Zijn Bravecto en andere tekenmiddelen gevaarlijk voor je hond?

Zoek

Zijn Bravecto en andere tekenmiddelen gevaarlijk voor je hond?

Wanneer het vlooien- en tekenseizoen begint, zie je overal reclames voor middelen tegen deze nare beestjes. Kauwtabletten, druppelpipetten en vlooienbanden zouden jouw hond beschermen. Maar niet alle hondeneigenaren hebben positieve ervaringen met chemische vlooien- en tekenmiddelen. Middelen als Bravecto en NexGard zouden honden (dodelijk) ziek maken. We vertellen je er meer over in dit artikel.

In vlooien- en tekenmiddelen zitten stoffen die parasieten, zoals vlooien en teken, doden. De werkzame stof van Bravecto is bijvoorbeeld fluralaner. Deze stof tast het zenuwstelsel van de parasiet aan, zodra hij zich met het bloed van de hond begint te voeden. De werkzame stof zorgt voor verlamming en uiteindelijk de dood van de vlo of teek. Niet elk vlooien- en tekenmiddel werkt exact op deze manier, maar ze hebben wel allemaal hetzelfde doel: het doden van parasieten. 

Hond met teek tussen poot.

Duizenden honden ziek door Bravecto en andere giftige middelen

Er zijn verschillende Facebookgroepen met duizenden leden waarin hondeneigenaren aangeven dat hun hond flink ziek is geworden na het geven van Bravecto. Ook andere vlooien- en tekenmiddelen, zoals NexGard en Advantix, zouden honden ziek maken. Veel genoemde bijwerkingen zijn overgeven, diarree, weinig eetlust, lusteloosheid en huidproblemen. Ook hebben sommige honden plots last van neurologische aandoeningen, zoals epileptische aanvallen. De meeste honden knappen uiteindelijk weer op, maar er zijn ook honden die op lange termijn nog last hebben van bijwerkingen of zelfs komen te overlijden.

Niet alleen kauwtabletten zorgen voor bijwerkingen. Ook druppelpipetten en vlooienbanden kunnen voor nare bijwerkingen zorgen. Zo zouden ruim 2.500 honden overleden zijn na gebruik van de vlooienband van het merk Seresto. 

Persoonlijke ervaring met Bravecto

Helaas hebben wij zelf ook een negatieve ervaring met Bravecto. Binnen 24 uur na het toedienen van het kauwtablet werd onze ogenschijnlijk gezonde hond Morrison (2 jaar oud) ontzettend ziek. Hij moest overgeven, at bijna niets meer, kreeg ernstige diarree en was sloom en slaperig. Het heeft ruim een week geduurd voordat Morrison weer min of meer de oude was. In deze periode is hij ruim 2 kilo afgevallen.

Helaas is Morrison uiteindelijk, drie maanden na het geven van Bravecto, zeer plotseling overleden. Hij is vermoedelijk overleden aan een hartaanval. Of Bravecto hier een rol in heeft gespeeld, zullen we nooit te weten komen. 

Zijn Bravecto en andere middelen dan echt zo gevaarlijk voor je hond?

Voordat een diergeneesmiddel op de markt komt, wordt er veel onderzoek gedaan. De fabrikant van Bravecto zegt bijvoorbeeld dat er voor meer dan 10 jaar onderzoek is gedaan waarbij veel klinische studies zijn uitgevoerd. De EMA (de Europese toezichthouder voor diergeneesmiddelen) heeft Bravecto beoordeeld en heeft een positieve beoordeling afgegeven. Er zijn wereldwijd ruim 200 miljoen doseringen verkocht. Een grote meerderheid van de honden die met Bravecto wordt behandeld, heeft geen last van bijwerkingen. Veel dierenartsen beweren dan ook dat het middel veilig is. Zij raden het gebruik van Bravecto aan.   

Toch is het opvallend hoeveel hondeneigenaren melden dat hun hond ziek is geworden na het geven van Bravecto en andere vlooien- en tekenmiddelen. Nieuwsprogramma EenVandaag besteedde in 2016 aandacht aan de onrust over tekenmiddel Bravecto. Het Veterinair Centrum in Utrecht zei toentertijd dat 10 procent van de meldingen in Nederland over Bravecto gingen en noemde dit percentage aanzienlijk. Bekijk het fragment hier terug:

Er is vaak geen bewijs dat een hond ziek is geworden door een anti-tekenmiddel als Bravecto. Ook als een hond overlijdt, is het vaak gissen naar de exacte doodsoorzaak. Zeker als er geen autopsie wordt verricht. Bovendien is het voor hondeneigenaren behoorlijk ingewikkeld om een klacht in te dienen tegen een anti-vlooien- en tekenmiddel. Hierdoor worden lang niet alle (ernstige) bijwerkingen gemeld. 

Gifvrije alternatieven tegen vlooien en teken

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het risico niet te nemen en je hond geen vlooien- en tekenmiddel met chemische stoffen te geven. Toch is het wel belangrijk om vlooien- en teken bij je hond te voorkomen, want deze beestjes kunnen nare ziektes overdragen. Er zijn een aantal natuurlijke alternatieven waar veel hondeneigenaren positieve ervaringen mee hebben:

  • De plantaardige druppels van STOP! Animal Bodyguard. Deze 100% natuurlijke druppels gemaakt van onder andere essentiële oliën zouden vlooien en teken op afstand houden.
  • Knoflook tabletten, zoals de schapenvet mini bonbons met knoflook van Biofood. In knoflook zit de werkzame stof alliine. Deze stof wordt in het lichaam omgezet in allicine en heeft een vernietigende werking op virussen en bacteriën waar insecten, zoals vlooien en teken, van leven. Houd je wel aan de aanbevolen dosering, want knoflook kan in grote hoeveelheden giftig zijn voor honden.
  • De TickLess is een apparaatje tegen teken en vlooien dat gebruikt maakt van ultrasone geluidsgolven. Deze zeer hoge geluidsgolven zijn niet waarneembaar en onschadelijk voor honden, maar verjagen wel de teken en vlooien door hun detectiesysteem te verstoren.
  • Ook appelazijn, kokosolie, karnemelk en een tekenhalsband met keramische kralen worden genoemd als mogelijke manieren om teken en vlooien te voorkomen.

Of je nu voor een chemisch of natuurlijk middel gaat: het is altijd verstandig om je van tevoren goed in te lezen en te laten informeren over het middel. Weet wat je aan je hond geeft en met welke bijwerkingen je mogelijk te maken krijgt. Controleer je hond na een wandeling altijd grondig op teken. Zeker als je viervoeter door het hoge gras heeft gerend of tussen de bladeren heeft liggen rollen. 

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven