Vliegen met de hond is voor zowel baas als hond een spannende ervaring. Weinig mensen kiezen ervoor om hun hond mee te nemen op vliegvakantie, maar soms ontkom je er nu eenmaal niet aan om je hond in het vliegtuig te vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing naar een ander continent. Gelukkig kan je met een goede voorbereiding de reis een stuk comfortabeler maken voor jezelf en je viervoeter.
In november 2021 vlogen wij met onze hond van Canada naar Nederland. In dit blog delen we nuttige informatie en onze ervaring van het vliegen met de hond in het ruim.
Vliegen met kleine hond
Als je het baasje bent van een kleine hond, heb je min of meer geluk. Kleine honden mogen namelijk meereizen in de cabine van het vliegtuig. Dit betekent dat je jouw viervoeter gedurende de gehele vlucht bij je mag houden, al moet de hond wel in de reistas onder de stoel blijven. De hond mag tijdens de vlucht dus niet lekker op schoot komen liggen.
Bij elke vliegtuigmaatschappij gelden weer andere regels en eisen voor het meenemen van een hond in de cabine. Reis je met KLM? Dan gelden de volgende regels (2021):
- De viervoeter moet in een gesloten reistas of kennel van maximaal 46 x 28 x 24 cm passen.
- De reistas of kennel mag samen met de hond maximaal acht kilogram wegen.
Vergeet niet dat je altijd een reservering moet maken voor je hond in het vliegtuig. Als de hond mee in de cabine reist, is het meestal mogelijk om deze reservering online te maken.
Vliegen met grote hond
Grotere hondenrassen mogen helaas niet mee de cabine in. Je zult van tevoren een plek in het ruim moeten reserveren. Er is beperkte ruimte voor huisdieren in het ruim van het vliegtuig, dus maak de reservering op tijd. Ook voor honden die in het ruim reizen gelden bepaalde regels, zo moet de kennel aan een aantal eisen voldoen. Check bij de luchtvaartmaatschappij of de gewenste kennelmaat in het ruim past. Vooral hele grote kennels passen niet in elk vliegtuigtype.
Houd er rekening mee dat honden met een stompe neus vaak niet in het ruim vervoerd mogen worden. Door de stompe neus kunnen zij door stress en hoge temperaturen moeite krijgen met ademhalen gedurende de vlucht.
Papierwerk voor het vliegen met een hond
Een hond mag niet zomaar een vliegtuig in. Je moet van tevoren de benodigde documenten op orde hebben. Welke documenten dit precies zijn, is afhankelijk van het land waar je vandaan en naartoe reist. Honden die op reis gaan binnen Europa moeten bijvoorbeeld een microchip en een Europees dierenpaspoort (met bewijs van de juiste vaccinaties) hebben.
Reis je vanuit het buitenland naar Nederland en heeft je hond geen Europees dierenpaspoort? Dan moet er meestal een gezondheidscertificaat worden ingevuld door de dierenarts. Vaak moet dit document aan bepaalde eisen voldoen en ondertekend en gestempeld worden door een gecertificeerde dierenarts. Dit certificaat is maar enkele dagen of weken geldig en kan dus pas kort voor vertrek worden ingevuld.
Controleer op tijd welke documenten je precies nodig hebt en maak de benodigde afspraken. Je wilt er niet op het laatste moment achter komen dat je bepaalde documenten mist en je hond dus niet mag vliegen.
Hond in vliegtuig ervaring
Nu alle basisinformatie op een rij staat, is het tijd om meer te vertellen over onze eigen ervaring met het vliegen met een hond. In november 2021 vlogen wij met onze Australian kelpie Morrison (toen 1,5 jaar oud) van Vancouver (Canada) naar Amsterdam.
Voorbereiding
Morrison is geboren en opgegroeid in Canada. Aangezien we toen we hem kregen als pup al wisten dat we uiteindelijk terug zouden verhuizen naar Nederland zijn we op tijd begonnen met de benchtraining. Ruim een half jaar van tevoren hebben we zijn normale bench vervangen voor een kennel die geschikt is voor het vliegtuig. Zo had hij dus tijd genoeg om te wennen en de kennel als zijn eigen plekje te gaan zien. Twee weken voor de vlucht hebben we de kennel ‘s nachts gesloten (in een andere ruimte dan waar wij sliepen) en Morrison ook enkele uren overdag in de bench opgesloten.
Om een plekje te reserveren voor het ruim hebben we telefonisch contact opgenomen met de klantenservice van KLM. Na drie dagen kregen we bevestiging dat de hond mee kon. Vervolgens hebben we een afspraak gemaakt bij de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) en de dierenarts voor het invullen en ondertekenen van het gezondheidscertificaat. Morrison had al alle juiste vaccinaties en een microchip, dus alleen het gezondheidscertificaat moest nog correct worden ingevuld. Dit document is maar tien dagen geldig en dus vonden de afspraken pas een week voor de vlucht plaats. Gelukkig bleek alles in orde en kregen we toestemming voor het vliegen met de hond van Canada naar Nederland.
Op de reisdag zelf zijn we een aantal uur voor de vlucht naar een park gegaan om hem flink moe te maken. In de stromende regen hebben we ongeveer een uur met de bal gegooid. Hij heeft daar nog wat extra eten gekregen (drie uur voor de vlucht) en al zijn behoeftes gedaan.
Op de luchthaven
Het spannendste moment: de hond inchecken en aan het personeel op het vliegveld overhandigen. Gelukkig viel dit alles mee. Bij de KLM-balie op het vliegveld van Vancouver werden de papieren van Morrison gecontroleerd, gekopieerd en aan zijn kennel bevestigd. Vervolgens moesten we een halfuur wachten, voordat er personeel beschikbaar was voor het controleren van de bench. Al die tijd mocht de hond bij ons blijven (aan de lijn). Zo kon hij goed wennen aan alle geluiden op het vliegveld. Meerdere voorbijgangers kwamen hem aaien. Morrison is erg sociaal en houdt van mensen, dus hij had de tijd van zijn leven.
Ongeveer twee uur voor vertrek was het tijd om de bench te controleren en Morrison te overhandigen aan het grondpersoneel. Tijdens de controle van zijn bench, die niet veel voorstelde, werd Morrison vertroeteld door een personeelslid. Hij ging dus helemaal blij en enthousiast zijn kennel in. Met tie-wraps werd de bench goed vastgemaakt en vervolgens werd Morrison in zijn kennel weggereden. Het personeel verzekerde ons dat ze goed voor hem zouden zorgen, dus dat stelden ons een beetje gerust.
Tijdens en na de vlucht
Bij de gate hebben we het grondpersoneel een kennel in het vliegtuig zien plaatsen. Dit was niet de bench van onze hond, dus bij het instappen hebben we toch maar even aan de stewardess gevraagd of hij aan boord was. Pas tijdens het taxiën kregen we hier een bevestiging van.
Na de landing was het tijd om weer herenigd te worden met onze viervoeter. Gelukkig lag onze bagage al op de bagageband, waardoor we direct door konden. Een stewardess van KLM begeleidden ons en de baasjes van een andere hond naar het ophaalpunt. Daar kwam Morrison met kennel en al tevoorschijn. Hij zag er een beetje verward uit, maar zijn kennel was nog helemaal heel en droog. Hij heeft tijdens de vlucht dus niet geprobeerd te ontsnappen en heeft ook zijn plas kunnen ophouden.
Vervolgens moesten we met de hond langs de douane om zijn papierwerk te laten zien. Ook werd zijn microchip daar gescand. Dit ging allemaal vrij snel en het personeel was erg vriendelijk. Eenmaal door de deur mocht Morrison eindelijk uit zijn kennel en werd hij door onze familie hartelijk verwelkomd. Op Schiphol zijn er helaas geen hondentoiletten, dus we zijn direct naar buiten gelopen.
In de daaropvolgende dagen hebben we niets raars gemerkt aan Morrison. Hij lijkt geen trauma te hebben overgehouden aan de vlucht. Ook aan zijn bench heeft hij geen hekel gekregen. Hoewel het een spannende ervaring was, is alles goed verlopen en zou ik in de toekomst weer vliegen met de hond mocht het nodig zijn.
Hond in vliegtuig? Tips voor een goede voorbereiding
Vliegen met de hond is erg spannend en dus kan je maar beter goed voorbereid zijn. Met deze tips hopen wij je een beetje op weg te helpen.
- Zorg dat je hond comfortabel is in zijn bench. Hij zal er een aantal uur (in ons geval zelfs dertien uur) in zijn eentje spenderen in een nieuwe omgeving. Schaf de kennel op tijd aan, zodat de hond kan wennen. Je kunt in de bench iets leggen dat herkenbaar ruikt, zoals een kleedje waar hij vaak op slaapt of een t-shirt dat jouw geur heeft. Het is soms wat onduidelijk wat er precies in de bench mee mag, maar in onze kennel lag het volgende: een puppypad, comfortabele benchmat en zijn favoriete kleed.
- Er wordt geadviseerd om de hond geen voorgeschreven kalmeringsmiddel te geven voor de vlucht. Kalmeringsmiddelen kunnen het reactievermogen beïnvloeden en zorgen voor een lagere lichaamstemperatuur. Wel kan je natuurlijke middelen, zoals CBD-olie of de anti stress spray van Adaptil gebruiken. Wij hebben beiden getest in de week voor de vlucht, maar zagen niet per se verschil.
- De kennel moet aan veel eisen voldoen. Check dit goed, want je wilt niet geweigerd worden op de luchthaven. Een van de vereisten voor het vliegen met de hond is dat de hond de bovenkant van de kennel niet raakt (ook niet als het alleen de oren zijn). Onze bench was net één centimeter te laag en dus hebben we een speciale verlening voor de kennel aangeschaft. Op de luchthaven werd er uiteindelijk totaal niet naar gekeken en hadden we prima zonder deze verlenging kunnen vliegen, maar je weet het natuurlijk nooit. Ook kan je online pakketten kopen met alle benodigdheden voor de kennel, zoals bijvoorbeeld voerbakken, stickers, bouten en moeren en handige hersluitbare tie-wraps (om de bench makkelijk te openen bij aankomst).
- Zoek goed uit welke documenten je nodig hebt voor het reizen met de hond en maak de afspraken op tijd. Je wilt er niet in de week voor de vlucht achter komen dat je hond een bloedonderzoek of titertest nodig heeft en de resultaten mogelijk niet op tijd binnen zijn.
- Je kunt eventueel een document met wat informatie over je hond en noodnummers op de bovenkant van de bench bevestigen. Zo weet het grondpersoneel met wat voor soort hond ze te maken hebben (sociaal, terughoudend richting vreemden, etc.). Ook hebben wij wat extra voer en een riem aan de kennel bevestigd voor als de vlucht vertraagd zou zijn.
- Vul het waterbakje met ijsblokjes (of een groot ijsblok). Zo voorkom je dat een deel van het water over de rand klotst tijdens het verplaatsen van de kennel en heeft je hond gedurende de gehele vlucht drinkwater tot zijn beschikking.
Wat kost vliegen met een hond
De kosten voor het meenemen van een hond in het vliegtuig verschillen per maatschappij en de luchthavens van vertrek en bestemming. Bij KLM betaal je bijvoorbeeld tussen de 75 en 400 euro voor een enkele reis. In ons geval (Vancouver – Amsterdam) hadden we de hoofdprijs te pakken en moesten we dus 400 euro betalen voor het vervoer van onze hond. Dit bedrag konden wij via iDeal betalen, maar je kunt er ook voor kiezen om pas op de luchthaven te betalen.
Ga je binnenkort vliegen met je hond en heb je nog vragen? Stel ze dan hieronder. We proberen zo spoedig mogelijk te reageren.
11 gedachten over “Vliegen met je hond: alle informatie op een rij + ervaring”
Beste,
Ik las uw ervaring en de site van KLM. Het enige waar ik niet wijs uit raak is het eten en drinken.
Geef je eten aan het personeel en vullen zij de bak?
Vullen jullie water en eten opvoorhand? Hangen de bakken aan de binnenzijde vast?
Wij hadden brokken in een plastic zakje aan de bench geplakt. De dame bij de servicebalie van KLM gaf wel aan dat de hond niet gevoerd zou worden. Wij vonden het toch een fijn idee om wat voer mee te geven voor als er bijvoorbeeld flinke vertraging zou zijn. Je moet een bak met water aan de binnenkant van de bench bevestigen. Je kunt de bak het best (deels) vullen met ijskontjes, zodat het water koel blijft en niet morst tijdens het verplaatsen van de bench. Hopelijk zijn je vragen nu beantwoord :).
Hallo, ik ga een jaar voor stage naar Amerika en wil mijn hond meenemen. Ik heb gelezen dat niet alle AITA benches zomaar geaccepteerd worden en aangepast moeten worden. Ik heb contact opgenomen met KLM en hun uiteindelijke antwoord was dat de collega’s op het vliegveld daar uiteindelijk over beslissen. Ik wil natuurlijk niet bij mijn vertrek voor verrassingen komen te staan. Wat voor bench gebruikten jullie? De afmetingen zijn mij ook niet helemaal duidelijk. Als ik mijn hond meet, zou ik een XL-XXL bench nodig hebben, terwijl mijn hond slechts middel groot is, ongeveer 18kg. (Een kruising tussen een Mechelse herder en samojed, formaat border collie zou ik zeggen.) Hoe groot is jullie hond en de bench? Groetjes, Nati
Hoi! Wij hadden een Petmate Ultra Vari kennel. Volgens de officiële regels moet de hond rechtop kunnen staan en mag de hond de bovenkant van de bench dan niet raken (ook niet met de oren). Ik zou even langsgaan bij een winkel die AITA benches verkoopt en kijken welke bench het best bij jouw hond past. Bij ons waren ze op het vliegveld totaal niet streng (Vancouver, Canada). Er ging nog een andere hond mee op de vlucht die veel groter was en in een veel kleinere bench zat.
Ik wilde jullie even een ‘bedankje’ sturen. Wij zullen aankomende augustus met onze labrador vanuit Vancouver naar Amsterdam vliegen, en ik vond dit een hele fijne blog om te lezen. Ik ben zenuwachtig voornamelijk omdat onze hond hier ook geboren is en nog nooit gevlogen heeft.
Ik las dat de CFIA het nogal op de regeltjes heeft, hebben jullie dit ook zo ervaren?
Dankjewel! De CFIA controleert alles goed inderdaad, maar zolang alles in orde is (juiste vaccinaties, etc.) moet het goed komen. Ik ben van tevoren best zenuwachtig geweest voor de vlucht, maar alles is goed verlopen en ze waren erg aardig op het vliegveld van Vancouver! Veel succes met de voorbereiding en fijne vlucht in augustus!
Beste, ik wil met mijn hond die ik in Spanje geadopteerd heb van alicante naar Eindhoven vliegen in oktober…Podenco hond die dan 24 weken is…dit zou dan met Transavia zijn…de hond is reeds gechipt en heeft tegen dan alle papieren en inentingen gehad…toch ben ik bezorgd dat hij er een trauma aan over houd…dus ik overweeg om dit anders met de auto te doen…daarom graag jullie advies en hoe ik best te werk kan gaan en of er iemand ervaring heeft met Transavia.
Weten jullie toevallig of er iemand zorgt voor de honden in het ruim? En of ze in het donker verblijven tijdens transport of voorzien worden van licht.
Hoi!
Ik zie dat dit artikel al een paar jaar oud is, maar ik probeer toch eerst op deze manier m’n vraag te stellen..
Over een paar maanden vliegen wij van Edmonton naar Amsterdam. Echter is het ons niet duidelijk wat we bij een (lokale) dierenarts moeten regelen en wat bij de CFIA. Onze hond heeft alle vaccinaties, het gaat puur om het verkrijgen van een geldig gezondheidscertificaat. Moet je je hond meenemen naar de CFIA en checken ze daar je hond? Of eerst naar de dierenarts en dat de CFIA enkel stempels zet?
Hoi! Als ik het mij goed herinner moet de lokale dierenarts een gezondheidscheck doen en de benodigde papier ondertekenen. Vervolgens moet je met deze papieren naar de CFIA voor laatste check. De hond hoeft niet mee naar de CFIA. Aangezien het gezondheidscertificaat maar een korte periode geldig is, moet dit in de week (of 2 weken, ik weet de exacte regels niet meer) allemaal geregeld worden. Fijne vlucht!
De cabinetas-maten zijn inmiddels veranderd (kleiner) Mijn man en ik vlogen met 2 hondjes van 7 jaar oud in september We mochten niet naast elkaar zitten maar wel achter elkaar. Je moet je hondentas eigenlijk vanaf het gangpad doorschuiven naar je stoel. Anders krijg je de tas er nog amper tussen (bij Transavia)
Op de heenweg naar Italië werd nadrukkelijk gezegd de tas gesloten te houden. Op de terugweg werd dit niet gezegd. Een van de hondjes was op de terugweg al snel in paniek. De vlucht was dan ook schokkerig. Het was warm, dat ook nog. Ik heb mijn jas er een beetje over gehangen en de rits van de tas losgemaakt. Zo kon ze haar kopje eruit steken en had ze meteen afkoeling én was ze de rest van de vlucht rustig. Het viel niemand op. Even later kwam de stewardes vragen hoe het met de hondjes ging, maar ze zag ze verder niet. Maar door haar vraag, zag de passagier naast mij wel ineens mijn hondje. Gelukkig vond zij het schattig. Onze hondjes wegen 5 kilo, eerlijk gezegd vind ik dat wel het maximum in de tas bij Transavia. 8 kilo mag, maar dat zou ik niemand aanraden. Het is jammer dat TUI niet op alle vliegvelden aanvliegt, dan zou ik liever voor TUI kiezen want daar mag de hondentas vrij groot zijn. (Op dit moment)
Het reizen met een cabine hondje, vind ik best een hele impact voor ze. Ook bij de secuirity moeten ze uit de tas. Het duurt allemaal zo lang.
Ze hebben veel hersteltijd nodig gehad. Ze waren echt doodmoe, dagenlang. Daarentegen hebben ze wel een leuke vakantie gehad met ons. De vakantie was op de hondjes gericht. Ik had ze niet willen missen.