Waarom het belangrijk is om je hond te laten snuffelen

Zoek
Yorkshire terriër snuffelt in gras.

Waarom het belangrijk is om je hond te laten snuffelen

Stopt jouw hond tijdens het wandelen om de paar meter om eens even goed aan een struik te ruiken? Het kan soms best vervelend zijn als je hond niet goed doorloopt, maar toch doe je er goed aan om hem aan al die struiken, grasperkjes en paaltjes te laten snuffelen. Snuffelen is namelijk erg belangrijk voor je hond. In dit artikel leggen we je uit waarom.

Honden hebben een fantastisch reukvermogen. Dit komt mede dankzij het hoge aantal zenuwcellen en reukreceptoren in hun neus. Mensen hebben bijvoorbeeld maar zo’n 5 miljoen reukreceptoren, terwijl honden er circa 220 miljoen hebben. Hierdoor kunnen honden gemakkelijker verschillende geuren onderscheiden. Als jij een pizza verorbert, dan ruikt de hond dus niet alleen de pizza in zijn geheel, maar kan hij de geuren van alle verschillende ingrediënten op de pizza herkennen.

Met zo’n uitstekend reukvermogen is het niet zo gek dat honden de wereld om hen heen graag met hun neus ontdekken. Die ene boom of paal waar jouw viervoeter altijd even stilstaat om te snuffelen, bevat veel informatie over de omgeving. Snuffelen is goed voor de mentale gezondheid van je hond. Het vermindert stress en uit onderzoek is gebleken dat honden die veel snuffelen ook optimistischer zijn.

Snuffelen is voor honden een vorm van mentale stimulatie. Het kost de hersenen veel werk om alle geuren te herkennen, te onderscheiden en alle informatie te verwerken. Niet alleen vindt de hond het fijn om veel te snuffelen tijdens het wandelen, als baasje kan je na de wandeling dus profiteren van een kalme en uitgeputte hond.

Meer dan alleen snuffelen

De mens maak dankbaar gebruik van het uitstekende reukvermogen van de hond. Zo worden honden getraind om drugs en explosieven te detecteren. Ook zijn honden in staat om verschillende ziektes, zoals kanker, diabetes en infectieziektes bij mensen op te sporen. Ze kunnen bijvoorbeeld zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS) die door zieke cellen worden afgegeven herkennen.

Verschillende manieren om te snuffelen

Je kunt de hond tijdens het wandelen natuurlijk op zijn gemak aan elke struik laten snuffelen, maar er zijn nog meer manieren om je hond aan het snuffelen te krijgen. Zo zijn er verschillende denkspellen waarin snuffelen centraal staat. Geef je hond bijvoorbeeld zijn eten in een snuffelmat. Een andere leuke optie is om bloemen en planten met verschillende geuren op je balkon of in de tuin te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat sommige plantensoorten giftig zijn voor honden.

Er zijn ook diverse hondensporten waarbij honden hun neus moeten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan reddingswerk, detectiewerk en praktijkspeuren. Geen tijd om een hondensport met je hond te beoefenen? Je kan ook in je woning hondensnoepjes of hondenspeeltjes verstoppen en je viervoeter er naar laten zoeken.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven