Een puppy zindelijk maken: uitleg + tips

Search
Puppy krijgt zindelijkheidstraining.

Een puppy zindelijk maken: uitleg + tips

Haal je binnenkort een puppy in huis? Bereid je dan maar alvast voor op een hoop ‘ongelukjes’. Althans, echt een ongeluk is plassen in huis natuurlijk niet. De puppy weet simpelweg nog niet beter. Aan jou de taak om aan je nieuwe viervoeter te leren dat plassen en poepen niet in de woonkamer gebeurt, maar netjes buiten. In dit artikel lees je hoe je een puppy zindelijk maakt. 

Het zindelijk maken van de puppy begint eigenlijk direct zodra je hem in huis haalt. Ben je al klaar voor gebroken nachten? In dat opzicht verschilt het hebben van een pup niet veel met het hebben van een baby. Als je jouw puppy van een goede fokker vandaan hebt, zijn de eerste stappen in het zindelijk maken van de pup vaak al gezet. Toch zal jij in de nieuwe woonomgeving van de puppy nog het meeste werk moeten verrichten. 

Het is aan te raden om in ieder geval de eerste nachten in de buurt van je puppy te slapen. Zo kan je hem horen piepen op het moment dat hij nodig moet. Wacht niet te lang en neem de puppy mee naar buiten om zijn behoefte(s) te doen. Houd het kort en maak er geen speelkwartier van. Plasje gedaan? Beloon je hond met iets lekkers en reageer enthousiast. In de beginperiode zal je meerdere keren per nacht naar buiten moeten om de pup te laten plassen. 

Ieder uur naar dezelfde plek

Ook overdag moet de pup natuurlijk meerdere keren naar buiten voor een plaspauze. De beste tijden om dit te doen zijn na een dutje, na het eten/drinken en na het spelen. Puppy’s van acht weken oud kunnen hun plas ongeveer twee uur ophouden. Het is het best om je puppy ieder uur de kans te geven om zijn behoeftes buiten te doen. Hoe ouder de pup wordt, des te langer hij zijn plas kan ophouden. 

Je zult ook snel signalen van je puppy opmerken, waarmee hij aangeeft te moeten plassen of poepen. Denk aan piepen, maar ook rondjes draaien (dit doen honden vaak voorafgaand aan de grote boodschap) of bij de deur gaan staan. 

Ga altijd naar dezelfde plek voor de plaspauze van je hond. De pup zal de plek herkennen aan de geur en is dan eerder geneigd om daar zijn behoeftes te doen. Handig is om een plek te kiezen zonder al te veel afleiding. In een gebied met afleidingen, zoals geuren of andere mensen en honden kan de puppy zich simpelweg niet genoeg focussen op het doen van zijn behoeftes. 

Overigens vinden sommige honden het ook niet fijn om hun behoeftes midden op straat te doen. Een klein stukje gras met een struik of boom op een rustige locatie is de perfecte plek. 

Wél belonen, niet straffen

Belangrijk is om je puppy nooit te straffen als hij in huis plast of poept. Hij is nog aan het leren en doet het écht niet express. Je puppy zal een straf, zoals hard schreeuwen of zijn snuit richting het plasje duwen, simpelweg niet begrijpen en er alleen maar onzeker van worden. 

Zie je het ongelukje gebeuren? Neem de pup kort mee naar buiten. Mocht hij daar zijn plasje afmaken, beloon ‘m dan flink. Belonen voor goed gedrag is veel effectiever dan straffen voor ‘fout’ gedrag. 

Je kunt je hond ook leren om zijn behoeftes op commando te doen. Denk aan commando’s als ‘plassen maar’ of ‘get busy’. Dit is vooral handig voor later als je bijvoorbeeld maar even kort met je hond naar buiten kan.

Grondig schoonmaken

Het is belangrijk om ongelukjes goed op te ruimen. De geur van urine is niet alleen onaangenaam voor jezelf en bezoekers, maar vertraagt ook het zindelijk maken van je puppy. De pup herkent de geur namelijk maar al te goed en zal op deze plek terugkomen voor volgende plasjes. 

In de (online) dierenwinkel kan je anti-urine spray kopen, die de geur van urine neutraliseert. Heeft jouw puppy per ongeluk op zijn slaapmandje geplast, kijk dan of je het mandje grondig kan wassen met heet water. 

Zindelijk maken in een flat

Niet iedereen heeft de luxe van een eigen tuin. Als je in een flat of appartement woont is het iets lastiger om meerdere keren per dag je puppy mee naar buiten te nemen. Ook moet je er rekening mee houden dat het voor nog niet volledig gevaccineerde pups niet verstandig is om rond te lopen in een gebied waar veel andere honden hun behoeftes doen. Dit in verband met besmettelijke ziektes die jouw puppy (ernstig) ziek kunnen maken. 

Richt een speciaal plekje in (eventueel op het balkon) waar jouw puppy zijn behoeftes kan doen. Schaf bijvoorbeeld een speciaal binnentoilet voor honden aan of gebruik een speciale trainingsmat voor puppies. 

Wel of geen trainingsmat?

Over het gebruik van een trainingsmat (ook wel puppy pads genoemd) zijn de meningen verdeeld. Sommigen beweren dat je hiermee de zindelijkheidstraining vertraagd. Hoewel sommige baasjes inderdaad die ervaring hebben, bieden puppy pads voor anderen wel een uitkomst. Zeker in huizen met tapijt of houten vloeren, waar het grondig opruimen van ongelukjes lastig kan zijn, is het fijn als de pup in geval van nood een plek heeft waar hij wél mag. 

Een trainingsmat is super absorberend en vervang je meerdere keren per dag voor een schoon exemplaar. Sommige puppy pads moet je na gebruik weggooien, maar er zijn ook exemplaren die je kunt wassen en telkens weer opnieuw kunt gebruiken. Overigens is het gebruik van kranten ook nog altijd een optie. 

Tip: je kunt de trainingsmat in de buurt van de deur naar buiten leggen. Zie je jouw puppy richting zijn puppy pad lopen? Neem hem dan snel mee naar buiten en laat ‘m zijn behoeftes buiten doen. Uiteraard beloon je de puppy voor zijn uistekende gedrag. 

Na hoeveel maanden moet een puppy zindelijk zijn?

Dat is lastig te zeggen. De ene pup pakt het nu eenmaal sneller op dan de andere, maar de meeste puppy’s zijn tussen de vier en zes maanden wel zindelijk. Natuurlijk zal er na deze periode heus nog wel eens een ongelukje gebeuren. Ga je puppy in ieder geval niet vergelijken met pups die het ‘beter doen’. Iedere pup heeft zijn eigen tempo. Mocht het zindelijk maken uitzonderlijk lang duren, breng dan een bezoek aan de dierenarts. Er kan namelijk ook een medische of psychische reden zijn voor ongelukjes in huis. 

Vaak heb je tijdens de zindelijkheidstraining ook te maken met een terugval. Net als je denkt dat je de neutraliserende urine-spray en doeken op kan ruimen, bedenkt jouw pup dat hij toch liever in de slaapkamer plast. Adem in en adem uit, uiteindelijk zal je pup het helemaal door hebben! 

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven