Broodfokker versus betrouwbare fokker: zo herken je het verschil

Zoek

Broodfokker versus betrouwbare fokker: zo herken je het verschil

Je hebt er goed over nagedacht en weet het zeker: je wilt een puppy. Je hebt onderzoek gedaan naar verschillende hondenrassen en weet wat voor type hond het beste bij jou past. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar een fokker, zodat jij in de toekomst zo’n vrolijk kwispelende viervoeter in huis hebt. Maar let op: niet iedere fokker is even goed. De verkeerde keuze kan jou (en je hond) veel problemen opleveren. We vertellen je in dit artikel meer over broodfokkers én betrouwbare fokkers.

Een broodfokker is iemand die geld verdient met de verkoop van puppy’s. Elke fokker krijgt geld voor zijn pups, maar het wordt een probleem als geld de belangrijkste reden is om te gaan fokken. Om veel geld te verdienen, moeten de kosten namelijk laag worden gehouden. Er wordt bezuinigd op de gezondheid van de moeder en pups.

Ook heeft een broodfokker vaak meerdere nestjes tegelijkertijd. Meer pups betekent namelijk meer geld. Maar meer pups betekent ook minder tijd om alle puppy’s voldoende aandacht te geven en te socialiseren. Van zo’n slechte start bij een broodfokker kan een hond zijn hele leven lang last hebben. Denk aan gedragsproblemen of een wankele gezondheid. Problemen waar jij als baasje ook niet op zit te wachten.

Hieraan herken je een broodfokker:

  • Je mag de moeder van de puppy’s niet ontmoeten.
  • Er is geen wachtlijst en de pups zijn ‘op voorraad’.
  • De fokker heeft meerdere advertenties online staan van verschillende pups.
  • De locatie waar de pups verblijven is niet schoon.
  • De puppy’s reageren angstig.
  • De puppy’s hebben vieze oogjes en oren.
  • De pups hebben geen documenten (Europees dierenpaspoort, stamboom, etc.).
  • Je mag de pup al meenemen, voordat het wettelijk is toegestaan (vanaf 7 weken).

De betrouwbare fokker

Een betrouwbare fokker is iemand die fokt uit liefde voor een bepaald ras. De fokker wil bijdragen aan het in stand houden van het ras en houdt hierbij rekening met gezondheid en temperament. Een verantwoordelijke fokker fokt dus niet zomaar met elke hond, maar kijkt echt naar geschikte karaktereigenschappen en test op erfelijke aandoeningen.

Maar waar vind je nu zo’n betrouwbare fokker? Pas op met advertentiesites, zoals Marktplaats. Een verantwoordelijke fokker heeft vaak een wachtlijst en heeft dus helemaal geen advertenties nodig om de pups te verkopen. Je kunt het beste eens kijken op websites van verenigingen van het ras waar je naar op zoek bent. Hier kan je vaak een lijst met betrouwbare fokkers vinden en worden ook nestjes aangekondigd. Betrouwbare fokkers hebben meestal een professionele website vol informatie en bijvoorbeeld een Facebookpagina waar ze regelmatig updates plaatsen.

Hieraan herken je een betrouwbare fokker:

  • Er is vaak een wachtlijst (soms zelfs van ruim een jaar).
  • Je mag meerdere keren bij de fokker op bezoek om met de pups kennis te maken.
  • Je mag kennismaken met de moederhond en krijgt voldoende informatie over de vader.
  • De ouderdieren zijn getest op mogelijke erfelijke aandoeningen en hier zijn papieren van.
  • De leefomgeving van de pups ziet er netjes en verzorgd uit.
  • De fokker toont interesse in jou en stelt vragen. Hij wil namelijk dat zijn pup goed terechtkomt.
  • De fokker deelt foto’s en video’s van de pups en is al begonnen met socialiseren.
  • De pups worden met hun toekomstige baasjes gematcht op karakter. Sommige fokkers doen zelfs een puppytest.
  • De pup heeft een stamboom, heeft een Europees dierenpaspoort en is gechipt.
  • Je tekent een koopcontract.
  • Je krijgt een zak voer mee. De meeste fokkers geven ook nog extra’s mee, zoals bijvoorbeeld hondensnacks, een speeltje en een dekentje dat ruikt naar de moederhond.

Volg je gevoel

Heb jij een bezoek gebracht aan een fokker en heb je er geen goed gevoel bij? Doe het dan niet. Je bent na zo’n bezoek zeker niet verplicht om een pup van deze fokker te nemen. Neem de tijd om op zoek te gaan naar een fokker waar je wel een goed gevoel bij hebt.

Heb je al een pup in huis en vermoed je na het lezen van dit artikel dat je pup van een broodfokker komt? Breng dan, als je dat nog niet gedaan hebt, een bezoek aan de dierenarts. De dierenarts kan de gezondheid van de pup controleren. De pup is mogelijk ook niet voldoende gesocialiseerd in de periode bij de fokker. Dit kan je bijvoorbeeld merken aan angstig gedrag. Lees je goed in over het socialiseren van een puppy en schakel eventueel de hulp in van een hondentrainer om gedragsproblemen te voorkomen. Je kunt ook een melding maken van illegale hondenhandel bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nog meer weten over hondenhandel en waarom je echt geen pup van een broodfokker moet kopen? Check dan deze video:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven