Puppy benodigdheden checklist: dit moet je kopen

Zoek
Vier Akita inu puppy's.

Puppy benodigdheden checklist: dit moet je kopen

Haal je binnenkort een puppy in huis? Hartstikke leuk natuurlijk, maar de komst van een kleine viervoeter vraagt ook om de nodige voorbereiding. Een aantal puppy benodigdheden kan je beter op voorhand al aanschaffen. Zo hoef je niet meer (online) te shoppen als de puppy er eenmaal is en kan jij je focussen op wat écht belangrijk is: het leren kennen én opvoeden van je nieuwe hond. We helpen je graag op weg met deze puppy benodigdheden checklist.

Een eigen plek

Het is belangrijk om je puppy een eigen plek te bieden. Op deze plek kan de pup tot rust komen en voelt hij zich veilig. Een bench is hier ideaal voor. In de bench leg je een comfortabel hondenkussen en eventueel een kleed. Ook kan je aan de binnenkant van de deur een waterbak bevestigen. Zo heeft de hond ook toegang tot water wanneer de bench gesloten is. Kies je ervoor om geen bench aan te schaffen? Zorg dan voor een degelijke hondenmand.

Speelgoed voor een puppy

Puppy’s zijn dol op speelgoed. In (online) dierenwinkels vind je veel hondenspeelgoed dat speciaal ontwikkeld is voor puppy’s. Pups zijn nogal bijtgraag en het is handig om een aantal speeltjes in huis te hebben waar de pup op mag kauwen, zoals bijvoorbeeld een puppy sleutelbos. Houd verder rekening met afwisseling. Haal dus speelgoed in huis in verschillende vormen en van verschillende materialen.

Eten en drinken

Een pup moet goed drinken en dus is de aanschaf van een waterbak uiteraard noodzakelijk. Je kunt ook een voerbak aanschaffen, maar veel leuker is het om de pup te laten werken voor zijn eten. Er zijn tientallen denkspellen voor honden en je kunt ook diverse gehoorzaamheidsoefeningen doen met voer. Meer weten over de voordelen van mentale stimulatie? Lees dan dit artikel even.

Informeer bij de fokker wat voor soort voer de pup krijgt. Je kunt ervoor kiezen om je pup ander voer te geven, maar houd er rekening mee dat een hond ziek kan worden als je te snel van voer wisselt. Doe dit daarom stapsgewijs. Hulp nodig bij het kiezen van geschikt hondenvoer? Vraag dan de dierenarts om raad.

Een halsband en riem

Een puppy moet natuurlijk ook uitgelaten worden en daarvoor heb je een halsband en riem nodig. Voor de dagelijkse wandeling kan je het best voor een stevige riem van ongeveer 120 tot 180 centimeter lang gaan. Een flexlijn is een afrader, omdat je hiermee de controle over de hond verliest en moeilijker kunt ingrijpen wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Voor het oefenen van het kom-commando kan je het best gebruiken maken van een lange lijn van ongeveer 10 meter. Houd er rekening mee dat je niet met je puppy de straat opgaat, voordat hij volledig gevaccineerd is in verband met besmettelijke ziektes.

Let bij de aanschaf van de halsband op de maat. Een te grote halsband kan ervoor zorgen dat de pup losschiet tijdens de wandeling en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een hondentuig of hondenharnas. Nadeel is wel dat de pup hier snel uit zal groeien. Zeker als het om een medium tot groot hondenras gaat. Vergeet geen naamlabel met contactgegevens aan de halsband of het harnas te bevestigen voor als je puppy toch de benen neemt. Ook een lichtgevende halsband of led-lampje is een aanrader voor als je in het donker met de hond de deur uitgaat.

Puppy benodigdheden voor training

Je puppy is hartstikke lief en schattig, maar hij kan ook een enorme doerak zijn. Als hondeneigenaar heb je de verantwoordelijkheid om je puppy op te voeden en te trainen. Het is aan te raden om alvast een clicker, beloningssnoepjes en een beloningstasje in huis te halen. Begin met een simpele gehoorzaamheidsoefening als ‘zit’ en bouw de moeilijkheidsgraad op naar mate de pup ouder wordt.

Een belangrijk onderdeel van de training van een pup is de zindelijkheidstraining. Hoewel het de bedoeling is dat de puppy buiten zijn behoeftes doet, is het voor de beginperiode aan te raden om puppypads in huis te hebben. Voor ongelukjes kan je een geurverwijderaar gebruiken. Vergeet ook zeker geen poepzakjes aan te schaffen, zodat je de grote boodschap netjes op kan ruimen.

Het verzorgen van je puppy

Voor de verzorging van je puppy moet je een aantal verzorgingsproducten in huis hebben. De meeste honden moeten ongeveer één keer per week geborsteld of gekamd worden. Welke borstel of kam geschikt is, is afhankelijk van de vachtsoort van het hondenras. Koop ook puppyshampoo, een nagelknipper of vijl, hondentandpasta, een tandenborstel, oorreiniger en een EHBO-set (met tekentang en thermometer) voor honden. Laat de pup rustig wennen aan al deze verzorgingsproducten.

Maak direct een afspraak bij de dierenarts voor de nodige vaccinaties en bespreek welke parasietenbescherming (voor wormen, vlooien en teken) geschikt is voor jouw hond.

De belangrijkste puppy benodigdheden: tijd en geduld

Naast deze materiële puppy benodigdheden is het ook belangrijk om je agenda te legen als je een puppy in huis haalt. Het is geen gek idee om een enkele weken vrij te nemen om de opvoeding van je pup in goede banen te leiden. Een pup vraagt om veel aandacht en moet eigenlijk constant in de gaten worden gehouden. Het opvoeden en trainen van een puppy in combinatie met een fulltime baan is een behoorlijke opgave. Zeker als je er helemaal alleen voor staat.

Een andere benodigdheid is een flink portie geduld. Heb niet te hoge verwachtingen en besef dat deze kleine bengel niet binnen enkele weken de perfecte hond zal zijn. Tip: lees ook ons artikel over de puppy blues! Vind je dat er iets ontbreekt aan deze puppy benodigdheden checklist? Laat een reactie achter en help andere hondeneigenaren.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven