Komt jouw hond niet als je roept? Probeer deze tips

Zoek
Hond rent door het veld naar zijn baas

Komt jouw hond niet als je roept? Probeer deze tips

Komen op commando is een belangrijke vaardigheid om je hond aan te leren. Het is niet alleen fijn en handig als jouw hond komt als je hem of haar roept, maar het is ook belangrijk voor de veiligheid van jouw hond.

Stel je hond loopt af op een groepje spelende kinderen, waarvan er één erg bang is voor honden. Of je hond komt een andere hond tegen die angstig of agressief reageert op de ontmoeting. In deze situaties is het belangrijk dat jij je hond onder controle hebt en hij of zij direct komt als je roept. Veel baasjes vinden het lastig om het ‘hier’ of ‘kom’ commando aan te leren, want hoe krijg je een hond zover om naar jou toe te komen? Zeker op een plek met veel afleiding is dit een uitdaging. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Kies een commando

Om te zorgen dat je hond komt wanneer je hierom vraagt, zal je eerst een (verbaal) commando moet kiezen. De meeste baasjes gebruiken ‘hier’ of ‘kom’, maar je kunt in principe ook een ander woord gebruiken. Het gaat erom dat je consequent hetzelfde commando gebruikt. Het gebruiken van verschillende woorden door elkaar heen is erg verwarrend voor je hond. Zeg dus niet: ‘Rakker, kom nou. Hier! Hup. Rakkertje, kom dan!’, maar simpelweg ‘Rakker, kom’.

De lange lijn

Het commando ‘kom’ train je het best eerst met een lange lijn van ongeveer tien tot twintig meter. Zo heeft je hond niet de vrijheid om te gaan en te staan waar hij wilt, maar is de lijn wel lang genoeg om ruimte te creëren tussen baasje en hond. Let op: gebruik geen automatisch intrekbare hondenriem. Je wilt niet dat er continu spanning op de lijn staat.

Start de oefening op een open veld met weinig afleiding. Laat je hond zitten en geef hem het commando ‘blijf’, zodat hij op de huidige plek blijft zitten. Ga ongeveer vijf meter van je hond vandaan staan. Zorg er vervolgens voor dat je hond naar je toe komt, maar gebruik nog niet het commando ‘kom’. De hond weet namelijk nog niet wat dit commando betekent.

Je kunt de aandacht van je hond op meerdere manieren trekken, zoals door je knieën gaan of gekke hoge geluidjes te maken. Zodra de hond naar je toe komt en bij je in de buurt is zeg je ‘kom’ of het door jou gekozen commando en beloon je de hond met een snoepje. Maak eventueel gebruik van een clicker. Als deze oefening goed gaat, ga je steeds iets verder van de hond vandaan staan. Maak het de hond steeds moeilijker door op plekken te oefenen waar meer afleiding is.

Let op: Verwacht niet dat je hond na een paar trainingssessies in elke situatie direct naar je toe komt bij het horen van jouw gekozen commando. Het trainen van het ‘kom’ of ‘hier’ commando kost veel tijd en geduld.

Maak jezelf mega interessant

Natuurlijk gaat het niet altijd zo vlot zoals in bovenstaande oefening. Soms is je hond erg afgeleid of heeft hij of zij gewoon niet zo’n zin om naar je toe te komen. In dit soort gevallen dien jij jezelf, als baasje, mega interessant te maken. Maak gekke geluiden, loop een onverwachte richting op, doe een dansje, noem het maar op.

Sommige honden worden erg gemotiveerd van bepaald speelgoed, zoals een bal of trektouw. Laat het speeltje aan je hond zien en zodra hij richting jou loopt, geef je het commando ‘kom’ en beloon je hem met een korte speelsessie. Het naar jou toe komen, moet interessanter en leuker zijn dan alle andere afleidingen in de omgeving van de hond.

Het juiste moment

Als je hond geconcentreerd bezig is met iets anders, heeft het niet heel veel zin om het commando ‘kom’ te gebruiken. Bijvoorbeeld: je hond doet net een plasje of zit met zijn snuit diep in de bosjes, omdat hij een nieuw geurtje aan het ontdekken is. Gebruik in deze situaties niet het commando ‘kom’. Er is namelijk een hele grote kans dat de hond toch niet komt en daarmee wordt het commando minder effectief. Wacht in plaats daarvan even tot de hond is uitgeplast of klaar is met snuffelen.

Zeker in het begin, als de hond nog niet altijd naar het commando luistert, is het verstandig om het commando alleen te gebruiken als je de kans groot acht dat de hond daadwerkelijk komt. Komt je hond? Prijs hem in de hemel in en beloon hem direct.

Wees onvoorspelbaar

Sommige baasjes gebruiken het commando ‘kom’ alleen in ‘vervelende’ situaties voor de hond, bijvoorbeeld als het tijd is om aangelijnd te worden en het spelen met zijn vriendjes voorbij is. Zo krijgt je hond een nare associatie met het commando en is hij minder geneigd om er gehoor aan te geven.

Geef het commando ‘kom’ daarom ook op onverwachte momenten tijdens een wandeling of in het hondenpark. Beloon je hond met iets lekkers of een korte speelsessie met zijn favoriete speeltje als hij naar het commando luistert. Onthoud: naar jou, het baasje, komen is leuk en levert iets op.

Dit moet je niét doen

Wat je ook doet, ga niet achter je hond aan rennen als hij weigert te luisteren. Veel honden vinden het namelijk fantastisch om achterna gezeten te worden en zien het juist als een spel. In plaats van dat de hond naar je toe komt, zal de hond alleen maar verder van je vandaan rennen.

Boos en gefrustreerd reageren als de hond niet luistert, heeft ook geen positief effect. Natuurlijk is het vervelend als je hond weigert naar je toe te komen, maar haal diep adem en blijf het proberen. Geef je hond ook geen straf wanneer je hem uiteindelijk te pakken hebt. Grote kans dat jouw hond helemaal niet begrijpt wat hij of zij verkeerd heeft gedaan en je maakt het ook niet aantrekkelijk voor je hond om volgende keer wél te komen als je daar om vraagt.

Beeld: Pixabay / Adobe Stock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven