Dit moet je weten voordat je een puppy neemt

Zoek

Dit moet je weten voordat je een puppy neemt

Heb je plannen om een puppy te nemen? Dan moet je zeker even dit artikel lezen. Want hoewel het hebben van een puppy hartstikke leuk is, zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo ben jij goed voorbereid en weet je precies wat je kunt verwachten. 

Het hebben van een puppy is niet alleen maar leuk

Een puppy ziet er onwijs schattig uit en zo’n kleine viervoeter in huis is natuurlijk ontzettend leuk, maar besef dat er ook minder leuke momenten zijn. Scherpe tandjes in je armen, benen en kleding, gebroken nachten en plasjes op je mooie houten vloer of tapijt… het hoort er allemaal bij. Het is niet gek als jij je daardoor soms wat moedeloos voelt. Misschien krijg je zelfs wel last van de puppy blues.

Een puppy heeft veel rust nodig

Met zo’n schattige pup zou je wel de hele dag willen spelen, maar dat is geen goed idee. Een pup moet ongeveer 18 tot 20 uur per dag slapen. Ook mag een puppy alleen korte wandelingen maken. Lange speelsessies met andere honden en uren wandelen in het bos zit er voorlopig echt niet in. 

Je gaat meer kosten maken dan je denkt

Dierenartsbezoekje hier, nieuw speeltje daar… een pup kost bakken met geld. Ook als je goed voorbereid bent en alles van de puppy checklist in huis hebt, kom je in (online) dierenwinkels altijd nog handige hondenspullen tegen. Zit je krap bij kas en kom je elke maand nét rond? Dan is de aanschaf van een pup niet zo’n goed idee.

Pas na 2 tot 3 jaar is een hond volwassen

Honden worden sneller volwassen dan mensen, maar het duurt alsnog behoorlijk lang voordat je hond écht geen puppy meer is. Hondeneigenaren merken vaak na een jaar of 2 dat hun pup een stuk kalmer wordt en beter luistert. Ook goed om te weten: grotere hondenrassen doen er vaak langer over om volwassen te worden dan kleine honden. 

Niet alles wat voor honden te koop is, is hondvriendelijk

Het barst in dierenwinkels van de leuke hondenspullen, maar lang niet alles is daadwerkelijk veilig voor honden. Denk aan kleine onderdelen die makkelijk ingeslikt kunnen worden of materialen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond. Pas vooral op voor merkloze producten die je online kunt bestellen. Check altijd even de recensies en bij twijfel niet doen!  

Hondenopvangen en cursussen zitten vol

Ben je plan je pup wekelijks naar een hondenopvang te brengen of wil je bepaalde cursussen volgen met je viervoeter? Schrijf je dan op tijd in. Er zijn op dit moment ontzettend veel (jonge) honden en hondenscholen en -opvangen kunnen de vraag niet meer aan. Bij sommige hondenopvangen is er zelfs geen plek meer op de wachtlijst.   

Een puppy is geen impulsaankoop, houd rekening met de toekomst

De meeste honden worden minstens een jaar of 10. Een pup lijkt misschien nu een goed idee, maar houd ook rekening met je toekomstplannen. Altijd al een wereldreis willen maken? Grootste carrière plannen en daardoor vaak van huis? Een hond maakt sommige toekomstplannen toch echt een stuk ingewikkelder. Denk er dus goed over na en maak een bewuste keuze. 

Je huis gaat een rotzooi worden

Overal speeltjes op de grond, verdwaalde brokjes en vieze pootjes op de vloer. Je huis is met een pup in huis even niet meer zo netjes en schoon. Vegen, dweilen en speeltjes oprapen, zijn nu dagelijkse huishoudelijke taken. En daar moet je natuurlijk wel zin in hebben. Je kunt je hond uiteindelijk leren om zijn eigen speelgoed op te ruimen, maar tot die tijd zal jij dat voor je viervoeter moeten doen.

Een puppy is veel werk

Een pup moet alles nog leren. Niet bijten in armen, schoenen en de afstandsbediening, geen rotzooi van de grond eten en netjes lopen aan de lijn bijvoorbeeld. En wie moet dat de pup gaan leren? Ja, jij dus! Een pup opvoeden en socialiseren is heel veel werk. Onderschat het niet. 

Een pup belemmert je

Niet leuk om te horen, maar wel de realiteit: een pup is een belemmering. Pups kunnen nog niet zo lang alleen zijn en dus kan je niet zomaar spontaan een dagje weg zonder hond. Een dag met de hond naar het strand als het buiten warm is? Je pup zit liever binnen in een koele ruimte. Op vakantie met de pup? Besef dat hij nog geen lange wandelingen mag maken en je het dus rustig aan moet doen. Als je hond wat ouder is, zijn er meer mogelijkheden. Toch zal je als baasje altijd dingen moeten laten (of een goede oppas moeten regelen). 

Zo, nu weet jij wat je ongeveer kunt verwachten als je een puppy neemt. Klinkt als best veel werk zo’n pup opvoeden en socialiseren, hè? Gelukkig is het ook gewoon hartstikke leuk om te doen en krijg je er veel plezier en liefde voor terug. 

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven