Wat is hersenwerk voor honden?

Search
Hond rolt stukje fleece uit als onderdeel van hersenwerk.

Wat is hersenwerk voor honden?

Hersenwerk, denkspellen, hondenpuzzels, mentale spellen… je komt nogal wat tegen als je zoekt naar manieren om je hond mentaal uit te dagen. Het lijkt allemaal op elkaar, maar er zit toch een verschil tussen het geven van een denkspel aan je hond en het doen van hersenwerk. In dit artikel leggen we je precies uit wat hersenwerk voor honden nu eigenlijk is. 

In het boek Hersenwerk voor Honden wordt de volgende definitie voor hersenwerk gegeven: ‘De hond zoekt naar makkelijk eetbaar lekkers in objecten van verschillende materialen, vormen en structuren. De neus is een middel om het lekkers te traceren; de bek, de poten en de neus kunnen worden ingezet om het lekkers te bemachtigen. De hond wordt hierin op maat begeleid door zijn eigenaar/verzorger.’

Er zijn ontzettend veel hondenpuzzels en denkspellen op de markt. Deze spellen zijn een superleuke vervanging voor de voerbak. Toch is deze vorm van mentale stimulatie niet hetzelfde als hersenwerk. Hondenpuzzels en denkspellen lost de hond namelijk (vaak) alleen op. Bij hersenwerk draait het juist om de samenwerking tussen baas en hond. Je puzzelt als het ware samen met je viervoeter. Het gaat dan ook om het proces en niet om het eindresultaat. 

Hond zoekt naar brokken in gedraaide handdoek.

De voordelen van hersenwerk voor honden

In dit artikel kan je de voordelen van het mentaal uitdagen van je hond lezen. Hersenwerk heeft nog een aantal extra voordelen. Doordat je de hond begeleidt tijdens het doen van hersenwerk leer je jouw viervoeter ontzettend goed kennen. Observeer zijn lichaamstaal tijdens het snuffelen en puzzelen en ontdek waar hij enthousiast of juist gefrustreerd van wordt. Heb je een zelfstandige of juist een heel aanhankelijke hond? Geeft hij op als het even ingewikkeld wordt of is jouw viervoeter een echte doorzetter? Je komt tijdens het doen van hersenwerk veel over je hond te weten. 

Ook zal je merken dat de band tussen jou en je hond sterker wordt door het doen van hersenwerk. Honden vinden het fijn om tijd met hun baas door te brengen en het is al helemaal feest als de baas meedoet aan de activiteit. De hond leert om hulp vragen als hij even iets niet snapt of niet bij een brokje kan. Door hulp te bieden, weet hij bovendien dat hij op jou kan rekenen.

Zelfgemaakt denkspel: spijkerbroek voor honden.

Voorbeelden voor hersenwerkjes

Voor het doen van hersenwerk met je hond hoef je geen dure producten aan te schaffen. Je kunt gewoon materialen gebruiken die je al in huis hebt. Geen inspiratie? Om je op weg te helpen, zetten we een aantal voorbeelden voor je op een rij:

  • Gebruik oude kleding. Iedereen heeft wel een aantal T-shirts in de kast liggen die al jaren niet meer worden gedragen. Of wat dacht je van de ene winterjas van een paar seizoenen terug? Check ook direct de schoenenkast voor een paar oude schoenen. Met al deze items kan je een fantastisch hersenwerkje voor je hond maken. Leg een paar oude kledingstukken op een hoop en verstop hondensnoepjes in opgerolde mouwen of broekzakken. Ga vervolgens samen op zoek naar al dat lekkers. Wedden dat je hond de tijd van zijn leven heeft met al die interessante geurtjes?
  • Ook in de keuken en badkamer zijn genoeg materialen te vinden. Denk aan (plastic) bekers, opbergbakjes, washandjes en handdoeken. Overal kan je brokjes in, op of onder stoppen. Handdoeken kan je bovendien op een bepaalde manier draaien en vouwen om het hersenwerken nog uitdagender te maken (klik voor voorbeelden). 
  • Ben jij een online shopper? Maak de doos waarin je bestelling geleverd wordt niet direct plat. Een kartonnen doos vol verpakkingsmateriaal kan namelijk een leuk hersenwerkje voor je hond opleveren. Verzamel alle lege verpakkingen in huis, zoals wc-rollen en een eierdoos, en maak een hersenwerk doe-doos

Hond zoekt naar lekkere snacks in doe-doos

Let wel op! Niet alle materialen zijn geschikt voor hersenwerk. Vermijd materialen met scherpe randen en materialen die de hond makkelijk kan inslikken. Ook verpakkingsmaterialen waar mogelijk schadelijke stoffen in achterblijven zijn niet geschikt. Denk aan een lege shampoofles of lege waspoederverpakking. 

Wil je vaker inspiratie voor leuke hersenwerkjes en andere manieren om je hond mentaal uit te dagen? Volg ons dan op Instagram

Beeld: Hondtrainen.nl

1 gedachte over “Wat is hersenwerk voor honden?”

  1. Wat een ontzettend leuke site om denkspelletjes en hersenwerk zelf te maken. Een van onze honden is nogal een sloper en we zijn steeds bezig haar uit te dagen en met deze tips moet dat beslist gaan lukken! Bedankt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven