Deze besmettelijke ziektes komen voor bij honden

Zoeken
Zieke hond ligt op de grond.

Deze besmettelijke ziektes komen voor bij honden

Elke hond wordt wel eens ziek. Dit hoeft niet direct iets levensbedreigend te zijn, maar het is wel altijd verstandig om met een zieke hond naar de dierenarts te gaan. Vaak is je hond na een paar dagen rust alweer volledig opgelapt, maar het kan ook zo zijn dat je hond een ernstige ziekte heeft opgelopen. Het is als hondeneigenaar daarom belangrijk om te weten welke besmettelijke ziektes en parasieten voorkomen bij honden, zodat je de symptomen kunt herkennen en direct kunt handelen wanneer dit nodig is.

Honden kunnen op meerdere manieren besmettelijke ziektes oplopen. Vooral sociale honden die dagelijks met veel andere honden in aanraking komen lopen het risico om zo nu en dan ziek te worden. Honden gebruiken tijdens de ontmoeting met een andere hond vaak hun snuit, bek en tong. Een virus of bacterie is dus zo overgedragen.

Toch kan je hond ook ziek worden als hij nooit in aanraking komt met andere honden. Tijdens het uitlaten snuffelt je hond aan urine en uitwerpselen van andere honden of plekken waar eerder honden zijn geweest. Virussen, bacteriën en parasieten kunnen in sommige gevallen lang buiten het lichaam overleven en dus loopt je hond eigenlijk altijd het risico om ziek te worden.

Zo bescherm je jouw hond tegen ziektes en parasieten

Geen zorgen, je kunt nog steeds gewoon met je hond naar buiten. Er is namelijk een goede manier om je hond te beschermen tegen ziektes: inenten. Voor de meeste (levensbedreigende) ziektes zijn vaccinaties beschikbaar. Deze inentingen helpen je hond met het opbouwen van een weerstand, waardoor je hond veel minder risico loopt om ziek te worden van de infecties waarvoor hij is ingeënt.

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om je hond te vaccineren, maar dierenartsen raden dit wel aan. De meeste honden in Nederland worden ingeënt tegen de ziekte van Weil (leptospirose), hondenziekte (canine distemper virus), besmettelijke leverziekte (hepatitis of canine adenovirus), het canine parvovirus, rabiës (hondsdolheid) en in sommige gevallen ook kennelhoest (hondenhoest). Vooral als pup krijgt je hond veel inentingen. De meeste vaccinaties moeten vervolgens ieder jaar of eens in de drie jaar herhaald worden.

Ook parasieten kunnen je hond flink ziek maken. Een parasiet is een organisme dat zich voedt met het bloed van je hond of met zijn voeding en zich hierdoor kan voortplanten. Sommige parasieten veroorzaken vervelende klachten, dragen ziektes over en in sommige gevallen kunnen ze zelfs levensbedreigend zijn. Gelukkig zijn er verschillende producten op de markt die honden (preventief) kunnen beschermen tegen vlooien, teken en wormen. Vraag je dierenarts welke middelen geschikt zijn voor jouw hond.

Besmettelijke ziektes en parasieten bij honden

Er zijn dus goede manieren om honden te beschermen tegen besmettelijke ziektes en parasieten, maar helaas worden er nog steeds dagelijks honden ziek. Vooral puppy’s die nog niet volledig gevaccineerd zijn en nog geen goede weerstand hebben, belanden ziek bij de dierenarts. Dit zijn de meest voorkomende besmettelijke ziektes en parasieten bij honden:

Hondenziekte

De hondenziekte, ook wel ziekte van carré of canine distemper genoemd, is een zeer besmettelijk virus dat ontstekingen aan de luchtwegen, het maag-darmstelsel en soms ook de hersenen kan geven. Aan deze ziekte kunnen honden uiteindelijk overlijden. Gelukkig zijn de meeste honden er tegen gevaccineerd en komt het virus in Nederland nauwelijks meer voor.
Symptomen: koorts, loopneus, vieze ogen, hoesten, overgeven en diarree. Als het virus de hersenen aantast kan de hond ook last krijgen van kop kanteling, spiertrekkingen, stuiptrekkingen en (gedeeltelijke) verlamming.

Parvovirus

Het parvovirus is een zeer besmettelijk virus dat de darmen en in sommige gevallen ook de hartspier aantast. Deze levensbedreigende ziekte komt vooral voor bij puppy’s en jonge honden die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Honden raken besmet met het virus door direct of indirect (bijvoorbeeld via je schoenen) in contact te komen met ontlasting van besmette honden. Zonder behandeling is er een grote kans dat de pup komt te overlijden. 
Symptomen: braken, dunne diarree met sporen van bloed, uitdroging, sloomheid en shock.

Kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen en is te vergelijken met een flinke verkoudheid bij mensen. Het is zeer besmettelijk, dus als je hond veel in aanraking komt met andere honden loopt hij een groot risico om een keer kennelhoest te krijgen. Gelukkig komen de meeste honden er vanaf door het een weekje rustig aan te doen.
Symptomen: een droge hoest (alsof er iets vastzit in de keel), niezen, kokhalzen (soms met slijm), een loopneus en traanogen.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën genaamd leptospiren. Ratten, muizen, runderen en varkens kunnen de bacteriën met zich meedragen en verspreiden door te urineren. Honden lopen deze ziekte vaak op door te zwemmen in besmet water of door het oplikken van urine. De ziekte beschadigt de nieren, de lever en de bloedvaten. Als de ziekte laat wordt opgemerkt, kan het dodelijk zijn. Deze ziekte komt in Nederland gelukkig weinig voor.
Symptomen: sloomheid, braken, diarree, geelzucht, bloedingen in de slijmvliezen en bloed bij de urine.

Infectieuze hepatitis

Infectieuze hepatitis, ook wel ziekte van Rubarth genoemd, is een besmettelijke leverziekte en wordt veroorzaakt door het canine adenovirus type 1. Het virus tast de lever aan en kan bij jonge honden soms leiden tot de dood. Het virus verspreidt zich voornamelijk via de urine van geïnfecteerde honden, maar ook via uitwerpselen en speeksel.
Symptomen: sloomheid, koorts, slechte eetlust, braken, diarree, ontsteking aan de ogen en geelzucht (in een later stadium).

Hondsdolheid

Hondsdolheid of rabiës is een dodelijke ziekte die in Nederland al jaren niet meer voorkomt, maar een vaccinatie is wel vaak verplicht voor honden die mee naar het buitenland reizen. Rabiës is een ernstige virusinfectie van de hersenen die, zodra de symptomen zichtbaar worden, altijd dodelijk is. De infectie wordt overgedragen via speeksel, vaak door een beet van een besmet dier. Ook voor mensen is rabiës dodelijk.
Symptomen: koorts, vermagering, slik- en ademhalingsproblemen, speeksel loopt uit bek, verandering in gedrag en watervrees.

Uitwendige parasieten

Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid van de hond. Veel voorkomende uitwendige parasieten zijn vlooien, teken en mijten. Van uitwendige parasieten hoeft een hond niet altijd ziek te worden, maar ze veroorzaken wel vaak ongemak. Vlooien zorgen voor jeuk, teken kunnen ziektes overbrengen (waaronder de ziekte van Lyme) en mijten zorgen voor jeuk en huidirritaties. Het is daarom belangrijk om je hond te beschermen tegen uitwendige parasieten en hem preventief te behandelen.

Inwendige parasieten

Inwendige parasieten kunnen zorgen voor gezondheidsklachten voor je hond en zijn in veel gevallen ook besmettelijk voor mensen. Het is daarom belangrijk om je hond direct te (laten) behandelen als hij een inwendige parasiet bij zich draagt. Voorbeelden van inwendige parasieten zijn lintwormen, haakwormen, zweepwormen, hartwormen en giardia. Vooral hartwormen kunnen serieuze klachten veroorzaken bij een hond en zonder behandeling kan een hond met hartwormen uiteindelijk komen te overlijden. Ook giardia is een veel voorkomende parasiet die vooral puppy’s het leven zuur kan maken. Deze darmparasiet veroorzaakt hardnekkige diarree en is moeilijk te bestrijden. De parasiet kan namelijk lang overleven buiten het lichaam, waardoor de hond zichzelf continu opnieuw besmet.

Uiteraard zijn er naast besmettelijke ziektes en parasieten nog meer redenen waarom je hond zich niet goed kan voelen. Hij kan bijvoorbeeld iets verkeerds hebben gegeten of last hebben van een erfelijke aandoening. Als je hond symptomen van een ziekte vertoont, is het altijd verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De arts kan vaststellen wat er met je viervoeter aan de hand is en hem helpen zo snel mogelijk weer beter te maken.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven