentrum, het strand of een bezoek bij iemand thuis.

Elke nieuwe plaats komt met nieuwe geuren en geluiden. Voor een puppy is dat hartstikke leuk en interessant, maar ook erg intensief. Doe het dus rustig aan en gooi je hond niet direct in het diepe, zoals met een wandeling over een gigantisch drukke markt. Begin op rustige locaties en houd het leuk!

Meer tips voor het socialiseren van je puppy:

  • Laat je hond (op afstand) kennismaken met andere dieren: denk aan katten, konijnen en vogels. Een bezoekje aan een kinderboerderij is ook een aanrader.
  • Laat de pup lopen over verschillende ondergronden. Denk aan zand, modder, grind, tapijt en tegels, maar ook putdeksels en wildroosters.
  • Verkeer: laat je hond wennen aan auto’s, fietsers en bussen, maar loop ook eens langs een trein- en metrospoor (op veilige afstand natuurlijk).
  • Bewegende objecten zijn altijd spannend. Ga daarom eens met je pup in een lift en op een roltrap.

Hoewel de periode tussen vier en twaalf weken gezien wordt als de belangrijkste periode voor socialisatie, is het verstandig om je pup ook daarna nog veel positieve ervaringen op te laten doen.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven