Een puppy bijten afleren: zo pak je dat aan

Zoek
Puppy bijt in arm van baas.

Een puppy bijten afleren: zo pak je dat aan

Blijkt jouw o zo schattige nieuwe puppy een ware landhaai? Kan je niet meer door het huis lopen zonder een stel scherpe tandjes in je benen? Geen zorgen, bijna elk baasje krijgt te maken met een bijtende pup. En nee, je puppy is niet agressief en heeft geen gedragsproblemen. Een puppy die bijt is volkomen normaal, maar het is wel zo fijn om het zo snel mogelijk af te leren. In dit artikel lees je hoe je het afleren van het puppy bijten aanpakt.

De tanden van een puppy zijn ontzettend scherp. Wees gerust: dit blijft niet altijd zo. Een puppy wordt zonder tanden geboren en tussen de derde en zesde week komt het melkgebit door. Dit zijn die vlijmscherpe tanden die graag in je benen hangen of je armen als kauwspeelgoed gebruiken.

Vanaf een maand of drie, bij sommige pups wat later, maken de melktanden plaats voor het volwassen gebit. Het wisselen van de tanden neemt een aantal maanden in beslag. De meeste honden hebben hun volledige definitieve gebit als ze zeven maanden oud zijn. Deze tanden zijn een stuk minder scherp, maar niet per se minder gevaarlijk. De beet van je hond wordt namelijk steeds krachtiger en kan veel schade aanrichten. Het is dus belangrijk om van jongs af aan het (te hard) bijten af te leren.

De fase van het uitproberen

Op het moment dat je een pup in huis haalt, heeft het net een volledig melkgebit. De puppy is dus nog aan het leren wat die gekke dingen in zijn bek nou eigenlijk precies zijn. Hoe moet hij ze precies gebruiken en wat kan je er allemaal mee? Het is de tijd van het uitproberen.

In het nestje heeft de puppy zijn nieuwe tandjes al even kunnen uitproberen op zijn broertjes, zusjes en moeder. Een té harde beet resulteerde hoogstwaarschijnlijk in een hoop gepiep, een abrupt einde aan het spelen of een correctie. Het is aan jou, als baasje, om de puppy verder te leren wanneer hij te hard bijt en wat de grenzen zijn.

Te hard bijten heeft een consequentie

Het is belangrijk om je pup duidelijk te maken wanneer hij te hard bijt. De puppy zal de grenzen flink opzoeken, dus wees consequent in wat je een te harde beet vindt.

Ben je met je puppy aan het spelen en bijt hij hard? Zeg ‘au’ en stop met spelen. Loop weg en negeer de pup een aantal minuten. Begin opnieuw met spelen en herhaal de consequentie als hij te hard bijt. Zo leert de pup wat speels bijten is en wanneer hij te ver gaat.

Maar moet je het puppy bijten dan niet helemaal afleren? Nee! Het gebruik van de bek hoort bij het zijn van een hond en bijten is daar onderdeel van. Het is dus niet nodig en ook eigenlijk onmogelijk om het bijten volledig af te leren. In plaats daarvan leer je de puppy zijn bek op een zachte manier te gebruiken en zijn bijtkracht te beheersen. Dit wordt ook wel de bijttrem genoemd. Mocht je hond dan ooit onverwachts bijten, bijvoorbeeld uit schrikreactie, dan kan hij zijn beet doseren en richt hij geen schade aan.

Ongewenst bijtgedrag afleren

Bijten hoort dus bij een hond, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond continu in je broekspijpen hangt als je door het huis loopt. Het is dus wel van belang om je puppy te leren wanneer bijten echt niet gewenst is.

Het bijten op ongewenste momenten kan je op een aantal manieren afleren. Een van de manieren is om een groot speeltje waarin de puppy wél mag bijten bij je te dragen, zoals bijvoorbeeld een trektouw. Op het moment dat de puppy zijn vlijmscherpe tanden in jouw armen of benen zet, ruil je jouw huid om voor een speeltje.

Puppy’s houden van bewegende objecten. Mocht je pup continu achter je lange rok aanzitten of zich vastklemmen aan je broekspijpen, dan kan het wel eens helpen om helemaal stil te gaan staan. Maak van het bewegende object een stilstaand object en het is opeens een stuk minder interessant voor de speelse pup.

Wil je puppy niet luisteren en blijft hij bijten? Geef hem dan een time-out. Sluit je puppy niet op in de bench, maar in een neutrale ruimte zoals bijvoorbeeld de badkamer. Zorg er in dat geval natuurlijk wel voor dat er geen zeepjes of andere gevaarlijke materialen in bereik liggen. Sluit de hond op en geef hem een minuut lang geen aandacht. Na de minuut mag hij nog eens bewijzen dat hij geen landhaai is.

Wanneer stopt mijn puppy met bijten?

Als nieuwe puppy-eigenaar vraag je je waarschijnlijk af wanneer deze bijtgrage-fase eindelijk over is. Door consequent te zijn zal jouw puppy het bijten sneller afleren. In principe zou je na een week al wel vooruitgang moeten boeken, maar het kan zeker weken duren voordat de pup de juiste bijttrem heeft gevonden en niet meer ongewenst in je benen hangt. Stay in there, het wordt beter, echt!

Het wisselen van melkgebit naar volwassen gebit kan best pijn doen bij een pup. De pup heeft in die maanden dan ook vaak meer behoefte om te kauwen. Je kunt speciale kauwspeeltjes voor puppy’s kopen om aan die behoefte te voldoen en de pijn iets verzachten door je puppy op een bevroren handdoek of bijtring te laten kauwen (pas wel op dat hij niets doorslikt).

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven