Fitness voor de hond: een beter lichaamsbewustzijn

Search
Hond doet fitness oefeningen met begeleider

Fitness voor de hond: een beter lichaamsbewustzijn

Wie sport heeft belang bij een goede conditie en een gezond lichaam in topvorm. Dit is bij honden niet anders. Hondensporten worden steeds inspannender. De lat ligt hoger en honden moeten harder werken om een goede prestatie neer te zetten. Er zijn daarom steeds meer baasjes die buiten het sporten om met hun hond aan fitness doen.

Hondenfitness is een vorm van fitness specifiek voor de hond. Het is vergelijkbaar met een bezoek aan de sportschool. Net als voor mensen zijn er voor honden verschillende balans- en trainingsmaterialen die gebruikt worden voor diverse oefeningen. Zo heb je balansballen en -kussens in verschillende vormen en maten, wiebelborden en cavaletti’s.

Spierkracht en balans

Door hondenfitness leren honden hun spieren op de juiste manier te gebruiken. Honden kunnen met specifieke oefeningen aan hun spierkracht, balans, flexibiliteit en lichaamsbewustzijn werken. Dit zorgt niet alleen voor een goede conditie en sterk lichaam, maar vermindert ook de kans op blessures.

Hondenfitness is voor iedere hond geschikt, ook voor jonge honden en senioren. Vooral honden die (intensief) sporten hebben veel baat bij fitnessoefeningen. Hondenfitness kan ook helpen voor honden die revalideren van een blessure of een operatie.

De juiste begeleiding

Het is belangrijk om je van te voren goed te laten informeren over het gebruik van de verschillende balans- en trainingsmaterialen. Als je de oefeningen op een verkeerde manier uitvoert, kan je meer kwaad doen dan goed. Er zijn in Nederland verschillende bedrijven en hondenscholen met fitnessruimtes waar je les kunt krijgen in fitness voor honden. Trainers geven goede begeleiding, maken een trainingsplan en geven geschikte oefeningen mee voor thuis.

Beeld: Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven