Naar een restaurant met je hond: hondvriendelijke restaurants + tips

Search
Hond ligt bij tafel in restaurant.

Naar een restaurant met je hond: hondvriendelijke restaurants + tips

Je hond meenemen naar een restaurant: op veel plekken in Nederland is het mogelijk. Heel fijn, want zo kan je spontaan een terrasje pakken met je viervoeter en hoeft je hond niet thuis te blijven tijdens een familie-etentje. Maar in welke restaurants is je hond welkom? En hoe train je je hond om rustig te blijven in een ruimte vol indrukken en lekkere geurtjes? We vertellen het je in dit artikel. 

Hond in restaurants: wat zijn de regels?

In Nederland zijn honden niet in alle restaurants welkom. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft regels opgesteld met betrekking tot hygiëne en voedselveiligheid, waardoor het meebrengen van huisdieren in cafés, restaurants en bars niet altijd mogelijk is. Huisdieren zijn bijvoorbeeld niet toegestaan in ruimten waar eten wordt klaargemaakt en bewaard. Zo zijn honden dus niet welkom in restaurants met een open keuken. Voor hulphonden gelden andere regels

In sommige gevallen zijn honden dus niet in een restaurant toegestaan door regels van de NVWA. Maar een horecagelegenheid kan er ook zelf voor kiezen om honden niet toe te staan, zelfs als dat wél zou mogen van de NVWA. Ga je uit eten en wil je je viervoeter meenemen? Dan is het goed om altijd van tevoren even het beleid van het restaurant te checken. Goed om te weten: in sommige restaurants zijn honden binnen niet welkom, maar mag je wel met je hond plaatsnemen op het terras. 

Hond ligt bij tafel in restaurant.
Onze hond Mika voor het eerst binnen in een restaurant.

In welke restaurants zijn honden toegestaan?

In Nederland zijn er natuurlijk vele restaurants. Op de website van de horecagelegenheid kan je vaak vinden of je hond wel of niet welkom is. Kan je de informatie niet vinden? Dan kan je het beste even bellen of een berichtje sturen naar het desbetrefende restaurant. Nog geen idee waar je een hapje wilt eten? Wij hebben een aantal restaurants op een rij gezet waar honden zijn toegestaan:

 • Bagels & Beans: zin in een bak koffie en een lekkere lunch? Honden zijn welkom bij alle vestigingen van Bagels & Beans. Soms word je hond zelfs verwend met een hondenkoekje.
 • Loetje: omringd worden door biefstuk, iets voor jouw hond? In alle vestigingen van Loetje zijn honden welkom. 
 • De Beren: in veel vestigingen van deze populaire restaurantketen zijn honden toegestaan. 
 • Van der Valk: met je hond ontbijten, lunchen of dineren bij Van der Valk. In veel vestigingen is dit mogelijk.
 • La Place: in het zitgedeelte van La Place zijn honden toegestaan. Let op: honden mogen niet door het keukengedeelte wandelen. 
 • Doppio: Voor een goede bak koffie, broodje of gebak moet je bij Doppio zijn. Honden zijn er toegestaan!

Meer inspiratie nodig? Ook op deze website vind je een lijst van restaurants door heel Nederland waar honden zijn toegestaan.

Twee Zwitserse herders op het terras van een restaurant.

Hond mee naar restaurant: tips

Uiteten met je viervoeter: gezellig! Maar het kan ook best spannend zijn. Zeker als je hond nog niet zo vaak mee naar een restaurant is geweest. Het is voor zowel jou als de andere gasten in het restaurant fijn als je hond rustig en relaxed is. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? We zetten een aantal tips voor je op een rij:

 • Kies een strategische plek in het restaurant uit. Bijvoorbeeld een hoek waar weinig mensen langskomen. Is er een andere hond in de ruimte? Ga er niet direct naast zitten, maar kies voor een plek een paar tafels verderop. 
 • Plan niet direct een zesgangendiner als je hond restaurants nog niet zo gewend is. Ga eerst eens wat drinken op een terrasje en bouw het langzaam op. Extra tip: er zijn ook veel (grote) dierenwinkels waar je kunt lunchen met je hond. Hier voelt het wat minder ongemakkelijk als hond plots begint te blaffen. 
 • Zorg ervoor dat je hond laag in zijn energie zit. Bijvoorbeeld door van tevoren een lekker stuk te wandelen of mentale spelletjes te spelen. 
 • Neem iets lekkers mee voor je hond. Bijvoorbeeld een likmat of een kauwsnack. Kauwen en likken heeft een kalmerend effect op honden. Houd wel rekening met je omgeving en bewaar die flink ruikende bullenpees voor thuis. 
 • Beloon je hond voor goed gedrag. Zit of ligt hij rustig bij de tafel? Geef ‘m een beloningssnoepje
 • Zorg voor drinkwater en een bakje. In hondvriendelijke restaurants kan je de serveerder vaak ook om een bak water voor je hond vragen.
 • Het is misschien verleidelijk, maar geef je hond geen eten van de tafel. Een bedelende, piepende hond hoort niet thuis in een restaurant. 

Zo, nu weet jij in welke restaurants honden zijn toegestaan en hoe je zo’n etentje met je hond het beste aanpakt. Ken jij nog fijne restaurants waar honden welkom zijn? Laat het onderaan deze pagina weten in een reactie!

Beeld: Hondtrainen.nl & Depositphotos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven