Maak een snuffeltuin voor je hond

Zoek

Maak een snuffeltuin voor je hond

Honden gaan graag op ontdekkingstocht. Tijdens de dagelijkse wandeling in de buurt of uitje naar het bos zien, voelen, horen en ruiken ze van alles. Maar je hoeft niet de deur uit om je hond op ontdekkingstocht te laten gaan. Wat dacht je ervan om van je tuin of balkon een snuffeltuin of sensory garden te maken? In dit artikel geven we je een aantal ideeën voor een snuffeltuin voor je hond.

Wat is een snuffeltuin?

Een snuffeltuin, ook wel sensory garden genoemd, is een tuin die de zintuigen van een hond prikkelt. De hond kan voelen, zien en verschillende geuren, geluiden en smaken waarnemen. Het prikkelen van de zintuigen is een vorm van mentale stimulatie. De hond zal niet alleen veel plezier hebben van een verrijkte tuin, maar een sensory garden is ook goed voor zijn zelfvertrouwen. De hond kan namelijk rustig aan verschillende geuren, geluiden en ondergronden wennen. Erg leuk voor jonge honden, maar ook volwassen honden zullen een snuffeltuin fantastisch vinden. 

Je hoeft geen grote tuin te hebben om een snuffeltuin voor je hond te maken. Je mag het natuurlijk groots aanpakken, maar je kunt het ook simpel houden. In onderstaande ideeën noemen we ook opties voor hondeneigenaren met een kleine tuin of balkon. 

Verschillende ondergronden

Maak een blotevoetenpad, oftewel een blotepotenpad, voor je hond. Je kunt hiervoor verschillende ondergronden gebruiken, zoals zand, gras, kiezels en houtsnippers. Je kunt heel creatief aan de slag gaan en zelf een pad maken, zoals op onderstaand voorbeeld. Een alternatief is om sensorische speelmatten aan te schaffen. Deze matten kan je heel goed op een balkon of binnenshuis gebruiken.

Als je veel ruimte in de tuin hebt, is het ook een leuk idee om een zwembadje, zandbak of ballenbak te plaatsen.

Nieuwe geuren ontdekken

Honden vinden het heerlijk om te snuffelen. Een tuin is natuurlijk de perfecte plek om een aantal sterk ruikende planten en bloemen te planten. Pas wel op, want sommige planten zijn giftig voor honden. Gelukkig zijn er genoeg hondvriendelijke planten, zoals bijvoorbeeld diverse kruidenplanten. Munt, dille, peterselie, tijm en basilicum zijn veilig voor honden en ook nog eens leuk (en lekker) om in je tuin of op je balkon te hebben. 

Liever iets kleurrijkers in de tuin? Ga dan bijvoorbeeld voor de leeuwenbek, de campanula of de goudsbloem. 

Bijzondere voorwerpen

Om de sensory garden nog net even wat interessanter te maken, kan je ook een aantal bijzondere voorwerpen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een windmolentje voor in de tuin of vlaggetjes. Ben je creatief en heb je veel ruimte in de tuin? Maak dan een puppy play box, waar de hond doorheen kan lopen.   

Op zoek naar lekkers

Als de snuffeltuin af is, kan je de hond af en toe nog eens extra verrassen door lekkernijen in de snuffeltuin te verstoppen. Verstop bijvoorbeeld een varkensoor of runderstaart in de zandbak of hondensnoepjes tussen de planten. Zo maak je de sensory garden nóg leuker en heeft je hond de dag van zijn leven.

Heb jij nog leuke ideeën voor een sensory garden? Deel ze hieronder in de reacties. 

Beeld: Hondtrainen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven