Acht voordelen van mentale stimulatie voor je hond

Search
Vrolijke hond ligt in het gras

Acht voordelen van mentale stimulatie voor je hond

Mentale stimulatie en hersenwerk zijn belangrijk voor iedere hond. Veel hondeneigenaren maken dagelijks meerdere wandelingen met hun viervoeter, maar niet ieder baasje daagt de hond ook mentaal uit. Het psychisch stimuleren van je hond is belangrijk voor zijn mentale ontwikkeling en geeft je hond de kans om zijn vaardigheden te benutten. Mentale stimulatie heeft nog veel meer voordelen voor je hond. In dit artikel noemen we er acht.

Een gelukkige hond

Mentale stimulatie maakt een hond gelukkig. Een hond wil het liefst zoveel mogelijk tijd met zijn baasje spenderen. Door samen mentale oefeningen te doen, zoals het aanleren van nieuwe trucs, versterk je de band met je hond. Ook denkspellen, puzzels en hersenwerk maken je hond blij. Welke hond snuffelt er nou niet graag naar lekkere snacks?

Wist je dat depressie ook voorkomt onder honden? Vooral actieve rassen, die van nature veel energie hebben, hebben veel fysieke en mentale stimulatie nodig. Krijgen ze dit niet, dan worden ze erg ongelukkig.

Voorkom verveling

Honden die mentaal niet worden uitgedaagd, vervelen zich sneller. Opgekropte energie uit zich in ongewenst gedrag, zoals bijvoorbeeld het slopen van meubels of producten (sokken, afstandsbediening, etc.), graven in de tuin of overmatig blaffen. Door je hond dagelijks mentaal te stimuleren, verlaag je zijn energielevel en voorkom je verveling.

Mentaal fit

Net als bij mensen verslechteren verschillende cognitieve functies bij honden naarmate ze ouder worden. Oudere honden scoren vooral slecht op het uitvoeren van verschillende aandachtstaken. Om deze cognitieve achteruitgang tegen te gaan is het belangrijk om het hondenbrein in goede conditie te houden door middel van mentale training. Training is dus niet alleen voorbestemd voor jonge honden, maar doe je het best een heel hondenleven lang.

Betere focus

Door het doen van mentale spellen en het oplossen van puzzels leert je hond zich beter te concentreren en te focussen. Om het doel te bereiken, bijvoorbeeld een lekkere snack, moet de hond zich concentreren op de training of het spel. Afleidingen, zoals geluiden, helpen je hond niet om zijn doel te bereiken en dus leert de hond hier geen aandacht aan te besteden. Een belangrijke vaardigheid die ook in andere situaties goed van pas komt.

Voorkom hyperactiviteit

Kan je hond zijn rust niet vinden in huis? Grote kans dat je te maken hebt met een hyperactieve hond. Een manier om een hyperactieve hond te kalmeren, of beter nog: hyperactiviteit te voorkomen, is door je hond mentaal uit te dagen.

Om de kalmte in huis te bewaren is het goed om een balans te vinden tussen lichaamsbeweging en psychische activiteiten. Het doen van te veel lichamelijke activiteiten kan leiden tot meer onrust in het lijf van je hond. Het is dus beter om een paar rustdagen in te plannen per week. Op deze rustdagen is er meer tijd voor mentale stimulatie.

Minder stress

Het mentaal stimuleren van je hond verlaagt zijn stressniveau. Een denkspel of puzzel is een goede afleiding in situaties waarin je hond gestresst is. Denk bijvoorbeeld aan honden die niet graag alleen zijn of in de stress schieten tijdens autoritjes. Het vergt de nodige training om je hond zich helemaal op zijn gemak te laten voelen in deze situaties, maar een denkspel kan wel de nodige afleiding bieden om het stressniveau een stuk te verlagen. Het helpt de hond op iets anders te focussen dan datgene dat hem stress oplevert.

Een goede start

Voor het trainen van honden geldt: afleren is moeilijker dan aanleren. Door puppies gelijk kennis te laten maken met denkspellen, puzzels en mentale spelletjes voorkom je ongewenst gedrag. Voorkom dat je puppy aan de haal gaat met verboden voorwerpen, door hem kennis te laten maken met veel leukere spelletjes. Hersenwerk levert al snel een voldane puppy op die jouw meubels voorlopig wel met rust laat.

Meer zelfvertrouwen

Mentale stimulatie kan een onzekere hond helpen met het vergroten van zijn zelfvertrouwen. Je hond leert zelf ontdekken, keuzes maken en probleemoplossend te werk gaan. Bijvoorbeeld: voor het oplossen van een hondenpuzzel moet de hond eerst zelf uitvogelen hoe hij bij de lekkere snack komt. Hij moet keuzes maken en flink nadenken. Als de hond de puzzel oplost en beloond wordt met de lekkere snack resulteert dit in een blije en zelfverzekerde hond.

Beeld: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven